Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Половин век по-късно: Откриха изчезнала подводница

Вторник, 23 Юли 2019 / На предела
710
  • navalnews.com
  • sputniknews.com
1 / 2

Издирването на „Минерва“ беше възобновено след настояването на близките на загиналите моряци

 

Останките на френската подводница „Минерва“, потънала преди 51 години с целия екипаж на борда, бяха открити в Средиземно море, съобщи британския "Таймс”. Семействата на загиналите моряци въздъхнаха с облекчение, след като чуха, че останките от потъналия плавателен съд най-накрая са открити на 30 мили от Тулон.

Дългaта почти 55 метра дизелово-електрическа машина изчезва в лошо време през 1968 година, докато се връща в Тулон на перископна дълбочина, точно под повърхността. 52-амата души на борда са издирвани в продължение на седмици, но без резултат. Подводницата не е открита, а правителството на президента де Гол засекретява случая. Предполагаше се, че „Минерва“ е била наводнена, след което е потънала и се е разцепила под налягане, а сред теориите за нейното изчезване е имало и такава, че е заловена от Съветския съюз или отвлечена от международна банда пирати.

 

 

 

През миналата година, след кампания, водена от сина на капитана Ерве Фов, министърът на отбраната Флоранс Парли се съгласи да разсекрети файловете за „Минерва“, а издирването започна през януари.

„Това е облекчение, изключително емоционално е. Тези 52-ма моряци са били изоставени в известен смисъл", сподели Ерве Фов, който е бил на пет години, когато баща му, лейтенант Андре Фов, изчезва. Той никога не е губил надежда, един ден да научи съдбата на баща си, когото помни много добре.

Всъщност, Фов принуждава държавата да възобнови случая, след като успява да издири 41 от семействата на екипажа и започна кампания за ново търсене, което да използва модерни технологии. Компютрите са моделирали приливите и теченията, за да изчислят най-вероятната траектория на подводницата при потъването, скоро след разговора по радиото с придружаващ морски патрулен самолет. Преди да потъне плавателният съд е бил само на час от Тулон.

 

 

Обсегът на търсенето бе разширен от първоначалния. Подводен апарат с робот “дрон” изпратил видео, което помогнало за откриването на останките.

Терез Дешамп, чийто съпруг Жул е бил сред екипажа, казва, че е останала без думи. 76-годишната жена е била на 29 години, с две деца - на три и пет години, когато се случва трагедията. „Спомням си, че в същия ден чух сирените в Тулон. Днес все още се боря за това децата ми да знаят къде почива баща им“.

Очаква се мястото в морето да бъде обявено за поклонение и церемония за отдаване почит към паметта на загиналите моряци. Малко вероятно е да има човешки останки. Остава отворен въпросът дали експертите ще се опитат да определят причината за инцидента с „Минерва“, която бе една от четирите подводници, потънали през 1968 г.

Американската „Скорпион“ потъва в Атлантическия океан, съветска подводница К-129 изчезва в северната част на Тихия океан, а израелската „Дакар“ потъва по време на своето първо плаване с 69 мъже на борда. Открита е до Крит през 1999 година.

За Франция е злепоставящо, че загубата на „Минерва“ е последвана през 1970 г. от потъването на „Евридика“, подводница от същия клас, отбелязва вестникът.

 

Вижте още:

В Китай строят копие на „Титаник“

Котка на борда

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

подводница, Минерва, Франция, издирване, моряци

StreetBoard

Българка в чужбина: Тоталитарните ви номера не ни минават

Четвъртък, 19 Май 2016 / Общество
  Вие кога решихте, че не искам да се върна в България, пита в писмо до премиера Мария Бабикян     Добър ден. Аз съм просто едно момиче, което живее някъде далеч, не уча в България, както сигурно се очаква от мен. Но понякога като гледам политиците ни, начело с Вас, господин [...]

Как изглежда войната отблизо

Петък, 28 Октомври 2016 / Общество
Животът на сириеца струва по-малко от патрона, който го убива   Наскоро разговорях с мои приятели, все още живеещи в Алепо. Денят им минава по начин, който за повечето хора по света, е част от филмов декор. Чуваме новините, гледаме кадрите, но това не е достатъчно, за да се разбере ситу [...]