Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как мозъкът променя тялото

Неделя, 08 Май 2016 / На предела
197637
 • pixabay.com

 

Материализирането на събитията във вашия живот започва на квантово ниво 

 

Д-р Джо Диспенза (Joe Dispenza) е един от първите, започнали да изследват влиянието на съзнанието върху реалността от научна гледна точка. Неговата теория за взаимовръзката между материята и съзнанието му е донесла известност след излизането на документалния филм „Ние знаем какво прави сигналът“.

Ключовото откритие, направено от Диспенза, се заключава в това, че мозъкът не отличава физическите преживявания от душевните. Грубо казано, клетките на сивото вещество изобщо не отличават реалното, тоест материалното, от въображаемото, тоест от мислите!

 

 

Малцина знаят, че изследванията на доктора в областта на съзнанието и неврофизиологията са започнали с трагичен опит. След като Диспенза бил блъснат от кола, лекарите му предложили да поставят имплант на гръбначния стълб, който можел да доведе до болки за цял живот. Само така според лекарите той можел отново да ходи.

Но Диспенза решил да хвърли предизвикателство на традиционната медицина и да възстанови своето здраве с помощта на своята мисъл. Само след 9 месеца терапии Диспенза се изправил на крака. Това послужило като импулс за изследване на възможностите на съзнанието.

Първа крачка по този път станало общуването с хора, преживели опит на „спонтанна ремисия“. Това е спонтанно и невъзможно от гледна точка на медицината изцеление на човека от тежко заболяване без прилагане на традиционно лечение. При допитване Диспенза изяснил, че всички хора, преминали през подобен опит, били убедени, че мисълта е първична спрямо материята и може да излекува всякакви заболявания.

 

Невронните мрежи 

 

Теорията на д-р Диспенза твърди, че всеки път, преживявайки някакъв опит, ние "активираме" огромно количество неврони в мозъка си, които на свой ред влияят на нашето физическо състояние. Именно феноменалната сила на съзнанието, благодарение на способността към концентрация, създава така наречените синаптични връзки – връзките между невроните. Повтарящите се преживявания (ситуации, мисли, чувства) създават устойчиви невронни връзки, наричани невронни мрежи. Всяка мрежа се явява определен спомен, въз основа на който нашето тяло в бъдеще реагира на подобни обекти и ситуации.

Според Диспенза цялото наше минало е „записано“ в невроните мрежи на мозъка, които формират начина, по който възприемаме и усещаме света като цяло и негови конкретни обекти в частност. По такъв начин само ни се струва, че нашите реакции са спонтанни. Всъщност повечето то тях са програмирани от устойчиви невронни връзки.

 

 

Всеки обект (стимул) активира една или друга невронна мрежа, която на свой ред предизвиква определени химични реакции в организма. Тези химични реакции ни карат да действаме или да се чувстваме по определен начин – да бягаме или да останем на място, да се радваме или да се натъжим, да преживеем еуфория или да изпаднем в апатия и така нататък.

Всичките ни емоционални реакции не са повече от резултат на химични процеси, които се дължат на създадените невронни мрежи и се основават на миналия ни опит. С други думи, в 99% от случаите ние възприемаме реалността не такава, каквато тя се явява, а я интерпретираме въз основа на готови образи от миналото.

Основното правило на неврофизиологията звучи така: нервите, които се използват заедно, се съединяват. Това означава, че невронните мрежи се образуват в резултат на повтаряне и укрепване на опитаа. Ако опитът дълго време не се възпроизвежда, то невронните мрежи се разпадат. По такъв начин навикът се образува в резултат на периодично „натискане“ на копчето на една и съща невронна мрежа.

Така е формират автоматичните реакции и условните рефлекси – все още не сте успели да помислите и осъзнаете какво се случва, а вашето тяло вече реагира по определен начин.

 

Силата на вниманието 

 

Само си помислете: нашият характер, нашите навици, нашата личност се явяват само комплект от устойчиви невронни мрежи, които ние във всеки момент можем да отслабим или укрепим благодарение на осъзнатото възприятие на действителността. Концентрирайки вниманието осъзнато и избирателно за това, което искаме да постигнем, ние създаваме нови невронни мрежи.

Преди учените смятаха, че мозъкът се явява статичен, но изследванията на неврофизиолозите показват, че абсолютно всеки дори най-малък опит предизвиква в него хиляди и милиони невронни изменения, които се отразяват на организма като цяло.

В своята книга „Развийте мозъка си: науката за промяна на вашето съзнание“ Джо Диспенза  задава логичния въпрос: ако с нашето мислене предизвикваме в организма определени негативни състояния, то няма ли това аномално състояние в крайна сметка да стане норма?

 

 

Диспенза е провел специален експеримент за потвърждение на възможностите на нашето съзнание. Хората от една група в продължение на един час всеки ден натискали пружинен механизъм с един и същи пръст. В другата група трябвало само да си представят, че го натискат. В резултат пръстите на хората от първата група заякнали с 30%, а на втората – с 22%.

Такова влияние на чисто мислена практика върху физическите параметри е резултат от работата на невронните мрежи. Така Джо Диспенза е доказал, че за мозъка и невроните няма никаква разлика между реалния и мисления опит.

А това означава, че ако отделяме внимание на негативните си мисли, нашият мозък ги възприема като реалност и предизвиква съответни изменения в тялото. Например болести, страх, депресия, изблик на агресия и т.н.

 

Откъде са греблата 

 

Още един извод от изследванията на Диспенза се отнася до нашите емоции. Устойчивите невронни мрежи формират неосъзнати модели на емоционално поведение, тоест склонността към едни или други форми на емоционално реагиране. На свой ред това води до повтарящ се опит в живота.

Ние настъпваме едни и същи гребла само защото не осъзнаваме причината за тяхната поява! А причината е проста – всяка емоция се „усеща“ вследствие на отделянето на определен набор от химични вещества в тялото и нашият организъм просто става в известен смисъл „зависим“ от такива химични съчетания. Осъзнавайки тази зависимост именно като физиологическа зависимост от химичните вещества, ние можем да се избавим от нея.

 

Необходим е само съзнателен подход 

 

Диспенза използва в обясненията си последните постижения на квантовата физика.

„Защо да чакате някакъв специален момент или началото на Новата година, за да започнете кардинално да променяте своето мислене и живота си към по-добро? Просто започнете да го правите още сега: престанете да проявявате често повтарящи се ежедневни негативни моменти от поведението си, от които искате да се избавите, например кажете си сутрин: „Днес никого няма да осъждам“ или „Днес няма да хленча и да се оплаквам на всички поред“ или „Няма да се ядосвам“…“

Старайте се да правите нещата в друга поредност, например, ако първо сте измивали лицето си, а после – зъбите, направете обратното. Или вземете и простете на някого. Просто така. Счупете обичайните конструкции! И ще почувствате необичайни и много приятни усещания, ще ви хареса, да не говорим вече за глобалните процеси в тялото и съзнанието, които ще приведете в действие. Започнете да привиквате да мислите за себе си и да говорите със себе си като с най-добрия си приятел.

Изменението на мисленето води до дълбоки изменения и във физическото тяло. Ако човек се замисли, безпристрастно гледайки се отстрани:

Кой съм аз?

Защо се чувствам зле?

Защо живея така, както не искам?

Какво трябва да променя в себе си?

Какво именно ми пречи?

От какво искам да се избавя?

…и т.н.

и почувства остро желание да не реагира както преди или да не направи нещо както преди, това значи, че той е преминал през процес на „осъзнаване“.

Това е вътрешна еволюция. В този момент той е извършил скок. Съответно личността започва да се променя, а новата личност има нужда от ново тяло. Така протичат спонтанните изцеления: с новото съзнание болестта повече не може да остане в тялото, тъй като се променя цялата биохимия на организма (ние променяме мислите си, а това променя набора химични елементи, участващи в процесите, нашата вътрешна среда става токсична за болестта) и човек оздравява.

 

 

Зависимото поведение (тоест адикция към нещо: от видеоигри до раздразнителност) може да се определи много лесно: това е онова нещо, което ви е трудно да спрете, когато искате.

Ако не можете да се отлепите от компютъра и навестявате социалната мрежа всеки пет минути или разбирате например, че раздразнителността пречи на отношенията ви, но не можете да престанете да се дразните – значи имате зависимост не само на ментално ниво, но и на биохимично (вашето тяло изисква отделяне на хормоните, отговорни за даденото състояние).

Доказано е научно, че действието на химичните елементи продължава за период от 30 секунди до 2 минути и ако продължавате да изпитвате едно или друго състояние по-дълго, трябва да сте наясно, че през цялото останало време вие изкуствено го поддържате в себе си, провокирайки с мисли циклично възбуждане на невронните мрежи и повторно изхвърляне на нежелателни хормони, предизвикващи негативни емоции – тоест вие сами поддържате това състояние у себе си!

С други думи, вие доброволно избирате своето самочувствие. Най-добрият съвет за такива ситуации: научете се да превключвате вниманието си на нещо друго – природа, спорт, гледане на комедия и изобщо на всичко, което е способно да ви отклони и превключи. Рязкото префокусиране на вниманието позволява да се отслаби и потисне действието на хормоните, отговорни за негативното състояние. Тази способност се нарича невропластичност.

И колкото по-добре развиете това качество у себе си, толкова по-лесно ще ви бъде да управлявате своите реакции, което по веригата ще доведе до множество изменения във вашето възприятие на външния свят и вътрешното ви състояние.Именно този процес се нарича еволюция.

Тъй като новите мисли водят до нов избор, новият избор води до ново поведение, новото поведение води до нов опит, новият опит води до нови емоции, които заедно с новата информация от околния свят започват да променят вашите гени епигенетично (тоест вторично).

А след това тези нови емоции на свой ред започват да предизвикват нови мисли и така вие развивате самоуважение, увереност в себе си и т.н. Именно по такъв начин можем да усъвършенстваме себе си и съответно – своя живот.

Депресията също е ярък пример за зависимост. Всяко състояние на зависимост говори за биохимичен дисбаланс в тялото, както и за дисбаланс в работата на връзката между съзнание–тяло.

Най-голямата грешка на хората е в това, че асоциират своите емоции и модели на поведение със своята личност. Така и говорим: „Аз съм нервен“, „Аз съм слаб“, „Аз съм болен“, „Аз съм нещастен“ и т.н. Хората смятат, че проявата на определени емоции идентифицира тяхната личност, затова постоянно подсъзнателно се стремят да повтарят схемата на реагиране или състоянието (например физическата болест или депресията), сякаш убеждавайки се всеки път кои са те.

Дори ако самите те силно страдат от това! Огромна заблуда. Всяко нежелателно състояние при желание може да се отстрани, а възможностите на всеки човек са ограничени само от неговата фантазия.

И когато искате да измените своя живот, представете си ясно какво именно желаете да измените, но не изработвайте в ума си „строг план“ за начина КАК ИМЕННО ще се случи това и за възможността за „избор“ на най-добрия за вас вариант, който може да се окаже съвсем неочакван.

 

 

Достатъчно е вътрешно да се отпуснете и да се опитате да се зарадвате от душа на това, което още не се е случило, но със сигурност ще се случи. Знаете ли защо? Защото на ниво квантова реалност това вече се е случило, при условие че ясно сте си го представили и от душа сте се зарадвали. Именно от квантово ниво започва материализирането на събитията.

Хората са свикнали да се радват само на нещо, което „могат да пипнат“, което вече се е реализирало. Но ние не сме свикнали да се доверяваме сами на себе си и своите способности към съ-творение на реалността, макар че правим това всеки ден и основно – на негативна вълна.

Достатъчно е да си спомним колко често се реализират нашите опасения, макар че тези събития също са формирани от нас, само че без контрол… А когато изработите у себе си способността към контрол над мисленето и емоциите, започват да се случват истински чудеса.

 

„Най-главният ни навик трябва да стане навикът да бъдем самите себе си.“

Джо Диспенза

 

И още Диспенза съветва: никога не преставайте да се учите. Информацията се усвоява най-добре, когато човек е удивен. Старайте се всеки ден да научавате нещо ново – това развива и тренира вашия мозък, създава нови невронни връзки, което на свой ред може да променя и развива вашата способност към осъзнато мислене, което ще ви помогне да моделирате вашата собствена щастлива и пълноценна реалност.

 

Автор: Хермина Тот

megavselena.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...
 • 15 -0
  дедоти 06.08.2017 / 07:42

  Спомнете си как децата се потдържат в състояние на радостна възбуда от предстоящи събития - напр. че след два дена ще ги заведат на цирк. Изборът да мислиш за приятни неща. А какво правим като пораснем? Събуждаме се с мисълта, че пак сме легнали късно и не сме се наспали, и така цял ден все нещо ни лази по нервите, докато се приберем в къщи изцедени. С!лед което превъртаме в ума си негативите от изминалия ден и преди сън кроим мрачни планове за утре-то.

 • 14 -0
  Сашо 08.10.2016 / 15:10

  Не се опитвай да изтриваш негативните картини! Започни съзнателно и по-често да рисуваш позитивни картини. Например обратните на негативните. Например представяй си как в бъдещите негативни събития ти си победител, как се справяш с ситуациите. Например ако негативната картина е катастрофа то си представи как имаш моментална реакция и интуитивно избягваш катастрофата. Представи си как променяш причините за негативните предполагаеми бъдещи събития! Честите и натрапчиви негативни картини и мисли в съзнанието ни често са резултат на навик да мислим съзнателно за тези неща и собствения ни страх, нежелание и дори борбата ни с тях ги захранват с енергията от която те стават още по силни и натрапчиво обсебващи. Страхът е вяра с обратен знак насочена към това което не желаем да се случи. Вместо да се страхуваш от страха си то изгради си навика за всичко негативно което ти идва в ума и въображението да си представяш мислено как се справяш по фантастичен начин та дори и като супермен.

 • 13 -0
  Татяна 07.10.2016 / 10:20

  Да, имам опасения. Но колко ми е трудно да ги контролирам! Пораждат се неосъзнато и в един миг се усещам, че си представям бъдещи негативни събития.И, о, ужас, бързо ги замъглявам.Но как да изтрия от подсъзнанието си вече внушени от други хора предстоящи събития? Ето, това ми е трудно.

 • 12 -0
  наташа 06.10.2016 / 14:10

  Статията е на базата на науката и е напълно достоверна. Всичко това е така. Ако имаш силата да променяш мислите си , бъди сигурен , че всичко ще промениш.

 • 11 -0
  наташа 06.10.2016 / 14:10

  Статията е на базата на науката и е напълно достоверна. Всичко това е така. Ако имаш силата да променяш мислите си , бъди сигурен , че всичко ще промениш.

 • 10 -1
  Зорница Гюрова 19.09.2016 / 12:04

  Аз прилагам информацията от статията в живота си. Правя го от 5 години, а много активно от 3 и мога да говоря за огромната промяна в моя живот чрез лично преживяване. Методът се казва ThetaHealing, използва се честотата на мозъчната вълна Тета, чрез която се създават нови невронни връзки, а вече съществуващи отслабват и всичко това чрез свободния избор, какво да променим и какво да оставим.С този метод може да се издири кога за първи път се е запечатала негативната емоция в човека, да я освободим и заменим с подходящо позитивно чувство, човекът да осъзнае какво е спечелил от това и какво качества е развил, за да може да започне да се учи и развива по нов начин, без негативното да го учи и стимулира за това. Много хора четат непрестанно, но не правят и не прилагат нищо от това, което са прочели. От 2 години съм инструктор и водя обучения по тази техника. Резултатите са много бързи и огромни само и единствено, когато човек работи върху себе си и това се вижда в хората преминали обучението. Да, същото става и с повтаряне на утвърждения до припадък, но трайна промяна има само и единствено, когато има осъзнаване как и защо сме избрали да живеем негативни ситуации в живота си и с какво ни служат.

 • 9 -0
  Бонджова 14.08.2016 / 07:57

  Стахотна статия с много практични съвети.С удоволствие бих прочела още по тази тема.

 • 8 -4
  kris 02.08.2016 / 00:41

  Фени я дай една снимка да те видим,сериозно не се бъзикам.nПо темата Ванка не се занимавай с богове,човека не говори простотии ,за да откриеш себе си е нужно да помислиш как твоя мозък е натрупал опит и съзнание.Ще ти дам жокер например родителите ти са ти дали първоначално да кажем опит култура а след това си помисли пак.n

 • 7 -1
  Ivan 01.06.2016 / 19:19

  Nikoga ne e kasno CHovek da otkrie sam sebesi. Tarsejki Bojestvenoto nie otkrivame tova, za koeto dalgi godini v ochite na sebepoznavaschite se sme izglejdali kato neveji. nMOZAKA tova sme nie a kak priemame neschata okolo nas zavisi do kakva stepen sme funkchni( SAZNANIE - PODSAZNANIE). nVseki sam trjabva da otkrie svoeto EGO.

 • 6 -1
  Деян 27.05.2016 / 08:25

  практикувайте Дзен(Будизъм+Даоизъм) ...и ще СТЕ ...Бодхисатва :)

 • 5 -1
  Ани Колева 25.05.2016 / 10:14

  Страхотна статия. По този въпрос доста се е писало, но винаги има нужда от затвърждаване на дадена теза.

 • 4 -2
  Валерия Стойкова 16.05.2016 / 10:33

  Прекрасна статия .Най-после да побликуват нещо смислено и много полезно .n

 • 3 -0
  Таня Узунова 15.05.2016 / 22:16

  Прекрасна статия,може само да започваме с прилагането и.

 • 2 -3
  Фени 15.05.2016 / 17:52

  Аз наистина без да зная всичко това, съм усетила тази истина и отдавна слушам вътрешния си глас, отхвърлям всяка нелепа мисъл и тялото ми не старее.

 • 1 -0
  Симеон 14.05.2016 / 13:01

  Страхотна статия! Нещо различно в/у което да помислим.


Автор

повече за автора

Ключови думи:

Джо Диспенза, квантово ниво, материализиране на мисълта

Street of Art

40 години без Краля, преди когото нямаше нищо

Сряда, 16 Август 2017 / Под прожектора
  Елвис Пресли е най-голямата културна сила през 20 век   "Това, което той направи, беше земното разтърсване", казва Тим Макграу, кънтри суперзвездата на страната, който отчита голямото влияние на Пресли върху творчеството си. "Той промени не само музиката, която правим, но и соц [...]

Да си произведем хормон на щастието

Понеделник, 06 Март 2017 / Хранене и Здраве
10 начина да увеличим серотонина в мозъка си   Серотонинът, който ни е известен като „хормон на щастието“, играе основна роля за регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността, апетита и е свързан с още много други важни за здравето функции на организма. Им [...]