Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разчупете рутината

Събота, 29 Декември 2018 / Към себе си
344
  • gratisography.com

Защо прегаряме и как да се справим с това?

 

Човешкият мозък е устроен така, че да поддържа нивата на мотивация високи за дейностите, които осигуряват нашето оцеляване, както и за тези, които ни носят някаква награда или усещане за новост. Следователно ние обикновено сме много мотивирани да избегнем опасна ситуация, да хапнем нещо вкусно, да си купим нещо ново или да полагаме усилия за постигане на целите в работата, за което ще бъдем възнаградени с повишение или някакъв друг тип награда и признание.

Обаче, когато ежедневието започне да се превръща в рутина и липсват елементите на заслужена награда за усилията или новост, мотивацията спада. И когато този период продължи доста дълго, може да се стигне до бърнаут („прегаряне“) или пълно изтощение.

Изследване на учени в областта на невронауката е показало, че за да не се стига до загуба на мотивация и впоследствие – бърнаут, е важно хората осъзнато да търсят нови предизвикателства в различните сфери на живота си, като предварително са определили каква ще бъде наградата при справяне с тези предизвикателства.

 

Наградете се

 

Ако работата ви не ви дава достатъчно усещане за награда или ако шефът ви не е много добър в показването на признание за добре свършени задачи, тогава вие самите може да си определите награда за успешно приключени задачи.

 

Ето няколко идеи за награди свързани не само с професионалния ви живот:

 

- В края на седмица, в която сте направили определен брой тренировки или сте се движили толкова, колкото смятате, че е необходимо, можете да си купите нещо малко, но любимо, например красив химикал, тефтер или декорация за дома (ако обичате такива неща), или нещо вкусно и здравословно.

 

- След завършването на важен проект или задача в работата, може да се възнаградите с билет за интересно събитие, да отидете на масаж или да го отпразнувате с излизане с приятели.

 

- След изчистване на апартамента или къщата, може да се разходите до близкия парк, да почетете любима книга или списание или да се обадите на приятел, разговорите с когото ви носят голямо удоволствие.

 

Осигурявайте си елемент на новост

 

- Минавайте по нов маршрут за работата.

 

- Запишете си нова музика или подкаст за слушане на вашия iPod.

 

- Слушайте нова аудио книга, докато пътувате. 

 

- Предложете на колегите си някакви игри, състезания и залози, свързани със свършването на най-скучните задачи в работата. Например, този, който свърши с рутинната, скучна задача пръв, получава някаква символична награда от останалите в екипа.

 

- Поканете приятели или колеги на някакво културно или спортно събитие.

 

- Променете рутината като излезете на разходка в обедната почивка вместо да прекарате това време в социалните мрежи или поработете в парка, ако имате възможност да свършите някои от задачите си извън офиса.

 

- Разместете мебелите в хола, спалнята и всекидневната.

 

- Пробвайте ново ястие поне веднъж седмично.

 

- Запишете се на курс, който ще ви донесе удоволствие или полза с научаването на нови умения.

 

- Научете се да отлагате удоволствието и да започвате деня с най-скучната или трудна задача и да оставяте по-приятните за втората част на деня.

 

- Ангажирайте се с дейности, които са полезни за мозъка ви. Щастливият мозък е този, който мисли, твори, планира, разрешава казуси и научава нови неща. Поддържайте мозъка си в добра кондиция с дейности като настолни игри, караоке, танци, шиене, свирене на музикален инструмент, хоби, свързано с изработване на нещо красиво, рисуване, учене на нов език или нещо друго, което ви е интересно.

 

Източник: neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

12 начина да промените живота си

Абсолютно пресушаване

Прегърни промяната

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

прегаряне, бърнаут, рутина, ново, емоции, изтощение

Street of Hope

Минималната заплата на учителите става 760 лева

Сряда, 09 Август 2017 / В клас
Училищата ще могат да разпределят повече пари за допълнителни възнаграждения към заплатите на педагозите   Министерството на образованието е подготвило проект за промени в наредбата за нормирането и заплащането на труда, с който изпълнява обещанието на правителството за увеличение на уч [...]

Как се променят мъжете, когато станат бащи

Петък, 15 Април 2016 / Родители
  Оказва се, че по време на бременността техните хормони бушуват не по-малко от тези на бъдещата майка   Помня момента, когато казах на мъжа ми, че съм бременна. Постоянно ми се гадеше и реших да направя тест. Той показа две чертички, аз изтичах в стаята и му казах „Ще става [...]