Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Рилският манастир

Вторник, 08 Август 2017 / Места
2225
  • wikiwand.com

 

Това е най-големият манастир в България и един от най-почитаните в християнския свят 

 

Едно от местата със силна енергия в България е гробът на Иван Рилски, или пещерата, в която е живял в последните си години. Мястото се намира се 4 км източно от Рилския манастир, а до там се стига по хубав тесен път и кратко изкачване на пътека през гората, която води до параклиса. След години мощите на светеца били изровени и пренесени в църквата на Рилския манастир. Хората вярват, че мощите на светеца са чудотворни.

Рилският манастир е през 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е канонизиран по-късно за светец от Българската православна църква. По време на византийското робство, Рилският манастир се превръща в една от основните опори на българското народностно съзнание. В Рилския манастир са работили редица просветители и книжовници, сред които Йосиф Брадати, Спиридон и Неофит Рилски, който открива тук килийно училище. През 1961 г. Рилският манастир добива статут на национален музей, а района около него е обявен за природен парк.

 

 

".... От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец... "/Преподобни Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.).

Още от Средновековието към Рилския манастир има изградени пътища на поклонници от целия свят. Като всепризнато „свято място” за православния християнски свят Рилският манастир става поклоннически център от първостепенна важност. В него се кръстосват няколко от главните поклоннически пътища на Балканите: един от Влашко през Видин, София, Дупница и Рилския манастир към Света гора; втори от Казанлък, Карлово и Пазарджик през Самоков и манастира към Беломорието; трети от западните български земи, довеждащ поклонници в Рилския манастир от Средна Европа и Сърбия.

Неговият сложен архитектурен ансамбъл се изгражда през 18-ти век – материална среда, в която духовните дейности се осъществяват през зрялото и късното Средновековие и особено в епохата на Българското възраждане.

 

 

Всички стенописи били рисувани от зографи от Самоковската и Банската школа. Иконостасът на църквата е най-големият на Балканите. Резбован е три години от майстор Атанас Теладур и е изцяло позлатен няколко години след поставянето. Двете изключително ценни реликви са мощите на св. Иван Рилски и чудотворната икона "Св.Богородица Одигитрия (Пътеводителката)", които се намират в главната църква. Библиотеката на манастира съхранява 16 000 тома, сред тях има особено ценни кописи от 15-19 в.

Музеят на манастира има над 380 експоната - икона, оръжия, свещенически одежди, богослужебни предмети, дарове и дарствени грамоти. Едни от най-интересните експонати в музея са първият географски глобус у нас, изработен през 1836г. от Неофит Рилски за манастирското училище и Рафаиловият кръст.

 

 

Около манастира има изградени архитектурни паметници, които радват и „разказват” за светата обител.

За да посетите храма трябва да знаете, че има правила, които трябва да спазвате.

 

Не се допуска:

- тютюнопушенето в манастирския комплекс;

- влизането в неприличен вид - къси поли, къси панталони, потници и всякакво друго оскъдно облекло;

- правенето на снимки и видеоклипове в храма и манастирския музей;

- качването по етажите на жилищните сгради на манастира;

- вдигането на шум, както и влизането с домашни любимци.

 

В храма:

- обезателно се пази тишина;

- мъжете влизат в него гологлави (т.е. без шапки);

- забранено е влизането с бебешки колички, туристически раници и друг обемист багаж;

- когато се молим пред иконите, или пред раклата с мощите на св. Йоан, не бива да поставяме ръце върху тях. Светите икони, както и светите мощи се почитат единствено и само с целувание;

- запалените свещи не се държат в ръце, а се поставят на отредените за тях места - ниските свещници за упокой и високите за здраве;

- не е прието в храма да се седи с кръстосани крака, да се държат ръцете в джобовете, както и използването на GSM апарати.

 

Природен парк „Рилски манастир“ е един от най-големите природни паркове в България с площ от 25 дка, намиращ се в община Рила и обхващащ средно- и високопланинските части (750–2713 м) на западния дял на Рила, включващ гори, планински ливади и алпийски местности. 

 

Още от "Енергийни места":

Рупите

Рилските езера 

Първите български столици

Светилището край Татул

Караджов камък 

Белинташ

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Рилски манастир, Иван Рилски, енергийни места

StreetBoard

Строгите мерки остават поне до края на юни

Сряда, 10 Юни 2020 / Общество
Новите огнища на заразата от последните дни станаха причина за удължаване на извънредната епидемиологична обстановка   Правителството реши да удължи извънредната епидемиологична обстановка до 30 юни. Причината – скокът на заразени с COVID-19 от последните няколко дни, огнищата в [...]

Парад или парадиране

Събота, 18 Юни 2016 / Общество
9 години гей шествия и анти-гей шествия  сблъскват едни и същи послания в центъра на София без видим резултат     Винаги съм смятала, че всеки има право да е такъв, какъвто иска, и да вярва в каквото иска, стига да не пречи на другите. Доколкото знам, това е и определен [...]