Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да преодолеем емоционалните травми от детството

Събота, 03 Ноември 2018 / Към себе си
660
  • gratisography.com

Не е лесно, но минава през „заместване“ на лошите навици с полезни занимания

 

Ако сте имали емоционална травма като дете, има някои неща, които могат да ви помогнат да я преодолеете и да живеете щастлив живот.

Не всички са имали звездно детство. Не са малко хората, страдали като деца от пренебрежение, малтретиране или сексуално насилие. Някои деца са загубили един или и двамата си родители в ранна възраст. Други са жертви или са свидетели на насилие.  Това оставя белези в душата, които не се преодоляват лесно. Но ако човек не намери начин да приключи с лошото от миналото си, не може да бъде щастлив в зрелите си години. 

 

Приключване


За да се излекува от емоционална травма, човек трябва да прекъсне връзката към нея. Трудно е да се движиш напред, когато имаш работа с нещо, което все още не е приключено. Може, както си вървите по улицата, някаква мисъл да се промъкне в съзнанието ви, и в този момент трябва да знаете защо. Защо ми се случи това?

За съжаление, не е толкова лесно да затворим вратата към старите травми. Например, човек, който ви е наранил, вероятно никога няма да ви се извини. Можете да правите само това, което зависи от вас. Опитайте да напишете писмо, което подробно описва всичко, което някога сте искали да кажете на този човек. След това напишете второ писмо от негово име и кажете в него всичко, което искате да чуете. След като напълно обработите това събитие, ще бъдете в състояние да започнете да се освобождавате от него.


Намерете подкрепа


Ако сте имали нездравословно детство, помощта може да ви е чужда. Но е важно да има хора, на които може да се облегнете, когато се чувствате изгубен. Може да потърсите помощ от професионалист, но също може да помогне, ако имате приятели, които са готови да ви подкрепят.

 

Разберете какво ви провокира

 

Независимо дали някой прибягва до наркотици или изпитва безпокойство, повечето хора имат нещо, което ги провокира и предизвиква негативен отговор. Например, ходенето на парти с много непознати може да предизвика паника. Или темата за смъртта да изпраща някой към най-близкия бар. Затова е важно да познавате проблема, да знаете какво ви „задейства“, така че да можете да се изправите лице в лице с него.

 

Излезте от зоната на комфорт

 

Да се излекувате от емоционална травма е като да построите отново живота си, но по здравословен начин. Няма как да го направите, ако следвате старите модели. Затова трябва да направите усилие да излезете от зоната си на комфорт и да направите нещо, което ви плаши. Направете нещо, което може да засили здравословните навици, като например да спортувате или да се запишете в група по медитация.

 

Механизми за справяне

 

Много хора, които са преживели травма от детска възраст, развиват нездравословни механизми за справяне с проблемите като възрастни. Те могат да се прибегнат до наркотици, алкохол или да имат друг вид рисково поведение.

Повечето хора започват да проявяват сериозни признаци на проблемно поведение в ученическите си години. Част от изцелението от травмата е да изчистите живота си от тези неща и да продължите напред. И ако страдате от пристрастяване, потърсете професионална помощ.

 

Обичайте се

 

Ако сте имали нездравословно детство, има голяма вероятност хората в живота ви да не ви обичат по начина, по който имате нужда. Това може да ви накара да се почувствате недостойни за обич.

Но ако продължите с това убеждение, независимо дали то е съзнателно или несъзнателно, само ще задълбочите емоционалната травма. За да се освободите, трябва да се научите да обичате себе си.

Естествено, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но не е невъзможно. Започнете да противодействате на всички свои негативни мисли с положителни факти. Използвайте положителни утвърждения, за да укрепите добрите си качества. И се научете как да изхвърляте стреса по здравословен за тялото ви начин – по-горе вече стана дума за спорт и медитация, но може да е всякакво любимо и интересно за вас занимание, което ви кара да се чувствате добре.

 

Предизвикайте убежденията си

 

Травмата в детството може да е променила възприятието ви за света. И ако искате да се излекувате, трябва да изследвате и оспорвате основните си вярвания. Някои хора вярват, че всички искат да им направят нещо лошо, че лошите неща в живота им са просто техния късмет. Полезно е да говорите с някого, ако имате подобни убеждения и да намерите начин да промените мисленето си.


Прощавайте

 

Отрицателните чувства се проявяват с физически симптоми. Представете си как се чувствате всеки път, когато видите някого, когото не понасяте. Стомахът ви се свива на топка или искате да се махнете от това място. В същото време умът ви се състезава с всички лоши неща, които искате да кажете.

Омразата е измамна, защото ни кара да се съсредоточим върху нещата извън нас самите. Но сега си представете, че този човек е абсолютно незапознат с вашите чувства. Кой страда? Той или вие?

Направете каквото можете, за да се освободите от упоритите негативни чувства и от омразата. Не е лесно да се преодолее емоционалната травма, свързана с неправилно възпитание, но това е много важно, за да живее човек пълноценно и здравословно. 

 

Източник: Learming-mind.com

 

Вижте още:

Каквото и да става, не се предавай

Седем въпроса срещу тревогата

Как да превърнем тревожността в сила

Поемете контрол над живота си 

Как да полетите до най-високото

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

емоционална травма, нездравословни навици, лошо възпитание, детство, към себе си

StreetView

Кулата в леденото езеро - втора част

Понеделник, 06 Март 2017 / Приключения
  Вратата на „Бялата чапла” се отвори и пропусна в малката кръчма тримата опърпани приключенци. Елтар плати на ханджията и помъкна багажите на всички горе към стаята им, а принца и джуджето се стовариха на първата маса и награбиха халбите. Оцеляхме, а? – смутолеви Каав [...]

На гости на непознати

Понеделник, 30 Април 2018 / Приключения
Couchsurfing – начинът да видите много места по света и да срещнете нови и различни хора   Ана и Богдан са двойка от Украйна и пътуват из Азия повече от година. Те пътуват през Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Монголия, Китай, Виетнам, Лаос, Камбод [...]