Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
3154
  • businesspost.ie


Един прост навик, който може да промени живота ви

 

В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си върху важните неща, е нещо, което в голяма степен може да промени живота ви. Когато става въпрос за това да сме продуктивни и да се фокусираме дните си върху това, което наистина има значение за нас, ето един 5-минутен навик, който може да окаже значително влияние върху живота ви. Той е много прост – вие трябва да кажете на вашето време къде да отива.

Отделянето на 5 минути на ден, за да напишете план за следващия ден може да ви помогне да останете на пистата към вашите цели, на намалите времето, което прахосвате за маловажни неща и да се подсигурите, че прекарвате дните си, правейки наистина важните неща. Ето няколко съвета за подсилване на вашия план.

 

1. Отделете време за неща, които обичате

 

Всеки ден планирайте малко време за нещо, което обичате, дори и да е само за пет минути. Когато отделяте време редовно да правите неща, които ви озаряват, ще се промени не само вошият живот, но и този на хората около вас.

 

2. Уверете се, че живеете водещите си приоритети

 

Написването на график ще ви помогне да останете фокусирани върху това, което наистина е важно в живота ви. Докато пишете графика, уверете се, че отделяте време за вашите приоритети. Ако забележите, че месец след месец пренебрегвате това, което е важно и пълните вашия график с „боклуци“, значи е време да направите преоценка на себе си. Ако чрез последователното писане в графика, разберете че не живеете вашите топ приоритети, копайте надълбоко и бъдете наистина честни със себе си за това кои са вашите истински ценности, преоценете живота си и напишете такъв график, който да ви помогне да ги спазвате.

 

3. Групирайте подобните задачи

 

Когато пишете плана си, обмислете съчетаване на подобните задачи или изисквайте от себе си да сте на същото място. Това ще помогне да намалите времето, прекарвано в преместване от едната задача към другата, което може да увеличи вашата продуктивност. Мислете за своите дневни задачи и ги групирайте така, че да спестите време.

 

4. Поставяйте си крайни срокове

 

Крайните срокове са много стимулиращи, те могат да помогнат значително да увеличим усилията си. Когато пишете плана си, поставете крайни срокове за задачите в него. Когато чувствате, че задачата трябва да бъде изпълнена за определено време/ в определен период от време, това ще ви помогне да избегнете отлагането и да предприемете незабавни действия. Един от начините да използвате по най-добрия начин крайните срокове, е като използвате техниката Pomodoro - много проста техника, която ще ви помогне да се съсредоточите във времето, определено за всяка задача.

 

5. Включете малка стъпка напред към голямата цел във вашия дневен план

 

С цел постигането на развитие и да вървите напред към своите големи цели, правете малки стъпки към тях всеки ден. Всеки ден, записвайте едно действие-стъпка, което ще предприемете на следващия ден, за да се придвижите по-близо до мечтите си.

Надявам се тази стратегия за управлене на времето ще ви помогне толкова добре, колкото помогна на мен. Записването на плана е много просто упражнение, което може да промени живота ви. Когато казвате на времето си къде да отиде, това ви помага да фокусирате живота си върху истински значимото за вас. Това ще ви даде възможност да живеете по-пълноценно - много прост, но удивително печеливш навик.

 

Kerry Petsinger, Lifehack.org

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

планиране на времето, съвети за пълноценен живот

Street of Hope

Подписаха договор за увеличение на заплатите в детските заведения в София

Петък, 26 Май 2017 / В клас
Медицинският персонал в яслите и училищата в столицата ще получи по-високи възнаграждения от 1 юни    14% средно увеличение на основните месечни заплати ще получат работещите в общинските самостоятелни детски ясли, здравните кабинети в детските градини и училища, и млечните кухни. [...]

28 деца бежанци тръгнаха на училище в „Овча купел“

Четвъртък, 15 Септември 2016 / В клас
  Първият звънец днес удари за 66 хиляди първокласници    Рано тази сутрин около столичното 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. „Овча купел“ освен обичайното 15-тосептемврийско оживление имаше и допълнителни мерки за сигурност. Там в класната стая влязоха [...]