Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гепарди се връщат сред природата в Индия след 70 години

Неделя, 12 Март 2023 / Места
292
  • thehindu.com

Страната се опитва да възстанови популацията с преселване на диви животни от Африка

 

Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на свобода сред природата в Индия като част от проект за възстановяването на популацията на тези диви котки, изчезнала преди повече от 70 години в страната, съобщи министърът на околната среда Бхупендер Ядав, цитиран от АФП и БТА.

"И двата гепарда са добре", написа в Туитър министърът, след като животните бяха пуснати на свобода в Национален парк Куно в централата част на Индия след няколко месеца аклиматизация.

Гепардите Обаан и Аша са първите, пуснати сред природата, от общо осем, пристигнали през септември миналата година от Намибия след решението на Върховния съд на Индия от 2020 г. за експериментално възстановяване на популацията. През февруари в Индия пристигнаха още 12 диви животни от Южна Африка, които също ще бъдат пуснати сред природата. Това е първото междуконтинентално преселване на най-бързите животни на планетата. То е част от амбициозната програма на индийското правителство за възстановяването на популацията на тези животни в страната седем десетилетия след изчезването им. Последният гепард в страната умира в област Кория на днешния Чатисгарх през 1947 г.

Властите се надяват, че гепардите ще се размножат и в рамките на десет години популацията ще наброява стотина диви котки.

Националният парк Куно бе избран за настаняване на гепардите от Африка. Те са от различен подвид от обитавалите Индия азиатски гепарди, обявени за изчезнал вид през 1952 г.

Гепардът е обявен за уязвим животински вид от Международния съюз за опазване на природата. Смята се, че на свобода днес живеят около 7000 екземпляра, основно в африканската савана.

 

Изкуствен рог спасява носорозите

Слоновете намаляват парниковите газове

Делфините "говорят" с цели изречения

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гепарди, Индия, Национален парк Куно, диви котки, животни

Street of Hope

4000 учители не стигат преди началото на учебната година

Понеделник, 20 Август 2018 / В клас
МОН разработва информационна система за регистрация на педагозите   До края на годината информационната система на МОН ще има нова функционалност. Всички студенти, завършили педагогическа специалност, ще могат да се регистрират в нея като ще имат възможност да избират общината, в която [...]

Да мислим една крачка напред

Сряда, 29 Ноември 2017 / Родители
Или как да избегнем нарушенията в детското развитие   Помня първите си стъпки като новозавършил лекар. Започнах работа в АГ отделение на болница в средноголям град. Бях мечтала да бъда акушер-гинеколог и мечтата ми ставаше реалност. Винаги съм гледала на раждането като на най-голямото т [...]