Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Австралия – животът се ражда от пепелта

Събота, 29 Февуари 2020 / Места
521
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
1 / 4

Снимките на фотографа Мъри Лоу обиколиха социалните мрежи, давайки надежда

 

Безпрецедентните пожари, които опустошиха почти цяла Австралия, унищожиха живота в огромни територии. Поне половин милиард животни и безброй дървета, растения и други живи същества са унищожени от началото на пожарите през септември.

Изгоряха над 6,3 млн. хектара (63 000 кв. км) - един хектар е приблизително размерът на спортно игрище.

Но в някои от опожарените райони животът се връща. Местният фотограф Мъри Лоу отива да проучи как пожарът е засегнал растителността в близост до дома му в Кулнура, Нов Южен Уелс.

 

 

Вървейки по сивата пепел, покрай стълбове на мобилни оператори, повалени от пожара, който опустоши района в края на декември, той намира зелени треви и розови листа, които покарват през изгорелите стволове на дърветата.

Снимките са споделени хиляди пъти в социалните мрежи, откакто Лоу, който е на 71 години, ги публикува в началото на февруари. Така Лоу даде надежда на хиляди хора, които търсят надежда след опустошителната стихия.

 

Нормално ли е това възстановяване?

 

Да, тези растителни видове преживяват чести пожари в продължение на десетки милиони години. Това създава еволюционен натиск да развият способността да се възстановяват, обясни пред  BBC д-р Кимбърли Симпсън, експерт по пожарна екология в университета в Шефилд.

Много австралийски дървесни видове, включително повечето видове евкалипт, имат епикормични /латентни/ пъпки дълбоко под плътна кора и са изолирани от силна топлина. Много храсти и треви също са защитени от пожар чрез изолационен слой на почвата, което означава, че могат бързо да се размножават.

 

 

Вторият начин, по който растенията се възстановяват бързо, е чрез регенерация от топлинно устойчиви семена.

Всъщност условията за растеж са оптимални след пожар за малките семена, тъй като от пепелта се отделят достатъчно светлина и хранителни вещества. Д-р Симпсън обяснява, че е "обичайно да наблюдаваме бързо озеленяване на земята след пожар".

Въпреки това в снимките на Мъри Лоу няма доказателства за този процес, тъй като тези семена се нуждаят от дъжд, за да покълнат, а в Кулнара не е валяло, обяснява екологът.

 

Още снимки на завръщащия се живот в Австралия вижте в галерията. 

 

Вижте още:

Световни звезди събраха милиони долари в подкрепа на Австралия

В Австралия заваля дъжд

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Австралия, пожари, бедствие, природа, животни, Мъри Лоу

StreetBoard

Вирусът, който обединява

Вторник, 18 Октомври 2016 / Общество
Ако успеем да изкараме онези последни зрънца доброта, смачкани от чумата, ще успеем да направим всичко   Има една книга на Албер Камю, която се нарича "Чумата". Книгата е класическа катастрофична история за един град, който е сполетян от вирус. Вирус, който поразява всички. В историята, [...]

Първи смъртен случай заради мариухана

Петък, 17 Ноември 2017 / Истории от града
  Американски медици от американския щат Колорадо твърдят, че са установили първия смъртен случай в света, дължащ се на марихуаната. Те са публикували изследването си в списание Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine, цитирано от Newsweek и Риа новости.  Става дума за 11- [...]