Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Рилските езера

Събота, 08 Април 2017 / Места
1569
  • planinite.site-bg.info

Заблатяването на част от езерата е предречено от Учителя Беинса Дуно, като част от преминаването през трудни години и духовно падение

 

Това е един от най-силните енергийни центрове не само в България, но и на Планетата. За съжаление през последните години тук е налице силно екологично и отчасти енергийно замърсяване, което може да се приеме като метафора за състоянието на Българи изобщо.

Произходът на езерата в Рила е ледников. Те са свързани чрез малки поточета, а от Долното езеро тръгва река Джерман. 

Седемте рилски езера се намират в Северозападна Рила, а до тях се стига лесно. Има редовна маршрутна линия, която води до седалковия лифт. Маршрутката се взима от гарата и автогарата в град Дупница. Ако пътувате с автомобил, трябва да стигнете до Сапарева баня, оттам рътят до долната станция на лифта е 14 км.

От София маршрутът е с дължина около 100 км. Друг вариант е пътят от София през Бистрица и Железница. Достигайки Белчин и Белчински минерални бани се отклоняваме към Клисура и Сапарева баня. 

Всъщност изграждането на лифта през 2009 година става причина за лесния достъп на над 120 хиляди туристи до езерата всяка година със съответните последици за природата в района. Началото му е от хижа Пионерска, а крайната му точка е хижа Рилски езера. 

Традиционните туристи се изкачват до хижа Рилски езера пеш, откъм Паничище, като за това има три основни маршрута – директно от хижа Пионерска или през хижите Скакавица и Ловна. Не забравяйте обаче, че става въпрос за преход в Рила, което означава тежък маршрут. Дори да стигнете до езерата с лифта, обиколката на езерата не е просто разходка, а планински преход, имайте го предвид и тръгвайте подготвени - предвидете време за обиколката и се облечете подходящо без да забравяте връхните дрехи, какъвто и да е сезонът. И не си хвърляйте фасовете, хартийките и пластмасовите бутилки там, вземете ги с вас и ги свалете до някое кошче за боклук на връщане. 

 

 

rilskiezera.bg

 

Долното езеро е най-ниско разположеното от Седемте Рилски езера. Намира се на 2095 м надморска височина. Дълбочината му е 11 метра и от него води началото си река Джерман.

Следващото езеро е Рибното езеро - на 2184 м надморска височина и с дълбочина от 2,5 м. Край неговия североизточен бряг е разположена хижа Седемте езера. В него често се среща, но риболовът във всички езера е забранен. Малко по-нагоре е третото езеро – Трилистника. То се намира на височина от 2216 м, а дълбочината му 6,5 м.

 

rilskiezera.bg

 

Над него е Близнака – най-голямото от всички езера. То се намира на надморска височина от 2243 м. и дълбоко 27,5 м.

На няколко минути ходене от Близнака е Бъбрека – това е езерото, където последователите на Петър Дънов посрещат слънчевата нова година чрез танца паневритмия. Разположено е на 2280 м и дълбочина 28 м.

 

rilskiezera.bg

 

Следващото езеро е Окото – най-дълбокото от седемте езера – на височина от 2440 м и с дълбочина от 37,7 м. И най-високото езеро – Сълзата, което е на 2535 м, но с дълбочина от 4,5 м. Името му идва от кристално чистите води, които предлага видимост в дълбочина.

Южно от Сълзата се извисява така нареченият „Езерен връх“, който представлява своеобразна наблюдателна площадка, от която се виждат всичките Седем езера.

 

Виже още:

Светлинни кръгове в Рила 

Паневритмия в Рила


Още от "Енергийни места":

Първите български столици

Светилището край Татул

Караджов камък 

Белинташ

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Рилски езера, Паничище, Сапарева баня, енергийни места

StreetInside

Приказка за безполезното страдание

Четвъртък, 13 Юли 2017 / Към себе си
Как можем да разрушим собствения си живот   - Това ли е опашката за даване на жертва? - Да, това е! - Вие сте след мен. Аз съм номер 852, вашият номер е 853 ... - О, Боже мой ... това е дълга опашка. - Не се притеснявайте, тя се движи бързо. В чие име ще правите жертва? - Ще направ [...]

Спомени от минали животи

Понеделник, 19 Септември 2016 / На предела
Пет мистериозни случая на деца, които помнят детайли от предишния си живот   Представата, че душата е безсмъртна не е непозната за нито една религия. Някои религии, като например Будизма, поддържат идеята за вечния живот в центъра на ученията си, като всичко останало е само следств [...]