Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Травмите в миналото на майките влияят на мозъка на децата им

Петък, 22 Януари 2021 / На предела
327
  • pixabay.com

Децата разпознават по-лесно опасностите в средата още от раждането си

 

Ранните житейски преживявания могат да имат ефект върху развитието на мозъка и невробиологичното здраве не само на човека, който е преживял тези неща, но и да повлияят върху невробиологията на неговите деца. Ново изследване показва, че тези ефекти могат да бъдат предавани по наследствен път на следващите поколения, като това се отнася конкретно за децата на майки, които са преживели емоционално лишение и пренебрегване от техните собствени родители.

Главният автор на изследването, д-р Касандра Хендрикс от Департамента по Психология към Универсиета Емъри, САЩ, обяснява:

„Тези резултати показват, че нашето мозъчно развитие не се оформя само от нашите собствени житейски преживявания, но зависи и от нещата, които са се случили на нашите родители още преди ние да бъдем заченати.“

Д-р Хендрикс и нейните колеги изследвали 48 двойки майки и техните деца на възраст 1-3 години. Изследването е започнало, когато майките са били в първия триместър на бременността. На майките били раздадени въпросници за оценяване на детските им травми (преживявания на физическо или емоционално насилие или пренебрегване и емоционално лишение). Майките били също така оценени по критерии за наличие на настоящ пренатален стрес, тревожност и депресия. Един месец след раждането на децата, те били изследвани с метод за мозъчно сканиране като изследователите използвали функционален магнетичен резонанс – неинвазивна технология, която може да се прилага, докато бебета спят. По този начин се наблюдава как функционира мозъкът много рано в живота на едно дете.

Изследователите се фокусирали върху мозъчните връзки между амигдалата (която има централна роля за обработване на емоцията страх) и два други мозъчни региони – предфронталния кортекс и предния цингуларен кортекс. И двата мозъчни региона играят ключова роля в регулирането на емоциите.

Промяна в структурата на мозъка на бебетата в следствие на емоционалните детски травми на майката

Бебетата на майки, които са преживели травматични преживявания и емоционално лишение в детството, имат по-силни функционални връзки между амигдалата и тези два региона в кортекса. И колкото по-силен бил преживеният стрес или емоционално пренебрегване, които майките били преживели като деца, толкова по-силно била свързана амигдалата на техните бебета с предните региони на кортекса. Откритията показват, че емоционалният дистрес през ранното детство се отразява не само на детето, но и на мозъчните структури и функции на неговото бъдещо потомство.

Д-р Хендрикс не е сигурен за ролята на тези засилени връзки в мозъка на децата. Той предполага, че тези особености в мозъка на бебетата на травмирани в детството майки е вероятно компесаторен механизъм, който цели да осигури устойчивост на бебето в случай на емоционално насилие или пренебрегване или води до повишен риск от тревожност у бебето.

Какво е значението на тези промени в структурата на мозъка на бебетата?

И в двата случая може да се каже, че травматичните преживявания на майката в нейното детство оставят невронен отпечатък в нейното бебе и го предразполагат да разпознава по-лесно опасностите в средата още от неговото раждане. Откритията подчертават важността на емоционалната подкрепа и грижа за детето, която ще има ефект и върху следващите поколения.

Бъдещи изследвания на тези бебета в продължителен период от време ще помогнат на изследователите да разберат функционалното значение на тези промени в мозъка по отношение на емоционалното и социално развитие на децата на майки, които са преживели лишение от емоционална подкрепа или емоционално насилие в тяхното детство.

 

Източник: Neuroscience News, neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Как се отразява на мозъка играта с кукли?

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Какво е невропластика?

10 странни факта за мозъка

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мозък, невробиология, травми, майки, деца

Street of Art

Какво символизира баницата?

Четвъртък, 21 Декември 2017 / Хранене и Здраве
Баницата е най-известното традиционно българско ястие   Баницата е много повече от храна. Като част от традициите тя е символ на семейството и неизменна част от празничната трапеза. Смята се, че името произлиза от православната форма „Гъбаница” което означава сгъвам, н [...]

Без снимки от концертите

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Под прожектора
Пантентоваха технология за блокиране на снимането с телефон   Ново изобретение, което блокира правенето на снимки и видео на концерт, официално получи патент вчера. Според Pitchfork, технологията, при която инфрачервен лъч от сцената заслепява камерите на мобилните устройства на зрители [...]