Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да не се изгубим в егото?

Четвъртък, 24 Октомври 2019 / Към себе си
450
  • unsplash.com

Големият ум, който идва от истинската ни природа, не може да бъде обзет от суетност и страх

 

Не се губете - бъдете Себе си!

Какво означава човек да е себе си и как да различим дали в нас е водещ умът или Духът? Това е много лесно, която човек е центриран в Същността си и доста трудно, когато сме обзети от набезите на маймунския ни ум.

Когато сме медитирали и умът ни се е успокоил и е в единство с Вътрешната ни Същност, той е неподвижен, умиротворен и пуст. В него няма противоречия, желание за бунт, агресия и недоволство. Тогава ние казваме, че това е нашият "Голям ум", в смисъл - умът произтичащ от корените си - от Истинската му Природа. Щом умът е в единство с Първоизточника, ние не завиждаме, не се гневим, в нас няма алчност и себичност. Това състояние на ума е характерно със своята проницателност, обхватност, навременна интуитивност, невъзмутимо спокойствие и психическа сила и устойчивост.

А когато сме обсебени от маймунския си ум, тогава правим всичко прибързано, припряно, в нас често бушува раздразнителност, нервност, нетърпеливост, заядливост, противоречия, желание за надмощие над останалите. Чувството, че само ние сме важни, алчност, незаинтересованост към положението и нещастието на другите хора и света. Също, нашият егоистичен ум се интересува единствено от собственото си благополучие и е нехаен за никой и нищо друго.

Умът - големият ум, който се излъчва от Истинската ни Природа, не може да бъде обзет от страдания, суетност, паника, страх. Няма как, защото Божествената Природа вътре в нас в Вездесъща - знае всичко, може всичко, за Нея не съществуват граници, нито животът, нито смъртта. Нищо не може да И повлияе и да Я уязви, навреди, осуети плановете И. Такъв е и нашият ум, който произтича от Нея.

А умът произтичащ от егото е пресметлив, дребнав, свидлив, алчен, гневлив, завистлив и ненавиждащ всеки и всичко, което би могло да го застраши или засенчи..

Умът, идващ от Същността, е знаещ, благороден, щедър, безкористен, радващ се на успехите, обичащ всички и всичко, доброжелателен и добросърдечен, обичащ доброто и просперитета на хората и света като цяло.

Ето как можете да различите откъде произлиза вашето състояние. Дали извира от Първоизточника или продукт на възпламененото ви его.

Ако е от Истинската ви Природа, умът ви ще е пуст, необятен, необхватен, добронамерен, умиротворен и любящ.

Ако е плод на маймунския ви ум, той - умът ви ще е театрален, престорен, неестествен, пресилен, желаещ доброто само на себе си и близките до вас хора.

Така ще различавате вашите състояния. Не се притеснявайте, ако те често се сменят. Ту да преобладава Истинската ви Същност, а в някои ситуации да се обажда и умът идващ от егото. Това е нормално при всички хора. Ние не живеем в чисто стерилна среда и често пъти биополетата преминавайки през нас, формират мислене според техните си характеристики. Умът е податлив на влиянията на заобикалящата ни среда и енергии и така захранва и нашите собствени егоистични навици или стереотипи.

Може даже да сте умиротворили ума си и попадайки в нехармонична среда, да се върнете в безпокойството и объркването. Това не бива да ви плаши, нито да ви озадачава, защото имате техниката и владеейки медитацията, вие ще можете отново да се приведете в синхрон с Истинската си Природа.

Нормално е да се замърсите, защото не живеем в планината или някоя девствена гора, а живеем почти в ада - там където почти всичко е комерсиализирано, омърсено, мерзко, покварено и изопачено.

Спокойни бъдете и щом намерите пролука от пет - десет минути, можете да приложите медитацията си и ще видите, че веднъж като сте успокоили ума си, после много ще влезете в Ритъма на Истинската си Природа.

Сега пак ще ви напомня правилната техника за медитация и успокояване на ума:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите - емоциите, чувствата, подтиците, които ще се появяват. Стоите и гледате как мислите идват, как стоят и как отминават.

Няма да бързате мислите да отминат, когато - тогава. Няма да искате да променяте мислите си, каквито - такива.

Няма да развивате мислите, нека да са както - така.

Просто само ще внимавате да не се въвличате в тях и да не ви завихрят във вихрите на ума. Щом сте търпеливи и постоянствате, умът ви ще се успокои и ще може да отразява Истинската си Природа. Ще познавате Себе си и ще бъдете Себе си винаги и навсякъде. Този, който е в единство със Себе си, той върви по Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

 

Автор: Нед Димов 

 

Вижте още:

Медитацията и победата

Медитация за освобождаване и пречистване на отрицателна енергия

Медитацията спира смаляването на мозъка

ДНК дървото на живота

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медитация, Към себе си, психология, духовност

StreetView

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]

Озоновата дупка се затваря

Петък, 01 Юли 2016 / Места
Борбата на човечеството за опазването на озоновия слой в атмосферата се смята за огромен успех в международната екологична политика     В продължение на дълги години озоновият слой се топеше, заради използването на съдържащи хлор продукти (FCKW),които се разтваряха в атмосфер [...]