Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Медитацията и победата

Неделя, 25 Март 2018 / Към себе си
726
  • unsplash.com

 

Заръщането към истинската ни същност не е лесно, но си струва усилията

  

Медитацията е един много древен метод за завръщане в себе си. Когато човек е преживял някакви психически травми, стрес, обърквания в живота и т.н., а може и съвсем постепенно без да се усети е станал лабилен, раздвоен, боязлив от всичко, нервен, раздразнителен, раним, объркан, дезориентиран…, тогава техниката на медитацията може много сигурно и мощно да ни помогне да се завърнем в себе си - в нашата истинска природа.
Велики учители през вековете са оставили наставления за техниката на медитация, за възможните отклонения и капани на егото по пътя към Дома (към себе си).
Насочваме вниманието си към нас самите. Просто към нас, не търсете нищо специално в това. Насочете се към себе си и същевременно наблюдавайте работата на ума си. Умът ще работи така, както е навикнал, той е само един орган, както всички други органи в човешкото тяло, даже бих го сравнил с един мускул, който изпълнява функцията си. Умът ни ще ни “предлага” най-различни мисли. Мислите могат да бъдат всякакви - идеи, емоции, чувства, подтици за действия, спомени за всевъзможни ситуации - от страшни, неудобни за нас, приятни, неприятни, неутрални, различни асоциации…въобще всичко, за което се сетите.

Та, насочени сме в себе си и наблюдаваме дейността на ума, без да одобряваме това, което възниква в ума ни, без да го критикуваме, без да обсъждаме наум, без да развиваме мислите, без да ги гоним или осъждаме... Просто стоим и наблюдаваме дейността на ума, без да вземаме участие, и без да позволяваме мислите - емоциите, чувствата да ни въвличат в тях. Стоим и ги гледаме. Ако без да искаме се въвлечем в някои от мислите, веднага щом се усетим заемаме изходна позиция, а именно, стоим и наблюдаваме ума. Когато стоим половин - един час, а може да отнеме и повече време (но няма как да не се получи), без да участваме в мислите - емоциите, чувствата, подтиците… тогава умът ни утихва. Става спокоен, невъзмутим и стабилен. Става празен - пуст. В това състояние умът ни е най-силен, защото няма паразитни мисли, които да го смущават, да му пречат, отклоняват, объркват и да отнемат от капацитета му от способностите му. Това състояние е състоянието на нашата Истинска Природа, на Изначалната ни Същност.
И сега няколко думи за приложението в ежедневието:
Всички ние, макар да сме еднакви, имаме различна психика. Един е повече плах, друг е гневен, трети е склонен да критикува и да се възмущава, четвърти е прекалено емоционален, пети не понася други мнения… и още и още типажи...безброй. Никой не е перфектен и Слава Богу!
Всичко, за което говорим, се постига чрез медитацията, и в никакъв случай само чрез инат! Воля - да, за да прилагаме медитацията, но не и инат! За да можем да тренираме различни ситуации в живота е добре да се научим да влизаме в тези ситуации, отношения, положения чрез контролирана от нас среда. Какво означава “контролирана среда или ситуация” - контролирана ситуация, означава, че трябва да можете да я прекратите веднага щом ви дойде в повече, т.е. когато стигнете границата на възможностите си за момента…Не може изведнъж всичко при положение, че сте натрупвали стрес и потиснатост години наред - мноого дълги години. Но няма проблем, ще се получи, просто изисква време! Да, ще я прекратите, но само, за да си отпочинете, и да наберете сили за следващия път, в който ще разширите възможностите си за преодоляване на препятствията и съпротивленията.
И така, докато постигнете целта си.
Давам пример: Ако ме дразни стържещата дрелка например, ще помоля някой мой приятел да включи дрелката близо до мен, а аз ще се опитвам да вляза в медитация - в себе си и така. влизайки в Дома си - в себе си, да остана спокоен и невъзмутим, колкото и стърженето да е отвратително…Ако не е възможно в момента, или от едни път ще прекратим ситуацията, ще я отложим, но ще оттренирам това следващия и по-следващия път, докато се получи..
Или друг вариант - ако ме е страх от определени ситуации и хора, аз нарочно ще влизам в тях или при тях, за да мога да медитирам и да стана непукист, да остана невъзмутим за влиянието им. Това ще се получи, само, ако имате достатъчно устойчива и стабилна медитативна техника!
Ако съм потиснат, тогава, нарочно ще търся състояние на потиснатост и ще медитирам точно в това състояние, докато не вляза в Същността си и докато не стана непукист, невъзмутим и недосегаем за мислите, които са ме тормозили. Вие сте достатъчно интелигентни, за да можете да създадете условия - ситуации, подходящи за вашата психика, в които да предизвикате “демоните” на ума си и да ги победите чрез Натренираната си Медитация. 
Отначало няма да успявате да неутрализирате тези патологични състояния на страх, на вина, на несигурност, на уязвимост.. и т.н., но ако тренирате усърдно, дисциплинирано и с воля, победата ще бъде ваша със сигурност! Какво означава победа ли, и над кого?? Ами, победа над болестите, победа над потиснатостта, над депресията, над несигурността и неуспехите в живота, победа над зависимостите, победа над чуждите и лошите навици във вас, и още, и още...!!!
Да, Победа!

  

Автор: Нед Димов

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медитация, хармония, победа

Street of Art

Всичко на едно място

Четвъртък, 06 Юли 2017 / Стил
Или защо студио апартаментите станаха толкова модерни в последните години?   Малките жилища винаги са на мода и винаги ще има хора, които по една или друга причина ще избират малък апартамент. Най-често това са жилища за хора, които живеят сами, или са млади двойки без деца, особено ак [...]

Почина Бащата на сексуалната революция

Четвъртък, 28 Септември 2017 / Под прожектора
Създателят на "Плейбой" Хю Хефнър си отиде на 91 години, заобиколен от любимите си хора   Създателят на еротичното списание „Плейбой” Хю Хефнър почина от естествена смърт на 91 години в дома си, съобщиха от изданието. В последния си път той е бил заобиколен от семейството си [...]