Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

8 начина да заглушим егото и да чуем висшия си аз

Понеделник, 25 Септември 2017 / Към себе си
3076
  • unsplash.com

Често сме твърде заети да слушаме какво ни казва ума и пренебрегваме вътрешните напътствия на Висшия си аз

 

Умът ни ни дава постоянни съвети, които ни предупреждават за опасност или ни критикуват за нещата, които правим. Понякога това може истински да ни обърка или да доведе до различни страхове и загуба на самочувствие. Толкова сме свикнали с разхвърляните си мисли, че не винаги сме наясно, че има друг вид напътствия, на които можем да се настроим. Някои наричат този източник дух, или душа, други използват израза Висш аз. От психологическа гледна точка това може да се нарече психика.

Всъщност това е може би по-човешката ни част. Това е елементът на нашето същество, който е по-ангажиран с доброто ни благосъстояние и с развитието ни. Вместо да се фокусираме върху непосредствени заплахи и опасности, като егото, нашият Висш аз се интересува от по-високите измерения на нашия живот.

 

Как се подхранва егото

 

Нашето общество отдава голямо значение на егото. С манията си по материализма, успеха и мнението на другите, то се заиграва със страха ни, че не сме достатъчно добри. И това не е изненадващо – няма как да продавате продукти за красота на някой, който харесва себе си такъв, какъвто е. Рекламата и медиите въздействат на страха ни, че нямаме достатъчно, че нещо не ни достига, за да ни продадат нещата, с които да поправим тези недостатъци.

 

Ползата от това да се обърнем към Висшия аз

 

Обръщането към вътрешния водач може да ни помогне да открием какво наистина искаме от живота. Висшият аз не се занимава с материалното задоволяване на нуждите на нашето его. Не се интересува от това какво имаме или какво мислят за това другите около нас. Нашият вътрешен водач ни насочва към по-пълноценен живот, който ни позволява да разберем какво е това, което наистина ни прави щастливи. Можем да развием тази връзка със своя Висш аз, а това да ни помогне да се настроим към всичко, което е добро за живота ни.

 

Как можем да открием нашия Висш аз

 

Има много начини да опознаем душата си и хората ги използват от хилядолетия. Всеки вид духовна и психологическа работа, както и всички творчески занимания, се занимават с тази част от битието, а не с егото. Ето няколко идеи как може да стане това.

 

1.Време сред природата

 

Проучванията показват, че прекарването на време сред природата има огромни ползи за здравето. Но по-важното е, че излизането извън цивилизацията ни помага да забравим за известно време за изискванията на обществото и да се доближим до по-естествения начин на съществуване. Отваряме съзнанието си за звуците, миризмите, усещанията и гледките около нас. Потапяме се в танцуващата светлина под дърветата, вълните на плажа, или планинските възвишения около нас, така че да се откъснем от ежедневните си притеснения. На такова спокойно място егото ни може да си отдъхне, освобождаваме се от необходимостта да се тревожим за това кой какво мисли за нас или какво трябва да направим, за да постигнем успех. В природата ние просто можем да бъдем себе си. Това може да доведе до прозрения на душата, които биха потънали в нормалната среда от ежедневието ни. Ако все още откривате, че егоистичният ум е зает с тревога, докато сте сред природата, помислете за упражнения по медитация.

 

2. Водене на дневник

 

Воденето на дневник може да ни помогне да преминем през загрижеността на ума, за да открием нещо по-дълбоко. Може да намали тревожността ни и да направи мислите и намеренията ни по-ясни. Първоначално, когато започнем да пишем, може да се окаже, че изливаме тревоги и притеснения. Но след като признаем тези притеснения, умът ни ще намери място за по-дълбоки въпроси, които да доведат до нови прозрения и нови отговори.

 

3. Медитация

 

Медитацията е начинът да успокоим ума си. Упражненията по медитация не се опитват да спрат много мисли, които идват от егото, просто ни кара да осъзнаем, че това са само мисли. Това ни дава огромна възможност да погледнем на нещата по различен начин и след това да разберем дали да ангажираме съзнанието си с тях или не. Тъй като начина, по който мислим има огромно значение за начина, по който се чувстваме, медитацията може да има изключително полезен ефект, да намали страха и безпокойството и да ни помогне да бъдем по-спокойни и щастливи.

 

4. Поглъщащи дейности

 

Когато сме абсолютно погълнати и ангажирани, като вършим нещо, което обичаме, няма място за безполезни мисли или тревоги за егоистичното Аз. До голяма степен всичко може да бъде поточна дейност, стига да е нещо, което да ви поглъща напълно. За мнозина творческите занимания или хобита създават това усещане.

 

5. Физически упражнения

 

Освен че са полезни за нашето физическо здраве, упражненията могат да подобрят психичното ни здраве и чувството ни за благополучие. Това до голяма степен се дължи на това, че упражненията водят до освобождаване на ендорфини, което ни дава тласък на позитивност. Йогата може също така да създаде в нас неподвижността, необходима за връзка с душата.

 

6. Консултации

 

Когато товарът на съзнанието стане огромен, от полза може да бъде да разговаряме с някой за притесненията си. Можем да изберем да се доверим на професионален консултант, добър приятел, група за подкрепа или някаква друга общност от хора с подобни притеснения. Хората са социални животни. Чувстваме се по-добре, когато сме подкрепени от една по-широка общност и имаме чувство за принадлежност. За съжаление, в обществото има стигма над проблемите с психичното здраве. Заова много хора не винаги търсят подкрепата, от която се нуждаят. За щастие това се променя и има много групи, които могат да ни помогнат с редица въпроси, от дребни тревоги до важни психологически проблеми.

 

7. Духовни практики

 

Има много практики, които могат да ни помогнат да се настроим да чуваме своя вътрешен водач. Една от най-популярните – молитвата. Тя може да ни помогне да да се съсредоточим върху по-дълбокия начин на съществуване. Молитвата е разговор с божественото, чиято искра е във всички нас. Можем да използваме молитва, за да поискаме съвет, да благодарим и да проясним мислите си.

Друга духовна практика, която намирам за особено полезна, е шаманското пътуване. Тя включва духовно пътуване, придружено от ритмичното биене на барабан. Тя може да ви помогне да отворите ума си и да достигнете до прозрението как да живеете по-добре и да бъдете по-любящ и изпълнен човек. Има различни практики, всеки сам усеща кой начин да достигне до себе си е най-добрият за него. За съжаление, някои духовни практики се управляват от егото. Поради тази причина си струва да се избягват тези с йерархии, харизматични лидери и предписани правила. Ръководство за модерното момиче към света на Новия век от Ема Милдън предлага някои страхотни идеи за духовни практики.

 

8. Ограничаване на дейностите, подхранващи егото

 

Добре е да се ограничат дейностите, които подхранват егото. По-специално – ограничаването на рекламите, които въздействат върху страховете ни. Добре е да бъдете изключително селективни в новините, на които разчитате. Много от тях едва ли са новини. Всъщност, те често правят същото - въздействат върху страховете ни, за да ни манипулират към определено поведение. Използването на социални медии като Instagram, Snapchat и Facebook също е свързано с тревожност и депресия.

 

Източник: notmeditating.com

 

Вижте още:

Погледнете в себе си

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

съзнание, Висш аз, его

StreetBoard

Две тапи по-малко на магистрала „Хемус“

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Истории от града
Пуснаха движението по три виадукта по трасето София - Варна    Приключиха ремонтните работи на виадукт „Елешница" на магистрала „Хемус" и на двата виадукта на 41-ви километър в посока Ботевград. Така остават само двете тапи - на тунел „Витиня” и тунел &bdquo [...]

Инфлацията затяга примката около врата на потребителите

Четвъртък, 16 Септември 2021 / Общество
  Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България. Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание. Твърде вероятно е в края на годината да има доактуа [...]