Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гепарди се връщат сред природата в Индия след 70 години

Неделя, 12 Март 2023 / Места
115
  • thehindu.com

Страната се опитва да възстанови популацията с преселване на диви животни от Африка

 

Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на свобода сред природата в Индия като част от проект за възстановяването на популацията на тези диви котки, изчезнала преди повече от 70 години в страната, съобщи министърът на околната среда Бхупендер Ядав, цитиран от АФП и БТА.

"И двата гепарда са добре", написа в Туитър министърът, след като животните бяха пуснати на свобода в Национален парк Куно в централата част на Индия след няколко месеца аклиматизация.

Гепардите Обаан и Аша са първите, пуснати сред природата, от общо осем, пристигнали през септември миналата година от Намибия след решението на Върховния съд на Индия от 2020 г. за експериментално възстановяване на популацията. През февруари в Индия пристигнаха още 12 диви животни от Южна Африка, които също ще бъдат пуснати сред природата. Това е първото междуконтинентално преселване на най-бързите животни на планетата. То е част от амбициозната програма на индийското правителство за възстановяването на популацията на тези животни в страната седем десетилетия след изчезването им. Последният гепард в страната умира в област Кория на днешния Чатисгарх през 1947 г.

Властите се надяват, че гепардите ще се размножат и в рамките на десет години популацията ще наброява стотина диви котки.

Националният парк Куно бе избран за настаняване на гепардите от Африка. Те са от различен подвид от обитавалите Индия азиатски гепарди, обявени за изчезнал вид през 1952 г.

Гепардът е обявен за уязвим животински вид от Международния съюз за опазване на природата. Смята се, че на свобода днес живеят около 7000 екземпляра, основно в африканската савана.

 

Изкуствен рог спасява носорозите

Слоновете намаляват парниковите газове

Делфините "говорят" с цели изречения

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гепарди, Индия, Национален парк Куно, диви котки, животни

Street of Art

Изложба за нов живот

Четвъртък, 26 Октомври 2017 / Под прожектора
Младата художничка Александра Велева-Туши представя благотворителната изложба In Vitro - In Vivo   Младата авторка Александра Велева – Туши вярва, че творбите й ще се превърнат в истински деца. Материалите, които използва са чешки оловен кристал, флоатно/плоско стъкло, органични м [...]

Обявиха номинациите за Оскари 2017

Вторник, 24 Януари 2017 / Под прожектора
  Художникът Теодор Ушев е сред номинираните с късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша"   Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за Оскар, изравнявайки досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции. За Оскар ще се б [...]