Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как Вселената се напълни със светове

Сряда, 06 Декември 2017 / На предела
397
  • NASA, unsplash.com

Как са възникнали ранните галактики?

 

След Големия взрив пространството е абсолютна тъмнина. След милиард години Вселената започнала да се разширява и да става по-прозрачна. Появили се галактики, планети, звезди и други обекти. Това е историята, с която сме свикнали, но подробностите остават загадка.

Ново проучване от университета в Айова, цитирано от lfly.ru, предлага различна теория. То посочва, че черните дупки в центъра на галактиката, изменили толкова много материал, че той проникнал в техните облачни среди, което позволило на светлината да избяга. Учените стигат до това заключение, след като наблюдавали съседна галактика, която излъчва ултравиолетова светлина.

Учените наблюдавали ярки рентгенови източници, които проникват в черни дупки. Може би тези формации произвеждат ветрове, които позволяват изтичането на йонизирани лъчи от звездите. В резултат на това черните дупки могат да направят пространството прозрачно.

Центърът на изследването е галактиката Тол 1247-232, отдалечена от нас за 600 милиона светлинни години. През 2016 г. телескопът Чандра установи източник на рентгенови лъчи, чиято яркост променя силата си. Учените решиха, че това е звезда.

Но проблемът е, че звездите не се държат по този начин. За да съответства на моделите, обектът трябва да бъде с размер на черна дупка. Но как може подобен обект да изхвърля вещество? Никой не знае. Черните дупки остават загадка. Знаем, че силното им привличане не позволява на светлината да избяга и че те са вградени дълбоко в галактическата плоскост. Но някои смятат, че струите от бягащата материя са в контакт с ускорената ротационна енергия на дупката.

Когато материалът се абсорбира, скоростта на черната дупка се увеличава. Следователно, гравитацията също нараства и скоростта произвежда енергия. Материята влиза вътре, развива се и отблъсква частта. Ветровете могат да отворят маршрута за бягство за ултравиолетова светлина. Това може да се е случило с ранните галактики.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Вселена, черни дупки, материя, енергия

Street of Hope

Детето и гневът

Петък, 10 Ноември 2017 / Родители
Лесно е да обичаш послушно дете. Гневът е силна емоция и опитите да го потискаме и овладяваме не го неутрализират   Вероятно много от вас са били шокирани да чуят първите неприлични думи от децата си или думите на истински гняв, насочени към вас. Децата винаги ще правят неща, които ще н [...]

Същественото е невидимо за очите

Сряда, 22 Юни 2016 / В клас
  Дарители събраха 4500 лева за децата от училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“   „Най-същественото е невидимо за очите“. Това е името дарителската кампания, организирана от веригата Grand Optics & Joy Optics, която събра 4558 лева за дец [...]