Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво да правим, когато някой ни вземе сиренцето?

Събота, 09 Декември 2017 / Към себе си
1987
  • pixabay.com

Промяната рано или късно ще дойде в живота ни, въпросът е как реагираме 

 

Всички преминават през промяната през целия си живот. Всъщност промяната е единствената константа. Въпреки това, някои хора са в състояние да управляват промяната по-добре от други. „Кой ми взе сиренцето“ е история за промяната и хората, които се справят с нея.

Тази книга е написана от Спенсър Джонсън, който е съавтор на книгата „Едноминутния мениджър“. Джонсън използва притчата, за да ни покаже,че единственият начин да бъдем щастливи, е да се адаптираме към нещата, които се променят в живота ни.

Основните герои в притчата - мишоците Остроноско и Бързобежко и дребосъчетата Колебливко и Разсъдливко – са метафора на простите и сложни черти от човека, независимо от възрастта, пола или националността ни.

Понякога всеки от нас постъпва като Остроноско, който бързо надушва промяната, или като Бързобежко, който е готов веднага да се впусне в действие, най-често обаче сме като Колебливко, който отрича и се съпротивлява на промяната, тъй като се страхува, че тя ще доведе до нещо лошо. Всъщност нашият герой е Разсъдливко, който се научава да се адаптира и да намира доброто във всяка промяна. 

Сиренцето е метафора на това, към което се стремим през целия си живот. Мишките са простички и инстинктивни и когато храната им намалее или свърши, излизат и започват да търсят следващото сирене, което да ги нахрани. Дребосъчетата обаче са сложни човешки същества със своите страхове и колебания, затова когато срещнат загуба, те са по-малко склонни да се сблъскат с реалността и да се променят. Накрая те осъзнават някои основни неща за промяната, или както е в разказа на Спенсър Джонсън започват да пишат по стената.

 

Промяната е неизбежна

 

Някой винаги ще ни взима сиренцето. Промяната е част от живота. Без значение колко сме добрe, се налага да осъзнаем, че живеем в променящ се свят. Нещата просто се случват. Стоковите пазари вървят нагоре, а после се сриват. Вършим работата си добре, но в слаба икономика и в един момент бизнесът ни започва да губи от конкуренцията, или фирмата, за която работим има проблеми...Затова трябва да сме готови за промяната във всеки момент, защото тя се случва на всеки и през цялото време. Ако успеем да „надушим“ навреме промените, ще имаме повече възможности да ги контролираме.

Подушвайте периодично сиренето си, за да знаете кога остарява. Обикновено има индикатори за промените. Ако обръщаме внимание на знаците, ще сме в състояние да намерим правилните решения преди лошите неща да са се случили. Така че, когато нещата в работата не вървят, това може да е сигнал да намалим натиска.

 

Скоростта е важна

 

Колкото по-скоро оставим нашето старо сиренце, толкова по-бързо ще се радваме на новото. Ако сиренцето започне да мирише, трябва да се подготвим психически, че идват промени. Не трябва да се втренчваме в загубата, а да потърсим нови алтернативи.

„Прегърнете промяната. Не оставяйте това, в което вярвате, да ви дърпа назад. Вие просто трябва да продължите и да приемете промяната. Ако живеете в миналото, не можете да продължите напред. Ако сте изгубили работата си, не губете време да се опитвате да обвинявате себе си или другите, особено, когато става въпрос за слаба икономика. Това не е ничий провал, просто нещата се променят“, съветва Джонсън.

 

 

Радвайте се на промяната

 

Да вкусим приключението и да се радваме на новото сиренце е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Промяната може да бъде трудна, но също е възможно да донесе нови възможности. Ако сме изгубили работата си, може да е време да сменим кариерата си, да придобием нови умения, или да се преместим да живеем другаде. Това може не само да е трудно за осъществяване, може да е нещо, което не искаме, но когато промяната е дошла, се налага да вземем най-доброто от нея. В повечето случаи ще намерим нова работа или нова възможност да правим нещо различно, което ни кара да се чувстваме добре – „новото сиренце“.

Факт е, че всички бягаме през "масата на живота" и се опитваме да получим това, което искаме. Дори да не сме достатъчно добри, за да получим това, което искаме, урокът е ясен: Промяната е част от живота. Ако не сме попаднали на нещата, които сме искали, можем да се наслаждаваме на други нови неща, дори и в началото да не искаме да правим точно това. Затова трябва да сме нащрек и винаги да сме готови да тръгнем след сиренцето.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сирене, промяна, живот, предизвикателство, Спенсър Джонсън

StreetView

В Китай строят копие на „Титаник“

Петък, 02 Декември 2016 / Места
  Корабът  ще е „потопен“ в провинция Съчуан   Китайска корабостроителна компания строи копие на печално известния параход "Титаник", съобщиха световните агенции. Корабът ще е с дължина 269 м и ширина 29 м. За разлика от оригинала, дубликатът на океанския лайнер [...]

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

Събота, 28 Май 2016 / Места
  И двата паметника, символи на независимостта, са дело на французи, но не е само това     Две от най-големите туристически атракции в света са дело на французи. И двата паметника символизират независимостта, строени са по едно и също време и по подобни поводи - Статуята на [...]