Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо е важно да прощаваме

Неделя, 26 Февуари 2017 / Към себе си
2249
  • pixabay.com

Прошката изисква от нас да излезем от цикъла на вината, да премахнем негативните модели, които ни задържат към болката и страха

 

„..Стаята може да бъде тъмна, защото сте затворили прозорците, спуснали сте щорите. Но слънцето грее навън, въздухът е свеж. За да пуснете свежия въздух, трябва да станете, да вдигнете щорите и да отворите прозореца."

Дезмънд Туту


Това е основният смисъл на прошката – да отвориш място в душата си за светлината. Тя е заради самите нас – колкото повече гняв има в нас, толкова повече тровим себе си. Докато държим в себе си обидата, страха и отричането, оставаме близо до това, което ги е предизвикало и привличаме в живота си още от същото.

Прошката изисква от нас да излезем от цикъла на вината, да премахнем негативните модели, които ни задържат към болката и страха. Прощавайки на тези, които са ни наранили и прощавайки на себе си за грешките, които сме направили, ние поемаме контрола върху живота си, оставяме лошото в миналото и продължаваме напред. Отваряме пространство да се случват хубавите неща, които искаме, а не тези, от които се гневим и страдаме.

Прошката не променя миналото, тя приключва с него. Защото вината и обидата ни отдалечават от истинската ни същност. И дори да не осъзнаваме и разбираме защо трябва да го направим, прошката е важна – и наистина трудна за много от нас. Но тя задейства лечебен процес, отваряйки душата и тялото ни за светлината.

Важно е да простите дори, когато не получавате разбиране и прошка от човека срещу себе си, защото така избирате да сте на страната на силните, които случват добрите неща. Слабите не могат да прощават, но способността и готовността да простим на себе си е ключова за това да сме в хармония с всичко, което ни заобикаля. Само така привличаме доброто в живота си.

Затова обидата разболява, а прошката лекува. Прошката е първоизточникът на любовта – най-вече тази към самите себе си.

 

"Не можеш да простиш на някого, ако първо не си простил на себе си“

Алберт Швайцер

 

 

 

 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

прошка, обич, контрол

Street of Hope

Малки чудеса

Понеделник, 16 Април 2018 / Гласът на детето
Семеен център помага на родители на недоносени деца в първите им стъпки в грижата за тях   Всяка година близо 6 хиляди бебета у нас се раждат недоносени. Освен чисто с физическите предизвикателства, тези деца и техните родители трябва да се справят и с потенциално изоставане в психическ [...]

Работилница за добродетели

Понеделник, 30 Май 2016 / В клас
  Как се обучават хората, които ще водят часове по добродетели* за деца и родители   Неделя, 8 часа сутринта. В стаята, в която се провежда обучението на учители по добродетели, вече е пълно с усмихнати хора - музикален педадог, инженер, архитект, инструктор по йога, представ [...]