Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гитхорн – сламени къщички сред водни канали

Понеделник, 04 Март 2024 / Места
197
  • pixabay.com
  • pixabay.com
  • pixabay.com
  • pixabay.com
1 / 4

Селцето в Нидерландия е известно като Малката Венеция

 

Представете си място с идилични селски къщички със сламени покриви, разположени на цветни островчета и обградени от водни канали. Без шум от автомобили, с чист въздух и задружни съседи, които минават по мостчето към къщата, вместо през ограда и порта. Така изглежда селцето Гитхорн в Нидерландия, наричано още Малката Венеция.

Историята му започва още през 1230 година, когато на това място се заселват бежанци, дошли от юг. Те го кръщават „Goat horns“ („Кози рога“) заради многобройните кози рога, останали от голямо наводнение в района. С времето името се променило, а хората открили, че мястото е богато на торф, който започват да изкопават. Така първо се появяват малки езера, а после и система от водни канали, опасваща всички постройки и служеща за придвижване. Мостчетата, които свързват различните части на селото, са 176, а туристите могат да се придвижват по тях пеша, или с лодки по каналите, както правят местните жители.

Къщите, които са обитавани днес, са строени през 18-ти и 19-ти век. През селото минава и пешеходна и велоалея. Туристическите магазини и ресторанти са разпръснати сред типичните холандски къщи със сламени покриви. Въпреки че запазват типичната за района архитектура, хотелите в селцето предлагат 3 и 4-звездни удобства и уют.

 

 

Още снимки в Галерията

 

Вятърните мелници в Киндердейк

Кукенхоф - Градината на лалетата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гитхорн, Нидерландия, село, туризъм, водни канали

Street of Hope

Договор за поведение

Събота, 20 Октомври 2018 / Родители
Как родителите и децата могат да се справят с правилата и изпълняването на домашните задачи?   Родителите, чиито деца имат определени образователни затруднения, свързани със СИД, ХАДВ, дислексия и др., добре знаят колко много време и нерви може да отнеме свършването на проста задач [...]

Децата с брат или сестра до 12 г. ще получават предимство за прием в първи клас

Сряда, 13 Февуари 2019 / В клас
Целта е родителите да бъдат улеснени в грижата   Ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение, предвиждат промени в наредбата за прием в първи клас. В първа група за прием в първи клас освен децат [...]