Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритият потенциал на ума

Понеделник, 12 Юни 2017 / На предела
1178
  • adme.ru

 

 

Eм честотите и природата на действителността

 

Реална ли действителността или е виртуална? Какво точно представлява тази действителност, която долавяме със сетивата си? Материална ли е, в крайна сметка, материята? Къде са границите между молекулните структури и "това", което ги заобикаля? Съществуват ли времето и пространството или са просто мерни единици, които служат на човешкия интелект? Какво има отвъд реалността, която възприемаме с човешките си сетива? Това са само малка част от многото въпроси, граничещи между науката и религията, които се пораждат от новите научни открития и поставят под въпрос всички парадигми, с които сме си обяснявали света досега.

Квантовата физика ни разкрива една информационна реалност, изградена от енергия. Енергия с различни честоти и именно тези честоти определят качествата и функциите на съответните вълни в тази енергийна вселена, в която живеем. Всеки кварк има своя вибрация (струна, вж. теория на струните/string theory), своя честота, които в различните си комбинации дефинират физикохимичните качества на частиците действителност. Кварките заедно изграждат атомните ядра, а когато атомните ядра се комбинират с електрони - изграждат частиците на атомите. В зависимост от енергийните специфичности на градивните частици на атома, отделните атоми имат определени качества и свойства. Така различаваме водорни и въглеродни атоми, хелий, деутерий и цялата Менделеева таблица. Всички, познати ни досега, градивни елементи, които изграждат всичко доловимо, от човешкото тяло до звездите. Всичко, което разбираме, когато казваме "реален свят", всичко видимо за нас и доловимо е изградено от атоми. Атомите се групират в молекули и изграждат удивителни структури - от миниатюрни до гигантски, от прости до невероятно сложни системи, като човешкия организъм, например. Изглежда почти невероятно как тези "топки" енергия, тези кварки, правят атоми, атомите - молекули, молекулите се групират в живи клетки, които на свой ред се групират в удивителна хореография, стотици трилиони наведнъж, изграждайки тялото, в което живееш. Тялото, което дава живот на живото съзнание, което мисли и разсъждава, мечтае, преживява и чувства, и чете тези редове, защото търси знание.

За да постигнеш вътрешно развитие и да изградиш себе си по пътя на пробуждането, трябва да вникнеш в душевните си дълбини. Да изследваш психологическите си измерения, да търсиш и проследяваш взаимовръзките, които оформят твоя аз; да изгладиш вътрешните си противоречия докато постигнеш идеален баланс. Психологическата интеграция и работата с психическите констелации е основен процес по пътя на осъзнаването и самоусъвършенстването, но има и още. Това е скрития потенциал на ума, който отива отвъд индивидуалното и прелива в самата действителност, с която е в постоянно взаимодействие. Енергийните измерения на твоя ум влизат в пряко взаимодействие със самата действителност, пораждайки интригуващи ефекти.

Карл Г. Юнг, в своите трудове, изследва един такъв ефект, който нарича Синхроничност (Synchronicity). Синхроничността се изразява във всички тези странни съвпадения, които съпътстват будния ум в неговия житейски път. Когато външни, обективни събития и символи пасват на вътрешната ти настройка и съвпадат с твоята нагласа. Когато срещаш повтарящи се мотиви, които сякаш те насочват и допълват житейските ти търсения. Когато събитията протичат така, сякаш ти проправят път към това, към което се стремиш. Това е законът на привличането или огледалния принцип на действителността.

Забелязали ли сте в ежедневието си как настроението ни и нашата нагласа, някак се отразяват върху всичко около нас? Когато сме настроени положително към себе си и света, изобщо когато се чувстваш добре, заобикалящата те среда сякаш ти отвръща със същата положителност, сякаш се синхронизирате в една честота. Хората са по-отзивчиви, сякаш долавят това твое излъчване, дори ако изобщо не го показваш на лицето си. Нещата се стичат гладко и сякаш всичко си пасва едно след друго в някаква особена хармония. Точно така, както когато имаш негативна нагласа, когато си разсеяна и вътрешно хаотичен, сякаш всичко около теб започва да отразява тази твоя нагласа - сякаш всичко тръгва против теб, нещата се развалят, предметите изчезват от погледа ти, разминавки, зацепки, сякаш всичко се случва на пук на теб. Сякаш действителността е чувствителен организъм, с който се синхронизираш и отразява вътрешната ти нагласа, такава каквато е. Независимо дали е положителна или негативна, действителността не прави разлика, тази разлика я усещаш само ти.

Синхроничността се изразява и в много други "феномени", както когато спонтанно се сещаш за някой приятел, познат, с който не сте се виждали отдавна и нещеш ли съвсем скоро се срещате случайно някъде по улиците или се свързва с теб, защото и той или тя, спонтанно се е присетил/а за теб. Когато почти несъзнателно си мислиш за някакво събитие, развитие, дори обикновена житейска сцена и не след дълго се случва точно така. Телепатията, провидението, предусещането - тези 'пси феномени' не са в сферата на фантастичния окултизъм, те са качества на ума във взаимодействието му със самата действителност.

Синхроничните преживявания, "мистичните съвпадения" (или енергийно привличане) се проявяват по-явно при хората с активно несъзнавано т.е. когато е налична вътрешна, психична динамика по пътя на самопознанието (процесът на вътрешна трансформация, която винаги задейства несъзнателни творчески енергии), с други думи, колкото по-будно е съзнанието на личността - която върви по пътя на самопознанието, толкова повече синхронични преживявания има.

И обратното, хората, които са затворили очите си за себе си и душевните си измерения, рядко преживяват тази страна на Битието. Всъщност, всички хора са имали и имат такива преживявания, но принадлежащите към втората категория просто никога не са ги осъзнавали, което е равнозначно на като да не са ги преживявали, съзнателно. Тъй като, когато не виждаш (не осъзнаваш/ не знаеш) нещо, то за теб просто несъществува. 

Ами ако този ефект на синхроничността е просто субективно възприятие? Рационален аргумент, наистина. Рационален, в ортодоксалния смисъл на думата, отговор, обаче, няма. Най-първо, защото, самото ни възприятие на действителност, по същество, е субективно. Не само психологически, но и чисто сетивно. С други думи, няма обективна действителност отвъд човешките ни възприятия. Или поне не такава, каквато да бихме могли да определим, просто защото не можем да я възприемем и следователно, за нас тя просто несъществува.

Квантовата физика достига до заключения, които поставят под въпрос досегашните ни представи за логика и разбиране на реалността. Оказва се, че „материалният свят“ по същество е енергийна структура, разгръщаща се фрактално - от миниатюрните измерения на кварките до макро-мащабите на звездите и галактиките, а тези измерения са неразривно взаимосвързани помежду си. Нещо повече, частиците "материя", които изграждат нещата, се оказва, че са флуидни и динамични, сякаш реагиращи на насоченото ни внимание (вж. експеримент с двойния процеп/double-slit experiment).

Нека се спуснем по-дълбоко в същността на реалността, в която живеем и нещо повече, от която сме изградени и самите ние. Да погледнем на материалната действителност с други очи и да постигнем озарение.

 

Източник: mindvolution.net





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ум, съзнание, квантова физика, реалност

StreetView

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]

800 км на ски през Арктика

Петък, 22 Февуари 2019 / Приключения
След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска  полярна експедиция   800 км през Швеция, Финландия и Норвегия – това е маршрутът на най-дългата българска самостоятелна полярна експедиция, предприемана досега. В началото на март  фотографа и гид на арк [...]