Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Гела

Понеделник, 11 Февуари 2019 / Места
68
  • rodopchani.bg
  • rodopchani.bg
1 / 2

Събрало хилядолетна история, селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация

 

Гела е село в сърцето на Родопите, пълно с история и забулено в тайни. То се намира в сърцето на Родопите, сгушено между върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата. Събрало в себе си 3300 годишна история, днес селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация.

По римско време било средище на култура и търговия -  на места още се забелязват останки от римските пътища. По време на Турското робство местното население не е било принудено да приеме масово религията, а в селото са запазени 13 православни храма.

 

Първата легенда за селото разказва, че когато Орфей не успял да върне своята любима, неговото тяло било разкъсано от жриците на Дионисий и от всяка част на тялото му било създадено цветето Орфеево,  известно като Силивряк. Характерно за това цвете е,  че дори и цяла година да не е поливано, когато се докосне до животворната капка вода, то се съживява , започва да расте и да цъфти, все едно никога не е умирало.

Втората легенда разказва, че църквата „Света Троица“ в селото е изградена на мястото, където е погребан Патриарх Евтимий. Самият манастир е унищожен през 18-ти век и е възстановен благодарение на селяните и техните дарения. В началото на миналия век, когато започва строежа на църквата, бил открит гроб на висш църковен служител, който бил в седнала поза и държал в ръката си скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. След като скиптърът бил намерен обаче, той мигновено изчезнал, но и до днес местните разказват за него сякаш е все още там.

Твърдението, че на точно това място е бил в гробът на Патриарх Евтимий произтича от факта,  че последният български патриарх е бил заточен на 20 км от самото село. Местните разказват, че имал отличителни белези, които показвали, че намерените кости са на патриарх, разказва  rodopchani.bg.

 

Село Гела днес е извор на лечебна енергия. То е третото по важност след Рупите и Кръстова гора място,  където човек може да се зареди положително и да избяга от градския замърсен въздух. Свежият планински въздух и вятърът,  идващ от Егейско море, имат отрицателна йонизация , която прави престоя в село Гела много полезен за хората които имат проблеми с белите дробове.

Това място винаги е топло и уютно,  зимата там е мека и слънцето е верен гост 280 дни в годината. Горите край Гела са диви и изпълнени с плодове, шипки ,боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби, както и животински древен свят. В това родопско селце тишината се нарушава само от звънците на добитъка.

 

Вижте още: 

Енергийни места: Рупите

Енергийни места: Златолист

Енергийни места: Българският Стоунхендж

Енергийни места: Рилският манастир

Енергийни места: Първите български столици

Енергийни места: Светилището край Татул

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гела, Родопите, село, енергийни места, туризъм

StreetBoard

Тайната на нестинарството

Неделя, 21 Май 2017 / Истории от града
Поверието е, че огънят, който се пали, гони зли духове, болестите и нещастието, пречиства и опрощава греховете на присъстващите на обреда   Танцът върху жарава, наречен нестинарство, е главното събитие на празника на Св. Св. Константин и Елена на 21 май. Обичаят е езически, роден много [...]

Детските, майките и майките на майки

Четвъртък, 26 Май 2016 / Общество
  Само 18 майки на деца, родили деца, са лишени от помощта. 50 хиляди семейства без брак също изгубиха надбавките за децата си     На площадката, на която често играе сина ми, има няколко семейства, с които се засичаме редовно. Две от майките получават детски надбавки, [...]