Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дишането изхвърля 70% от токсините в тялото

Вторник, 30 Август 2016 / Към себе си
21162
  • Frank Park, unsplash.com

 

Връзката между правилното дишане и здравето, щастието и баланса се обяснява с лекота както от медицината, така и от мистиката

 

Дишането може би е най-важната от всички функции в  тялото, защото в действителност всички останали функции зависят изцяло от него. Всички знаем, че кръвта се задвижва от сърцето и по артериите достига до капилярите и до най-отдалечените части на тялото, поддържайки техния живот, като ги подхранва и укрепва. След това с помощта на вените, тя се връща до сърцето, откъдето бива изтласкана към белите дробове.

Кръвта започва артериалното си пътуване в яркочервен цвят, богата на поддържащи живота вещества и свойства. По вените се връща бедна и синя, натоварена с отработените продукти на системата. Тръгва като свеж планински поток и се връща канал за отходни води. Влиза в дясното ухо на сърцето, и когато се напълни, то се съкращава, изтласквайки кръвния поток през един отвор в дясната кухина на сърцето, която я препраща към белите дробове, където тя се разпределя от милионите, наподобяващи косъмчета кръвоносни съдове към алвеолите на белите дробове, за които вече стана дума. 

 

Как пречиства кислородът

 

Вдишваме и кислородът на поетия въздух влиза в контакт с нечистата кръв през стените на тънките като косъмчета кръвоносни съдове на белите дробове, които са достатъчно дебели, за да задържат кръвта, но и достатъчно тънки, за да позволят на кислорода да проникне през тях. Когато кислородът влезе в контакт с кръвта, възниква нещо като възпламеняване и кръвта поема кислорода, а се освобождава от въглеродния окис, получен от отработените материали, както и от отровните вещества, събрани от кръвта от всички части на системата. Очистената и окислена по този начин кръв се връща обратно в сърцето, отново богата, червена и ярка, заредена с осигуряващи живота свойства и качества. Когато достигне до лявото ухо на сърцето, тя се изтласква в лявата камера, откъдето отново се изтласква в артериите, за да поеме със своята мисия на живота към всички части на системата. Изчислено е, че за един ден през капилярите на белите дробове преминават 19 600 литра кръв, влизайки в досег с кислорода от въздуха чрез своята повърхност. 

Логично, ако до белите дробове не достига достатъчно количество свеж въздух, мръсният поток от венозна кръв не може да бъде очистен и по този начин следователно не само тялото е лишено от подхранване, но и отработените продукти, които трябва да бъдат отстранени, се връщат в кръвообращението, тровят системата и следва смърт. Мръсният въздух действа по същия начин, но в по-слаба степен. Ако човек не вдишва достатъчно количество въздух, кръвта не може да функционира правилно, в резултат на това тялото не се подхранва както трябва и следват болести или настъпва състояние на влошено здраве. Кръвта на човек, който не диша правилно, е синкава, тъмна на цвят, лишена от наситената червенина на чистата артериална кръв. Това често се проявява в лош външен вид. Правилното дишане и причиненото от него подобрено кръвообращение, по естествен начин водят до чиста и свежа кожа. 

 

Значение на правилното дишанеАко кръвта не бъде изчистена напълно от възстановителните процеси в белите дробове, тя се връща в артериите в ненормално състояние, недостатъчно очистена и не напълно освободена от нечистотиите, които е поела по своя обратен път към сърцето. Ако тези нечистотии се върнат в системата, ще се проявят под формата на някакво заболяване - или като заболяване на кръвта, или като някаква болест, възникнала в резултат от нарушеното функциониране на някой недостатъчно захранван орган или тъкан. Когато кръвта е правилно изложена на въздействието на въздуха в белите дробове, не само се освобождава от отработените продукти и въглеродния окис в нея, но се зарежда с достатъчно количество кислород, който тя пренася до всички части на тялото, където той е необходим, за да може Природата да изпълни правилно своите функции. Когато кислородът влезе в контакт с кръвта, той се свързва с хемоглобина на кръвта и бива отнесен до всяка клетка, тъкан, мускул и орган, които укрепва и засилва, възстановявайки изтощените клетки и тъкани с нови материали, които Природата преобразува. Артериалната кръв, правилно изложена на въздействието на въздуха, се насища с около двадесет и пет процента кислород в свободно състояние.

 

Дишането е живот

 

Освен зависимостта на жизнените функции на всяка част на тялото от кислорода, от определена степен на окисляване на храната в доста голяма степен зависи и храносмилането и това окисляване може да бъде извършено единствено от кислорода в кръвта, който влиза в контакт с храната и довежда до една (специфична форма на горене). Затова се налага белите дробове да осигурят правилното снабдяване с кислород. Това обяснява факта, че слабите бели дробове и лошото храносмилане често вървят ръка за ръка. За да схване пълното значение на това твърдение, човек не трябва да забравя, че тялото се поддържа благодарение на поетата храна и че нейното лошо асимилиране винаги означава тяло, което не се храни добре. Дори самите бели дробове зависят от същия източник на храна и ако заради недоброто дишане усвояването на хранителните вещества също не е добро, това неминуемо довежда до отслабване на белите дробове, което ги прави още по-неспособни да изпълняват своите функции, което пък довежда до още по-голямо отслабване на тялото. Всяка хапка храна и всяка глътка течност трябва да се окислят, преди да са в състояние да ни осигурят подходящото захранване и преди отработените продукти на системата да бъдат сведени до подходящото състояние, за да могат да бъдат отстранени от системата. Липсата на достатъчно кислород означава несъвършено подхранване, несъвършено отстраняване на отработените продукти и несъвършено здраве. Хората с правилно дишане по правило имат достатъчно количество кислород в дробовете и добре затоплена кръв, която повишава съпротивителните сили и поддържа здраво тялото. Ето защо дишането Е живот.

Правилното дишане отива отвъд приемането на кислород. То е въпрос на съзнателност, дисциплина, присъствие в настоящето. То не просто набавя кислород, водород и азот за окисляване на кръвта, а снабдява тялото с енергия (позната още като прана или чи). 


Ето един пример: 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дишане, енергия, дихателни техники, токсини, изчистване

StreetBoard

Как приемаме успеха на другите

Събота, 19 Август 2017 / Българи от ново време
Не се чудете защо младите хора избират да се развиват другаде. Може би отговорът се крие не в управляващите, а в нас?   Иван Иванов със състезателно име "MinD_ContRoL", стана първият български играч, който се превърна в милионер от участието си в турнири по електронни спортове. Иванов е [...]

Заедно на Великден

Неделя, 16 Април 2017 / Общество
  Тази година католици и православни празнуват Възкресение Христово на една и съща дата   „Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и н [...]