Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

COVID-19 и другите смъртоносни епидемии

Понеделник, 28 Септември 2020 / На предела
361
  • pixabay.com

За последните 6 месеца вирусът взе над 1 млн. жертви по света 

 

Новата пандемия от коронавирус, чийто жертви са над един милион души е по-смъртоносна в сравнение с други съвременни вируси, въпреки че по данни на СЗО е отнела по-малко човешки животи от испанския грип преди век.

Тъй като пандемията продължава, броят на загиналите е само временен, но предоставя референтна точка за сравнение на новия коронавирус с този на други вируси, минали и настоящи.

Вирусите на 21 век

SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за инфекцията от COVID-19, е най-смъртоносният от вирусите на 21-ви век до момента.

През 2009 г. вирусът H1N1, или свинският грип, предизвика глобална пандемия и според официалната статистика взе 18 500 жертви.

По-късно тези данни бяха преразгледани от медицинското списание The Lancet, което повиши смъртните случаи между 151 700 и 575 400.

През 2002-2003 г. вирусът SARS (тежък остър респираторен синдром), който се появи отново в Китай, беше първият коронавирус, който предизвика глобални страхове, но уби само 774 души.

 

Грипни епидемии

 

Изчисленията за пораженията, нанесени от коронавируса често се сравняват с тези на смъртоносния сезонен грип, въпреки че последният рядко влиза в заглавията на медиите.

В световен мащаб сезонният грип води до 650 000 смъртни случая годишно, според данните на Световната здравна организация (СЗО).

През 20-ти век две основни несезонни грипни пандемии - азиатският грип през 1957-1958 г. и хонконгският грип през 1968-1970 г. – всеки от тях е взел около един милион жертви, според преброяванията, извършени след това.

И двете пандемии са възникнали при различни обстоятелства от тези при сегашния коронавирус - преди глобализацията и преди да се ускори икономическия обмен и пътуванията по света - а заедно с това и бързото разпространение на смъртоносни вируси.

За най-голямата катастрофа сред съвременните пандемии до момента, се счита грипната пандемия от 1918-1919 г., известна още като испански грип, която унищожава около 50 милиона души според изследване, публикувано в началото на 21 век.

 

Тропически вируси

 

Броят на жертвите от новия коронавирус вече е далеч по-висок от този на хеморагичната треска Ебола, която беше идентифицирана за първи път през 1976 г. и при последното й огнище 2018-2020 г. загинаха близо 2300 души.

За четири десетилетия периодичните огнища на Ебола убиха около 15 000 души, всички в Африка.

Ебола има далеч по-висока смъртност от COVID-19: около 50% от хората, които са заразени, умират и процентът на смъртните случаи на някои места стига до 90%.

Но Ебола е по-малко заразна от другите вирусни заболявания, а именно защото не се пренася по въздуха, а се предава чрез пряк и директен контакт.

 

Други вирусни епидемии

 

СПИН е най-смъртоносната съвременна епидемия: почти 33 милиона души по света са починали от болестта, която засяга имунната система.

Открита е за първи път през 1981 г., и до момента няма ефективна ваксина.

Но ретровирусните лекарства, когато се приемат редовно, ефективно спират заболяването и значително намаляват риска от заразяване.

Вирусите на хепатит В и С също имат висок брой смъртни случаи, убивайки около 1,3 милиона души всяка година, най-често в бедните страни.

 

Източник: БГНЕС, Оливие ТИБО, АФП

 

Вижте още:

Загадката SARS-CoV-2

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, зараза, Covid19, ваксина, наука

StreetBoard

Великобритания напусна ЕС. Какво следва?

Събота, 01 Февуари 2020 / Общество
Тепърва започват преговорите за търговските отношения между Лондон и Брюксел   След 47 години членство, тригодишна тежка процедура и трима премиери, от тази нощ Обединеното кралство вече не е част от Европейския съюз. Последните минути на историческото събитие бяха отброени на специална [...]

Изкуствен рог спасява носорозите

Четвъртък, 14 Ноември 2019 / Общество
Учени създали имитация от конски косми   Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с цел борба срещу нелегалната търговия и избиването на животните от бракониери, съобщава списание Nature. Над изследването са работили учени от университетите в Оксфорд и Фудан. Те пре [...]