Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Формулата „Искам-Мога-Нуждая се“

Понеделник, 06 Февуари 2017 / На предела
1024
  • picjumbo.com

Как да спрем да робуваме на желанията на егото или как да искаме да се случват нещата

 

Трудно е човек да остане безразличен към яростта около празничното пазаруване или истерията в известните на всички черни петъци и кибер понеделници. Като че ли всички хора на планетата са обсебени единствено от желанието да имат. Вероятно и вие самите сте чувствали неконтролируемо желание да купите точно определено нещо.

Как стигнахме до тук? Когато започна всичко? Има ли начин да се спрем да бъдем роби на желанията, движени от егото ни? Как да искаме съзнателно, без да нарушаваме хармонията, създадена от природата и да искаме нещата, които наистина искаме да се случат?

Някои хора може да спорят, че консуматорската нужда е вкоренена в нашата човешка природа и вероятно ще са прави. Обаче, когато това, което искаме, отива далеч отвъд това, което трябва и можем да си позволим в момента, желанията ни превръщат в роби. Когато губим контрола над желанията ни, е много по-лесно да бъдем манипулирани да правим това, което други хора или групи от хора искат (например корпорации, политически партии, религиозни групи, и т.н.). Поробването на масите се случва от дълго време. И се случва като накараш хората да искат неща, от които не се нуждаят, от свързването на стоки, които корпорациите произвеждат за човешките подсъзнателни желания.

Идеите, разработени от Фройд в началото на миналия век, се проявиха по малко неочакван начин и са използвани, за да се контролират масите с помощта емоционалните желания, присъщи на човешката природа (историята и на целия процес на начина, по който се случва е описана подробно в 4-епизод на документалния филм "Векът на аз-а“ от Адам Къртис).

Няма как да отречем, че всички сме повлияни от рекламния поток, който ни насърчава да използваме дадени услуги или стоки.

Когато шофирате на пътя има билбордове, когато гледате телевизия (ако все още го правите), сте изложени на въздействието на рекламни кампании, когато пазарувате, често сте манипулирани от подсъзнателни съобщения в магазините...

Проблемът е там, че първата стъпка за справяне с всеки проблем е да се признае, че той съществува. Когато сте готови да осъзнаете всички начини, чрез които сте манипулирани от тези, които познават природата на човешкото его, имате шанс да си върнете контрола.

Единственото реално оръжие, което ви трябва срещу това заробване, е вашият избор за това какво желаете. Винаги можете да изберете къде да инвестирате вашето внимание и енергия. За да спрете да бъдете манипулиран от тези, които използват егото ви за тяхното собствено предимство, трябва да поемете отговорност и да започнете съзнателно да желаете това, което наистина искате в живота си.

 

„Истински пробуденият човек не е този, който се заключва в пещерата, за да избегне изкушението, а онзи, който съзнателно прави избори да живее осъзнат живот“.

 

С други думи, вие трябва да откриете среден път, където това, което искате, среща това, от което имате нужда и онова, което можете. В психологията се използва много проста формула, която да помогне на тийнейджърите да изберат професионална сфера. Концепцията за Троицата е универсална и може да се намери в много учения. В случая говорим за пресечната точка между това, което искате, имате нужда и можете да си позволите.

 

 

Най-общо казано, има три области на човешкия живот: социална (съзнание), физическа или биологична (тяло) и творческа (дух). Ако искате да живеете в хармония с природата, трябва да намерите баланс между тях. Също така трябва да сте наясно от какво се нуждаят тялото, ума и духа ви, какво можете и искате, за да сте наясно с това, което наистина искате в живота си.

Отговорите на тези въпроси могат да ви помогнат в това:

- Откъде идва това, което искате - от егото, от сърцето, или от Висшия ви Аз (духа)?

- Какви качества на личността и ума имате (или трябва да придобиете), за да се прояви това, което искате?

- Дали тялото ви е готово да се справи с нуждата ви да се прояви това, което искате в живота ви?

Отговорът на тези три въпроса ще бъде първата стъпка за разбиране на процеса на хармоничното проявление на вашите желания. Това също така ще ви помогне да видите, когато сте манипулирани от другите за това, което трябва да пожелавате. Въпреки това, все още има много неща, които трябва да имате предвид, за да разберете физиката зад проявлението на желанията (вижте 9-те принципа на проявлението на желанията ни).

Това, което искате, трябва да идва от вашия Висш Аз, или от духа ви. Потенциалът, който вашият дух носи на този свят е една от най-ценните енергии във Вселената. И точно заради това има много хора, които искат да контролират потенциала, който притежавате. Затова е ваша собствена отговорност да разберете кои са истинските ви желания, да изберете къде да инвестирате вашата енергия и да действате за това да сбъднете мечтите си.

Формулата „искам-мога-нуждая се“ може наистина да ви помогне да видите истинските си мечти. Осъзнаването на вашите желания и следването на вашия дух ще ви отведе до най-съкровените ви мечти.

Източник: LifeScriptDoctor

 

Как да сбъднем желанията си

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

желания, проявление, нужди

Street of Hope

Малките акционери срещу технологичните гиганти

Събота, 13 Януари 2018 / Гласът на детето
Инвеститорите все повече надигат глас срещу пристрастяващото действие на мобилните устройства върху детската психика   Ако родителите започват деня си с телефона, говорят по работа докато прибират детето от детска градина, а вечер са погълнати от социалните мрежи, децата със сигурност с [...]

Специален център ще работи с деца бежанци

Петък, 21 Октомври 2016 / Гласът на детето
До средата на годината в България са били установени 144 непридружени деца бежанци    Социалното министерство и Агенцията за бежанците обмислят изграждането на специализиран център за работа с непридружени деца бежанци. Това казва в интервю за БТА зам.-министърът на социалната поли [...]