Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Езерото Керкини – светът на птиците

Вторник, 29 Май 2018 / Места
1244
  • YogiTrekking
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
1 / 3

Когато искаме да се измъкнем от ежедневието, един практичен и лесен начин са еднодневните екскурзии. Не са скъпи и въпреки някои неудобства на организираното пътуване, със сигурност ще се заредите с нови впечатления.

Пътуване от Кулата до езерото Керкини на цена от 25 лева е съвсем прилична оферта. Освен това туроператорите винаги правят по някоя изненада за клиентите си.

В нашия случай това беше манастирът „Йоан Предтеча“ - намира се съвсем близо до българската граница и на 10 км от град Серес. Женският метох събира българи и гърци. Когато слезете от автобуса първото, което ще ви направи впечатление е красивата архитектура.

 

 

Манастирът е основан между 1270 и 1275 година от Йоаким, по-късно епископ на Зъхна. Устоял е на хиляди пожари и разруха. На входа ни посрещат монахини с хляб и мед. Твърди се, че повечето от обитателите на този манастир крият своя български произход, но монахинята, която ме посрещна ме поздрави на български. Въпреки каменистата местност манастира е достъпен за хора с увреждания. Една от монахините ни посреща на вратата на храма и преди да вляза да си закупя свещ. Говореше на гръцки и тъй като не я разбрах, просто ми ми посочи, че трябва да я последвам, за да ме заведе до асансьора за хора с увреждания, където се качих в столовата и ме почерпиха със сладки и кафе.

 

 

След това продължихме към езерото. Керкини се намира в северна Гърция между планините Беласица и Круша само на около 20 км от Кулата. В миналото се е наричало Бутковско езеро или Бутковски гьол по името на местното селище Бутково. Езерото Керкини е важен биосферен резерват, един от националните паркове в Гърция. В района са регистрирани над 300 вида птици, голям брой от които са редки или застрашени от изчезване видове.

Целият регион около езерото е бил българска територия, който след междусъюзническата война през 1913 година попада в пределите на Гърция.

 

 

На брега предлагат разходка с лодка срещу 7 евро, които обаче си струват невероятните гледки. Лодката качва до 22-ма човека, и докато получавате спасителните жилетки и инструкциите за безопасност, пригответе фотоапаратите, за да си отнесете спомен от хилядите птици, които можете почти да докоснете докато се носите по водите. Бели чапли, корморани лопатарки, лебеди пеликани, фламинго, щъркели и много други пернати обитават това красиво езеро, а един час, колкото продължава разходката, не стига, за да успеете да ги разгледате всички отблизо.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

езеро Керкини, птици, Гърция

Street of Hope

Строгата майка контролира, но с мярка

Вторник, 18 Септември 2018 / Родители
Тя е наясно, че трябва да осигурява автономия на детето си в разумни граници   (Продължението на Успяваш, ако майка ти е строга) Учени са установили че родители, които подлагат децата си на свръхконтрол, нанасят сериозни вреди на тяхното емоционално развитие. Надвиснали като верт [...]

Предучилищното обучение на 4-годишните няма да обхване всички

Сряда, 18 Декември 2019 / В клас
Проблемът е в липсата на места в детските градини   Предвиденото задължително предучилищно обучение на децата от 4-годишна възраст може да се забави с две години, заради липса на достатъчно места и условия в детските градини. Това обясни пред БНР министърът на образованието Красимир Въл [...]