Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тесла: Инстинктът надхвърля знанието

Вторник, 18 Април 2017 / На предела
7869
  • unsplash.com

Шест цитата от великия учен, които ще променят отношението ви към света

 

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик, работил в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е най-добре познат с откриването на променливия ток. Но Тесла е има дори по-големи идеи, които са в основата на технологии като електрическия мотор, дистанционното управление, ВЕЦ, и лазерите. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитно поле.

 

 

Следващите цитати показват, че той е имал уникален начин на мислене за света. Въпреки че е учен, Тесла вярвал в енергията на вселената и силата на интуицията. Той е имал много различен поглед за света от учените, технолозите и бизнесмените на своето време. 

 

„Ако искаш да откриеш тайните на вселената, мисли в понятия като енергия, честота и вибрация“.

 

Тези думи показват, че той е изпреварил времето си и истински е разбирал природата на вселената. В епоха, в която по-голямата част от научната общност вярва, че съществуват само материални неща, Тесла имал доста различни идеи. Той разбрал, че вселената, въпреки че е изградена от твърди предмети, всъщност е маса от енергия, вибрираща на различни честоти.

 

„Ако вашата омраза можеше да се превърне в електричество, тя би осветила целия свят“.

 

Тесла винаги е имал интерес към електричеството. Вероятно, защото бил роден по време на гръмотевична буря. Според семейна легенда акушерката приела това за лоша поличба. Тя заявила, че бебето ще е дете на мрака. Майка му отвърнала: „Не, той ще е дете на светлината“.

Тесла чудесно разбирал и енергията на омразата. Този цитат е за онези от нас, които вярват, че омразата и любовта влияят на вселената като цяло. Тази силна аналогия показва силата на омразата. Но Тесла знаел, че негативните емоции никога няма да захранят един мирен свят.

 

"Това, което някои наричат Бог, други наричат закони на физиката."

 

В свят, в който изглежда, че има такова голямо разделение между духовност и наука, Тесла предполага, че става въпрос за различни понятия за едно и също нещо. Универсалната енергия зарежда нашата вселена и както той казва, някои хора наричат това Господ, други го наричат енергия, Дух, Майка природа, или просто закони на физиката. Той показва, че ние не трябва да избираме между рационалните вярвания в науката и духовните вярвания в божественото – те са едно и също.

 

„Моят мозък е само получател, в природата има сърцевина, от която ние се снабдяваме с познание, сила и вдъхновение“.

 

Този цитат също е за тези, които считат себе си за духовни търсачи. Тесла показва, че вярва в особен източник на енергия, в който можем да се включим всички. Много от нас са изпитвали това което той обяснява, бидейки получатели, независимо дали чрез медитация или по време на творческо вдъхновение.

 


"Но инстинкт е нещо, което надхвърля знанието. Ние, без съмнение, имаме по-фини влакна, които ни дават възможност да възприемаме истини, когато логическата дедукция, или всяко друго съзнателно усилие на мозъка, е безсмислено."

 

С тези думи Тесла показва как той вярва в повече от простото логическо мислене. Той не е първият учен, който казва как интуицията и въображението могат да ни помогнат да имаме променящи идеи. Алберт Айнщайн е известен с използването на мисловни експерименти, за да провери своите идеи.

Ако интуицията и въображението са работили за гении като Айнщайн и Тесла, може би ние също трябва да се научим да използваме повече от рационалното си мислене.

 

„Това, което ние искаме сега, е по-близък контакт и по-добро разбиране между хората и обществата навсякъде по земята, и премахването на егоизма и гордостта, които винаги ни потапят дълбоко в света на първобитното варварство и кавгите...Мирът може да дойде единствено като естествена последица от универсалното просветление...“

 

Това е един от най-вдъхновяващите цитати на Тесла изобщо. Той е разбирал, че егото застава на пътя на развитие на човечеството. Егоистичните битки за превъзходство никога няма да ни позволят да достигнем нещата, които можем да достигнем, ако обединим нашите ресурси и умения. За да създадем мир и хармония на нашата прекрасна планета, ние имаме нужда от това да работим заедно в любов вместо егоистично състезание и битки за ресурси.

 

Животът на Никола Тесла


За нещастие, Тесла не успял да види много от идеите си сбъднати. Както Микеланджело, той бил изобретател, изпреварил своето време. Никога не достигнал слава, състояние или доверието, което заслужавал докато бил жив. Благодарение на този мислител-визионер, ние бихме могли да се радваме на трансформиращи се технологии като хидроелектрическата енергия или електрическите автомобили за години напред.


Да бъдеш вдъхновен от Тесла

 

Никога не е твърде късно, за да почерпиш вдъхновение от най-големите гении на миналото. Ако следваме идеите на Тесла за съвместна работа, без егоизъм и гордост и с помощта на нашето въображение и интуиция, за да създадем нови идеи, тогава вероятно ще постигнем всичко, което той си е представял, че и повече. Преди всичко, ние вероятно трябва да последваме неговия пример на разбиране на енергийната природа на вселената. Независимо дали го наричаме Бог или физика, ние можем да впрегнем тази сила за доброто на всички.

 

Автор: Kirstie Pursey, Learning-mind.com

 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Никола Тесла, енергия, вселена, интуиция, енергия

Street of Art

Здравословният пост

Събота, 18 Ноември 2017 / Хранене и Здраве
Когато променяме обичайния хранителен режим, трябва да помислим как тялото ни да получава необходимите полезни вещества    Вярата ни дава възможност да пречистим едновременно тялото и духа си. Тялото изисква баланс, за да не трупа запаси. Много често приемаме храна повече отко [...]

Тайните мисии на Принс

Събота, 14 Януари 2017 / Под прожектора
Певецът и бившата му съпруга стоят зад много проекти за изграждане на приюти в редица градове   Поп певецът Принс е извършвал тайна благотворителна дейност в редица градове, разкри в интервю пред списание „Ролинг стоун“ бившата му съпруга Мануела Тестолини. Легендатрният му [...]