Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Чавдар: Райско кътче близо до София

Събота, 07 Май 2022 / Места
307
  • nova
1 / 4

За 4 мандата един кмет превърна селото в туристическа атракция

 

Сгушено между Стара планина и Средна гора, китното селце Чавдар привлича хиляди туристи всяка година. Центърът на селото е известен от години заради фонтаните и красивите паркове, дървените мостчета и малкия амфитеатър. В края на населеното място е и археологическият парк „Тополница”, който връща посетителите в ерата на неолита. Разположен е в красивата местност „Света Петка”, където е построен и параклис, дарение от местен жител. На метри от него се намира въжен парк, който предлага различни атракции за цялото семейство.

Община Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, на 71 km от София. В съседство е с градовете Златица и Пирдоп. Състои се само от едно населено място – село Чавдар. Тя е осмата най-малка община в страната с население от 1100 жители.

Възходът на селото се случва по време на четирите мандата на кмета Пенчо Геров, избран през 2003 година с 68% от гласовете. Той поема общината от бившия си началник в месодобивното производство Панчо Радулов. Когато Геров сяда в кметското кресло, селото има пари, колкото да издържа общинската администрация. Той обаче решава да използва знанията си за инвестиционния процес и общината започва да кандидатства за финансиране от европейските фондове. Преди да се случи това обаче, използва собствеността на Чавдар върху 54000 гори и създава горско стопанство, което попълва дупките в общинския бюджет.

Първият спечелен проект е за ремонт на пътя, който води към селото. Следват горските пътища, а после и проекти за реконструкция на улици и преустройство на паркове. Днес в селото дупки по пътищата няма. Напротив, то изглежда така, както малко населени места в България. Селото получава и дарения от фирмите „Геотехмин”, „Елаците–Мед” и „Дънди Прешъс Метълс”. 

Може би най-важният проблем, който е решил кмета за годините на управлението си, е този с водата. За да няма повече режим на водата, са подменени всички водопроводи, реконструиран е и водохващателя, изградена е пречиствателна станция. Всички улици в селото са с канализация.

През 2012 г. Започва работа по превръщането на местността „Света Петка“ в туристически център. Общината открива Археологически музей, където са изложени откритите 20 години преди това археологически експонати. След това са изградени и спортно-туристическите атракции, които днес привличат много туристи с деца и се радват на посещения от цялата страна.

Най-известен обаче е реконструираният площад на селото, който всеки уикенд е посещаван от стотици туристи. А през 2018 г. е открит и фолклорен център, който предлага на посетителите и дигитално представление. През 2019 г. кметът Пенчо Геров е наследен от Григор Даулов. Той обеща да продължи започнатото от предшественика си. Пенчо Геров беше удостоен като почетен гражданин на общината заради изключителния му принос за развитието на Чавдар. 

 

Вижте още:

Християнство и Будизъм в Плана

Ботаническа градина в дядовия двор

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

село Чавдар, туризъм, управление, еврофондове, места

StreetInside

Тесла: Инстинктът надхвърля знанието

Вторник, 18 Април 2017 / На предела
Шест цитата от великия учен, които ще променят отношението ви към света   Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик, работил в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е най-добре познат с откриването на променливия ток. Но Тесла е има дори по-големи идеи, които [...]

Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Четвъртък, 15 Март 2018 / На предела
Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, е смятан за един от най-великите умове на нашето време. Астрофизикът беше легенда в сферата на космологията. Най-известен е с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начин [...]