Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо си тръгват добрите служители

Сряда, 30 Ноември 2016 / Кариера
1533
  • unsplash.com

 

7 причини, които карат хората да напуснат работа, дори и да я харесват

 

Загубата на добър служител винаги е малка криза. От една страна са финансовите проблеми, свързани с намирането, обучението и наемането на нов кадър, който да замени напусналия. От друга е несигурността, която новия служител носи и трудностите, пред които ще се изправи останалата част от персонала, преди запълването на дупката, оставена от бившия колега.

Понякога причината за напускането е логична: семейни причини, професионална несъвместимост с екипа или пък предложение за работа, което е било прекалено добро, за да бъде отказано. В тези случаи, преходът е труден, но поне разбирате причините за неговото решение. Какво, обаче може да кажем за случаите, когато хората напускат, въпреки че харесват своята работа?

Ако искате да задържите най-талантливите си служители, трябва да сте наясно с тези 7 от най-често срещани причини:

 

1. Застой

 

Хората не искат да си представят, че са ограничени в една работна плоскост и че ще идват на същото работно място, правейки едно и също нещо всеки ден, в продължение на следващите 20 или дори 40 години.

Хората искат да имат чувството, че се движат напред и, че ще израстват в своята професионалната кариера. Те искат да имат цели, към които да се стремят. Ако не им предложите възможност за развитие и професионален растеж, те ще ги потърсят на друго място.

 

2. Претоварване

 

Преумората е най-големият убиец на мотивацията. Именно най-способните и отдадени служители са тези, които често са подложени на най-голямо напрежение, защото от тях се очаква най-много.  Ако не получават заслуженото признание и повишение, а отговорности и задачи им нарастват постоянно, те ще се почувстват използвани.

 

3. Неясна визия и цели

 

Няма нищо по-разочароващо от работно място, изпълнено с идеи и големи мечти, което няма стратегия и план, нужни за тяхното реализиране. Кой талантлив човек би искал да отдаде своето време и енергия, подкрепяйки нещо толкова неясно и несигурно?! Хората искат да знаят, че работят за създаването на нещо важно, а не просто за поредната заплата.

 

4. Печалбите преди всичко

 

Когато една организация цени приходите повече от своите служители, най-добрите търсят друго място, което ще оцени техните усилия, оставяйки след себе си работници, които са твърде посредствени и апатични, за да намерят по-добра професионална реализация.

Резултатът е една офис култура, която се характеризира със незадоволеност, нисък морал и проблеми с дисциплината. Разбира се, че печалбата, продуктивността и задоволяването на заинтересованите в бизнеса страни са изключително важни, но успехът в крайна сметка зависи от хората, които си вършат работата, по най-добрия начин.

 

5. Липса на признание

Дори и най-безкористните искат да получат признателност и възнаграждение за добре свършената работа. Това е естествена част от човешката природа. Когато не отдавате заслуженото на вашите служители, не само, че не ги мотивирате, но и пропускате най-лесния и ефективен начин да подобрите тяхната производителност. 

Дори и да не разполагате с бюджет за бонуси и повишения на заплатите, има много начини да покажете благодарност, без да харчите огромни суми пари - едно просто „благодаря“ не ви струва нищо.

 

6. Липса на доверие

 

Служителите ви могат да преценят дали действията ви отговарят на вашите думи.  Ако те забележат, че работите с неетични доставчици, мамите клиенти и не държите на думата си, най-принципните служители ще ви напуснат. Най-лошото е, че ще има хора, които ще останат и ще последват примера ви.

 

7. Строга йерархия

 

Всяко работно място има нужда от лидерска структура, но комуникацията, изградена на принципа „от горе-надолу“, прави служителите нещастни.

Ако най-добрите ви работници, знаят, че от тях се очаква да изпълняват задачите си, без да допринасят със своите идеи и без да имат правомощията да вземат решения, постоянно съобразявайки се с някой друг, който заема по-висш пост, те няма да бъдат много доволни от ситуацията.  

В крайна сметка, много хора напускат, заради своя шеф, без да имат проблем със самата работа или организация. Замислете се дали правите нещо, което може да накара най-добрите ви служители да напуснат и започнете да правите необходимите промени, за да ги задържите.

 

Автор: Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, превод manager.bg.

 

Вижте още:

Спринт или маратон 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кариера, мотивация, служители, работа, мениджъри

StreetView

Шоу на колела и парна тяга

Сряда, 17 Май 2017 / Приключения
Различните атракционни пътувания вече се превръщат в доходоносна традиция на държавната железница   След няколко успешни атракционни пътувания на композиции с парния локомотив Баба Меца, БДЖ отново подготвя празнични изненади. На 24 май Баба Меца ще поведе „Влака на буквите“ [...]

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“   Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от [...]