Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има ли родени престъпници?

Сряда, 16 Януари 2019 / На предела
199
  • pixabay.com

И може ли науката да направи нещо срещу агресивното поведение?

 

Много изследвания в последните години показват, че антисоциалното поведение може да се окаже кодирано в гените ни. Изследвания в тази област се правят от 1968 година, когато учени са открили, че 3% от мъжете с агресивно поведение и криминално досие имат допълнителна „Y” хромозома.

Немският невролог Херман Рот твърди, че е открил участък в мозъка, който е отговорен за антисоциалното поведение на убийците, насилниците и крадците. „Участъкът на злото”, според неговите твърдения, е разположен в централната част на мозъка и се вижда на рентген като тъмна маса. Характерното тъмно петно в предната част на мозъка се проявява при сканирането на всички закоравели престъпници.

Докторът смята, че когато един човек е роден с тази тъмна маса, има 66% вероятност това да го подтикне към разрушително поведение.

 

Проучвания на университета в Атланта установяват, че агресията се дължи главно на обмяната на веществата. При бърза обмяна на веществата особено интензивно работят около 20 хормона и това поражда престъпно поведение.

 

Друга хипотеза предлагат учени от Института по психиатрия при Кралският колеж в Лондон, които са изследвали гените на група момчета извършили убийство, насилие и грабеж. Анализът показал, че тяхното насилствено поведение се дължи на генна мутация наречена моноаминооксидаза. Експертът по психология и невронауки от университета "Дюк" Тери Мофит смята, че ако към дете с подобен генетичен строеж в ранна детска възраст се държат зле, то съществува голяма вероятност то да стане убиец.

 

Американският химик-аналитик Уолтър Уолч изследвал косата на убийци и на примерни граждани. Той установява, че в тялото на агресорите се съдържат много повече химични елементи, отколкото при останалите и допуска, че това има връзка с тяхното престъпно поведение.

 

В повечето случаи се смята, че възпитанието, примерите на насилие от заобикалящата среда и жизненият стандарт са водещи за превръщането на един човек в престъпник. Но учени доказват, че престъпността може да се дължи само на гена.

За такъв случай на „роден убиец“ разказва Independent. Тони Мобли е израснал в богато американско семейство и не е бил малтретиран като дете. Тези фактори не му оказват влияние, когато на 25-годишна възраст отива и без никаква причина застрелва мениджър на пицария, след което го грабва и дори се шегува с арестувалите го полицаи, че ще се кандидатира да заеме неговото място докато чака присъдата си. Адвокатът му използва последния коз, за да го спаси, като внася молба за отлагане на делото. Защитникът посочва, че убийството не е резултат от свободната воля на извършителя, а е трагична последица от генетичната му предразположеност и иска генетично изследване.

Учените изследват гениите на Мобли и цялото му семейство и откриват генна мутация, която е вероятната причина за извършването на престъпления.

Ако наистина е вярно, че престъпността е кодирана в гените на човек, остава да се надяваме, че учените ще успеят да намерят и начин за коригирането на тези мутации още в зародиш.

 

Вижте още: 

Защо алкохолът отключва агресия?

Не съдете по „не-човеците“ за всички нас

В какво се превърнахме?

Обратната страна на омразата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

престъпник, престъпление, гени, насилие, агресия, мозък

StreetView

Църквата „Света Троица в Банско“ – обединител и вдъхновител

Петък, 27 Април 2018 / Места
  Храмът в Банско се смята за най-големият от този тип на Балканите По време на турското робство в Банско изградили православен храм, който обединил българи и турци. Но най-вече, позволил на българите да се молят в свой храм, голям и красив, какъвто по онова време не било разрешено да [...]

Учени откриха древен океан под земята

Сряда, 23 Ноември 2016 / Места
Наличието на вода в дълбоките недра на земята играе важна роля в геологичната активност на планетата и климатичните промени   Британски и американски геофизици откриха дълбоко в земните недра воден океан, съобщи Лента, цитирана от БТА. Обширните маси вода са на дълбочина 400-600 км. Те [...]