Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
3226
  • Сн. Фейсбук страница Република България – дела трябват, а не думи
  • СН. Фейсбук страница Република България – дела трябват, а не думи
1 / 2

 

Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София

 

Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През лятото населението се увеличава на около 200 души, но за добро или за лошо, планинското му разположение, го е опазило от тълпи желаещи да се преселят столичани. Допълнително неудобство, но точно в това е чарът на селото, е, че то е съставено от няколко отделни и сравнително отдалечени една от друга махали.

Районът е известен, но повечето жители на столицата по-често посещават поляните около Бистрица и Железница. Плана е на около 10 км нагоре след село Железница, отбивката за нея е вляво след ресторант „Брезите”, има и табела.

 

Параклис „Св. Киприян”

 

Селото е наистина уникално с мястото си между четири планини  Плана, Витоша, Верила и Рила. А може би най-красивите гледки към всички тях се откриват от параклиса „Свети Киприян”. Красиво място за почивка с беседка под вековна бреза, което преди време е стояло отключено за посетители.  

За да стигнете до него, трябва при влизане в селото да пропуснете отбивката вляво за първите махали и да продължите по главния път. Следва още една отбивка вляво за други махали, която също се пропуска. След това се стига до разклонение на пътя – лявото шосе води до кметството, а дясното – до махала Турмачка, където има упътваща табелка. Преминава се през цялата махала и след последните къщи вдясно от пътя на около 50 метра се вижда параклиса „Свети Киприян“. От него тръгва и удобен маршрут за Алински манастир "Възнесение Господне" (Свети Спас) и крепост Алинско кале.

 

 

Ступата

 

Другата забележителност на селото е Ступата на Просветлението – будистки паметник, който символизира съвършената хармония на вселената. Паметникът също е до махала Турмачка, но за да се стигне до него, се завива вдясно по разклонението от главния път, точно преди първите къщи на махалата.

Ступа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 г. от практикуващите на Диамантения път на будизма. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура.

Будистките ступи символозират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост.

Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

 

 

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум.

Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.

Мястото на будисткия център в Плана планина не е избрано случайно – ламите казали,  че енергията в него е благоприятна, като е важна също и близостта му до големия град – за да могат хората лесно да достигнат до красотата на природата, където да усъвършенстват медитационната си практика. 

До селото може да се стигне и с автобус 70, който тръгва от СБАЛ по Онкология на бул. „Г.М. Димитров”.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

село Плана, параклис Свети Киприян, Ступа

Street of Art

София Лорен: "Жените режисьори не крещят"

Събота, 07 Март 2020 / Под прожектора
85-годишната актриса подбра свои филми за Netflix по случай Международния ден на жената   Много преди корейският „Паразит“ да триумфира на "Оскарите", София Лорен стана първата актриса, спечелила награда "Оскар" за роля, която не е на английски език. Годината е 1961 г.,  [...]

Хотел като кибритена кутийка

Вторник, 05 Юни 2018 / Стил
  Хотелите-капсули са много популярни в Азия, но такива вече работят и в Европа    Ако нямате фобия от тесни пространства, може да спестите доста средства за хотел. Идеята за хотелите-капсули идва от Япония, където за пръв път се появяват хотели с голям брой миниатюрни с [...]