Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Гела

Понеделник, 11 Февуари 2019 / Места
106
  • rodopchani.bg
  • rodopchani.bg
1 / 2

Събрало хилядолетна история, селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация

 

Гела е село в сърцето на Родопите, пълно с история и забулено в тайни. То се намира в сърцето на Родопите, сгушено между върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата. Събрало в себе си 3300 годишна история, днес селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация.

По римско време било средище на култура и търговия -  на места още се забелязват останки от римските пътища. По време на Турското робство местното население не е било принудено да приеме масово религията, а в селото са запазени 13 православни храма.

 

Първата легенда за селото разказва, че когато Орфей не успял да върне своята любима, неговото тяло било разкъсано от жриците на Дионисий и от всяка част на тялото му било създадено цветето Орфеево,  известно като Силивряк. Характерно за това цвете е,  че дори и цяла година да не е поливано, когато се докосне до животворната капка вода, то се съживява , започва да расте и да цъфти, все едно никога не е умирало.

Втората легенда разказва, че църквата „Света Троица“ в селото е изградена на мястото, където е погребан Патриарх Евтимий. Самият манастир е унищожен през 18-ти век и е възстановен благодарение на селяните и техните дарения. В началото на миналия век, когато започва строежа на църквата, бил открит гроб на висш църковен служител, който бил в седнала поза и държал в ръката си скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. След като скиптърът бил намерен обаче, той мигновено изчезнал, но и до днес местните разказват за него сякаш е все още там.

Твърдението, че на точно това място е бил в гробът на Патриарх Евтимий произтича от факта,  че последният български патриарх е бил заточен на 20 км от самото село. Местните разказват, че имал отличителни белези, които показвали, че намерените кости са на патриарх, разказва  rodopchani.bg.

 

Село Гела днес е извор на лечебна енергия. То е третото по важност след Рупите и Кръстова гора място,  където човек може да се зареди положително и да избяга от градския замърсен въздух. Свежият планински въздух и вятърът,  идващ от Егейско море, имат отрицателна йонизация , която прави престоя в село Гела много полезен за хората които имат проблеми с белите дробове.

Това място винаги е топло и уютно,  зимата там е мека и слънцето е верен гост 280 дни в годината. Горите край Гела са диви и изпълнени с плодове, шипки ,боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби, както и животински древен свят. В това родопско селце тишината се нарушава само от звънците на добитъка.

 

Вижте още: 

Енергийни места: Рупите

Енергийни места: Златолист

Енергийни места: Българският Стоунхендж

Енергийни места: Рилският манастир

Енергийни места: Първите български столици

Енергийни места: Светилището край Татул

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гела, Родопите, село, енергийни места, туризъм

Street of Hope

Успяваш, ако майка ти е строга

Петък, 14 Септември 2018 / Родители
При нея не минава номера “Аз не мога”   Всяко ново поколение се е различавало от предшестващите. Но никога преди тази разлика не е била така драстична, както днес. Сегашните деца имат с нищо неограничаван достъп до най-нови технологии. Като истински факири те боравят със сма [...]

Онлайн платформа показва тайните на космоса

Събота, 22 Юли 2017 / В клас
Над 350 видеоматериала и лекции от световни учени са достъпни безплатно на Spaceport Academy   Spaceport Academy е най-голямата европейска платформа за обучение в областта на космическите науки и е създадена от българи. Информацията в нея е безплатна, достъпна на български и на анг [...]