Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Австралия – животът се ражда от пепелта

Събота, 29 Февуари 2020 / Места
346
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
  • Сн. Murray Lowe
1 / 4

Снимките на фотографа Мъри Лоу обиколиха социалните мрежи, давайки надежда

 

Безпрецедентните пожари, които опустошиха почти цяла Австралия, унищожиха живота в огромни територии. Поне половин милиард животни и безброй дървета, растения и други живи същества са унищожени от началото на пожарите през септември.

Изгоряха над 6,3 млн. хектара (63 000 кв. км) - един хектар е приблизително размерът на спортно игрище.

Но в някои от опожарените райони животът се връща. Местният фотограф Мъри Лоу отива да проучи как пожарът е засегнал растителността в близост до дома му в Кулнура, Нов Южен Уелс.

 

 

Вървейки по сивата пепел, покрай стълбове на мобилни оператори, повалени от пожара, който опустоши района в края на декември, той намира зелени треви и розови листа, които покарват през изгорелите стволове на дърветата.

Снимките са споделени хиляди пъти в социалните мрежи, откакто Лоу, който е на 71 години, ги публикува в началото на февруари. Така Лоу даде надежда на хиляди хора, които търсят надежда след опустошителната стихия.

 

Нормално ли е това възстановяване?

 

Да, тези растителни видове преживяват чести пожари в продължение на десетки милиони години. Това създава еволюционен натиск да развият способността да се възстановяват, обясни пред  BBC д-р Кимбърли Симпсън, експерт по пожарна екология в университета в Шефилд.

Много австралийски дървесни видове, включително повечето видове евкалипт, имат епикормични /латентни/ пъпки дълбоко под плътна кора и са изолирани от силна топлина. Много храсти и треви също са защитени от пожар чрез изолационен слой на почвата, което означава, че могат бързо да се размножават.

 

 

Вторият начин, по който растенията се възстановяват бързо, е чрез регенерация от топлинно устойчиви семена.

Всъщност условията за растеж са оптимални след пожар за малките семена, тъй като от пепелта се отделят достатъчно светлина и хранителни вещества. Д-р Симпсън обяснява, че е "обичайно да наблюдаваме бързо озеленяване на земята след пожар".

Въпреки това в снимките на Мъри Лоу няма доказателства за този процес, тъй като тези семена се нуждаят от дъжд, за да покълнат, а в Кулнара не е валяло, обяснява екологът.

 

Още снимки на завръщащия се живот в Австралия вижте в галерията. 

 

Вижте още:

Световни звезди събраха милиони долари в подкрепа на Австралия

В Австралия заваля дъжд

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Австралия, пожари, бедствие, природа, животни, Мъри Лоу

Street of Hope

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей    Пилар, разкажи ни малко за себе си.   В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се въ [...]

Как да помогнем на детето да се справя само?

Петък, 29 Юли 2016 / Родители
Къде е границата между желанието да защитим и способността да научим децата да се пазят и да взимат решения     Една от често срещаните родителски грешки е, че в желанието си да предпазим децата си от всякакви опасности, много често им отнемаме правото на собствен опит и възможнос [...]