Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гневът като стимулатор за по-добър живот

Неделя, 11 Февуари 2018 / Към себе си
1638
  • Josh Kalabrese, Umsplash.com

Сублимирането в психологията се счита за един от най-полезните защитни механизми, тъй като превръща негативните емоции в положителни действия

 

 

Сублимирането в психологията е защитен механизъм, при който отрицателните принуди и импулси се насочват към социално прието поведение. Терминът е въведен от Зигмунд Фройд, след като прочел "Пътуването на Харз" на Хайнрих Хайне. Книгата разказва историята за момче, което реже опашките от кучета, а в по-късния си живот се превръща в уважаван хирург. Фройд разпознава това като сублимиране и го описва като един от защитните механизми. Неговата дъщеря Анна Фройд разширява идеите му в книгата си "Егото и защитните механизми“.

Всеки ден сме бомбардирани от стимули, които ни предизвикват, принуждават ни да вземаме решения и да създаваме емоционални отговори. Тези емоционални отговори могат да бъдат положителни или отрицателни и за да живеем в цивилизовано общество, трябва да ги контролираме до известна степен. Не можем да ходим, да крещим и да причиняваме неприятности, когато трябва да се справим с неприятна емоция. Вместо това умовете ни се научават как да се справят с тях по приемлив начин.

Тук влизат механизмите на отбрана. Има много различни защитни механизми, включително отричане, репресии, прогнози, изместване и сублимиране.

Сублимирането в психологията се счита за един от най-полезните защитни механизми, тъй като превръща негативните емоции в положителни действия. Много от отбранителните механизми потискат нашите естествени емоции. Това може да доведе до проблеми по-късно в живота. Сублимацията ни позволява да фокусираме тази негативна енергия от нещо вредно в полезен акт.

 

Примери за сублимация в психологията

 

Младеж има проблеми с гнева, така че е записан в местен боксов клуб.

Лице с обсесивна нужда от контрол става успешен администратор.

Някой с прекомерни сексуални желания, които го излагат на опасност, започва да тича.

Човек, който е силно агресивен, започва да се обучава за войник.

Някой, който е отхвърлен за желана работа, стартира своя собствена компания.

 

Сублимирането в психологията се счита за най-зрелия начин, по който можем да се справим с емоционалните отговори на проблемите. Използването му като защитен механизъм може да доведе до това човек да стане силно продуктивен. Но тъй като ние сублимираме на подсъзнателно ниво, не сме наясно кога или къде се случват нещата. Това означава, че забравяме много от решенията, които сме взели.

 

Как ни засяга това?

 

Хари Стек Съливан, основател на междуличностната психоанализа, използва термина сублимиране, когато говори за особеностите на хората, които взаимодействат помежду си. За него сублимирането е неволно и само частично удовлетворение, което ни позволява да получим социално одобрение, където можем да преследваме прякото удовлетворение. Това е така, въпреки че противоречи на нашите собствени идеали или обществени норми.

Съливан разбира сублимирането в психологията като много по-сложен процес, отколкото вярва Фройд. Заместването на отрицателните емоции с положително поведение може да не е точно това, което искаме. Нито пък може напълно да ни задоволи, но в едно цивилизовано общество, от което трябва да сме част, това е единственият ни ресурс.

Когато използваме сублимацията като защитен механизъм, ние не взимаме съзнателно решение, нито разсъждаваме върху резултата. Въпреки че вътрешно може да сме изправени пред конфликт. Това е нашата нужда да бъдем удовлетворени и необходимостта да се поберем.

Така че, ако не сме наясно с вътрешните избори, които правим вероятно ежедневно, как сме засегнати?

 

Как сублимацията в психологията тайно насочва живота ви?

 

Когато се сублимираме, ние не осъзнаваме точно какво и защо действаме по определен начин. Това може да затрудни разпознаването на признаците на сублимация. Има обаче начини, които показват, дали сте подложени на сублимиране:

 

Лични взаимоотношения:

 

Помислете за човека, с когото имате връзка. Дали е вашата противоположност, или по-скоро си приличате? Тези, които сублимират в собствените си взаимоотношения, са склонни да гравитират около хора със сходен характер. По този начин те живеят чрез партньора си.

 

Кариера:

 

Кариерното развитие, което сте избрали, може да бъде силен индикатор за сублимиране в психологията. Вгледайте се в себе си и помислете какво е това, което наистина желаете. Сега помислете за избраната от вас кариера и вижте дали има връзка.

Така например, някой, който обича сладкиши или шоколад, но е с наднормено тегло, може да притежава шоколадов магазин. Психопатът може да бъде главен изпълнителен директор на много успешна банкова корпорация. Някой, който мрази времето си с децата, може да стане учител в детска градина.

Независимо от начина, по който подчинявате най-дълбоките и най-тъмните си мисли, можете да бъдете сигурни, че цялата тази отрицателна енергия всъщност се насочва към нещо продуктивно.

 

Източник: Learning-mind.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

гняв, негативни емоции, сублимация

StreetBoard

Три дни след експлозията все още има опасност

Вторник, 13 Декември 2016 / Истории от града
Водеща версия на разследването е, че влакът се е движил с превишена скорост    Хората от шуменското село Хитрино и днес нямаха достъп до домовете си, тъй като опасността не е отминала. Обработени са 10 цистерни с газ, но вятърът днес усложни работата по разчистването на района. Во [...]

Радев: Ще бъда президент на диалога

Неделя, 22 Януари 2017 / Общество
Росен Плевнелиев: Ще имате труден мандат, пожелавам ви да не допускате стратегическа грешка   "Ще бъда президент на всички български граждани. Ще бъда президент на диалога и помирението, на баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, гражданските организации, с нашите [...]