Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как Вселената се напълни със светове

Сряда, 06 Декември 2017 / На предела
312
  • NASA, unsplash.com

Как са възникнали ранните галактики?

 

След Големия взрив пространството е абсолютна тъмнина. След милиард години Вселената започнала да се разширява и да става по-прозрачна. Появили се галактики, планети, звезди и други обекти. Това е историята, с която сме свикнали, но подробностите остават загадка.

Ново проучване от университета в Айова, цитирано от lfly.ru, предлага различна теория. То посочва, че черните дупки в центъра на галактиката, изменили толкова много материал, че той проникнал в техните облачни среди, което позволило на светлината да избяга. Учените стигат до това заключение, след като наблюдавали съседна галактика, която излъчва ултравиолетова светлина.

Учените наблюдавали ярки рентгенови източници, които проникват в черни дупки. Може би тези формации произвеждат ветрове, които позволяват изтичането на йонизирани лъчи от звездите. В резултат на това черните дупки могат да направят пространството прозрачно.

Центърът на изследването е галактиката Тол 1247-232, отдалечена от нас за 600 милиона светлинни години. През 2016 г. телескопът Чандра установи източник на рентгенови лъчи, чиято яркост променя силата си. Учените решиха, че това е звезда.

Но проблемът е, че звездите не се държат по този начин. За да съответства на моделите, обектът трябва да бъде с размер на черна дупка. Но как може подобен обект да изхвърля вещество? Никой не знае. Черните дупки остават загадка. Знаем, че силното им привличане не позволява на светлината да избяга и че те са вградени дълбоко в галактическата плоскост. Но някои смятат, че струите от бягащата материя са в контакт с ускорената ротационна енергия на дупката.

Когато материалът се абсорбира, скоростта на черната дупка се увеличава. Следователно, гравитацията също нараства и скоростта произвежда енергия. Материята влиза вътре, развива се и отблъсква частта. Ветровете могат да отворят маршрута за бягство за ултравиолетова светлина. Това може да се е случило с ранните галактики.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Вселена, черни дупки, материя, енергия

StreetBoard

Плашилото Саниране

Вторник, 22 Ноември 2016 / Общество
  Или как се употребява енергийната бедност на българина - ГЕРБ отрече, че ще спира енергийните ремонти, но все пак го прави   Помните ли кой беше първият голям проект, анонсиран от второто правителство на ГЕРБ буквално дни след встъпването му в длъжност? Това беше програмата за б [...]

Не гони детето, таксувай родителите

Петък, 22 Април 2016 / Общество
  Надценката за непослушни деца не е дискриминация, но нарушава правата ни на потребители     Ако в заведение цените за вас са двойни, защото сте решили да родите и гледате децата си в България, да знаете, че това не е дискриминация. Това само ви нарушава правата на потребит [...]