Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Медитацията и победата

Неделя, 25 Март 2018 / Към себе си
1074
  • unsplash.com

 

Заръщането към истинската ни същност не е лесно, но си струва усилията

  

Медитацията е един много древен метод за завръщане в себе си. Когато човек е преживял някакви психически травми, стрес, обърквания в живота и т.н., а може и съвсем постепенно без да се усети е станал лабилен, раздвоен, боязлив от всичко, нервен, раздразнителен, раним, объркан, дезориентиран…, тогава техниката на медитацията може много сигурно и мощно да ни помогне да се завърнем в себе си - в нашата истинска природа.
Велики учители през вековете са оставили наставления за техниката на медитация, за възможните отклонения и капани на егото по пътя към Дома (към себе си).
Насочваме вниманието си към нас самите. Просто към нас, не търсете нищо специално в това. Насочете се към себе си и същевременно наблюдавайте работата на ума си. Умът ще работи така, както е навикнал, той е само един орган, както всички други органи в човешкото тяло, даже бих го сравнил с един мускул, който изпълнява функцията си. Умът ни ще ни “предлага” най-различни мисли. Мислите могат да бъдат всякакви - идеи, емоции, чувства, подтици за действия, спомени за всевъзможни ситуации - от страшни, неудобни за нас, приятни, неприятни, неутрални, различни асоциации…въобще всичко, за което се сетите.

Та, насочени сме в себе си и наблюдаваме дейността на ума, без да одобряваме това, което възниква в ума ни, без да го критикуваме, без да обсъждаме наум, без да развиваме мислите, без да ги гоним или осъждаме... Просто стоим и наблюдаваме дейността на ума, без да вземаме участие, и без да позволяваме мислите - емоциите, чувствата да ни въвличат в тях. Стоим и ги гледаме. Ако без да искаме се въвлечем в някои от мислите, веднага щом се усетим заемаме изходна позиция, а именно, стоим и наблюдаваме ума. Когато стоим половин - един час, а може да отнеме и повече време (но няма как да не се получи), без да участваме в мислите - емоциите, чувствата, подтиците… тогава умът ни утихва. Става спокоен, невъзмутим и стабилен. Става празен - пуст. В това състояние умът ни е най-силен, защото няма паразитни мисли, които да го смущават, да му пречат, отклоняват, объркват и да отнемат от капацитета му от способностите му. Това състояние е състоянието на нашата Истинска Природа, на Изначалната ни Същност.
И сега няколко думи за приложението в ежедневието:
Всички ние, макар да сме еднакви, имаме различна психика. Един е повече плах, друг е гневен, трети е склонен да критикува и да се възмущава, четвърти е прекалено емоционален, пети не понася други мнения… и още и още типажи...безброй. Никой не е перфектен и Слава Богу!
Всичко, за което говорим, се постига чрез медитацията, и в никакъв случай само чрез инат! Воля - да, за да прилагаме медитацията, но не и инат! За да можем да тренираме различни ситуации в живота е добре да се научим да влизаме в тези ситуации, отношения, положения чрез контролирана от нас среда. Какво означава “контролирана среда или ситуация” - контролирана ситуация, означава, че трябва да можете да я прекратите веднага щом ви дойде в повече, т.е. когато стигнете границата на възможностите си за момента…Не може изведнъж всичко при положение, че сте натрупвали стрес и потиснатост години наред - мноого дълги години. Но няма проблем, ще се получи, просто изисква време! Да, ще я прекратите, но само, за да си отпочинете, и да наберете сили за следващия път, в който ще разширите възможностите си за преодоляване на препятствията и съпротивленията.
И така, докато постигнете целта си.
Давам пример: Ако ме дразни стържещата дрелка например, ще помоля някой мой приятел да включи дрелката близо до мен, а аз ще се опитвам да вляза в медитация - в себе си и така. влизайки в Дома си - в себе си, да остана спокоен и невъзмутим, колкото и стърженето да е отвратително…Ако не е възможно в момента, или от едни път ще прекратим ситуацията, ще я отложим, но ще оттренирам това следващия и по-следващия път, докато се получи..
Или друг вариант - ако ме е страх от определени ситуации и хора, аз нарочно ще влизам в тях или при тях, за да мога да медитирам и да стана непукист, да остана невъзмутим за влиянието им. Това ще се получи, само, ако имате достатъчно устойчива и стабилна медитативна техника!
Ако съм потиснат, тогава, нарочно ще търся състояние на потиснатост и ще медитирам точно в това състояние, докато не вляза в Същността си и докато не стана непукист, невъзмутим и недосегаем за мислите, които са ме тормозили. Вие сте достатъчно интелигентни, за да можете да създадете условия - ситуации, подходящи за вашата психика, в които да предизвикате “демоните” на ума си и да ги победите чрез Натренираната си Медитация. 
Отначало няма да успявате да неутрализирате тези патологични състояния на страх, на вина, на несигурност, на уязвимост.. и т.н., но ако тренирате усърдно, дисциплинирано и с воля, победата ще бъде ваша със сигурност! Какво означава победа ли, и над кого?? Ами, победа над болестите, победа над потиснатостта, над депресията, над несигурността и неуспехите в живота, победа над зависимостите, победа над чуждите и лошите навици във вас, и още, и още...!!!
Да, Победа!

  

Автор: Нед Димов

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медитация, хармония, победа

StreetView

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк    15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл пр [...]

Драконовите планини

Събота, 22 Декември 2018 / Места
  Невероятна природа, екстремни маршрути и скално изкуство на хиляди години на едно място   Името им Драгенсберг означава буквално "драконови планини". Това е и популярното им наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) това е най-високата южноафрикан [...]