Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
2232
  • Сн. Фейсбук страница Република България – дела трябват, а не думи
  • СН. Фейсбук страница Република България – дела трябват, а не думи
1 / 2

 

Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София

 

Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През лятото населението се увеличава на около 200 души, но за добро или за лошо, планинското му разположение, го е опазило от тълпи желаещи да се преселят столичани. Допълнително неудобство, но точно в това е чарът на селото, е, че то е съставено от няколко отделни и сравнително отдалечени една от друга махали.

Районът е известен, но повечето жители на столицата по-често посещават поляните около Бистрица и Железница. Плана е на около 10 км нагоре след село Железница, отбивката за нея е вляво след ресторант „Брезите”, има и табела.

 

Параклис „Св. Киприян”

 

Селото е наистина уникално с мястото си между четири планини  Плана, Витоша, Верила и Рила. А може би най-красивите гледки към всички тях се откриват от параклиса „Свети Киприян”. Красиво място за почивка с беседка под вековна бреза, което преди време е стояло отключено за посетители.  

За да стигнете до него, трябва при влизане в селото да пропуснете отбивката вляво за първите махали и да продължите по главния път. Следва още една отбивка вляво за други махали, която също се пропуска. След това се стига до разклонение на пътя – лявото шосе води до кметството, а дясното – до махала Турмачка, където има упътваща табелка. Преминава се през цялата махала и след последните къщи вдясно от пътя на около 50 метра се вижда параклиса „Свети Киприян“. От него тръгва и удобен маршрут за Алински манастир "Възнесение Господне" (Свети Спас) и крепост Алинско кале.

 

 

Ступата

 

Другата забележителност на селото е Ступата на Просветлението – будистки паметник, който символизира съвършената хармония на вселената. Паметникът също е до махала Турмачка, но за да се стигне до него, се завива вдясно по разклонението от главния път, точно преди първите къщи на махалата.

Ступа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 г. от практикуващите на Диамантения път на будизма. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура.

Будистките ступи символозират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост.

Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

 

 

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум.

Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.

Мястото на будисткия център в Плана планина не е избрано случайно – ламите казали,  че енергията в него е благоприятна, като е важна също и близостта му до големия град – за да могат хората лесно да достигнат до красотата на природата, където да усъвършенстват медитационната си практика. 

До селото може да се стигне и с автобус 70, който тръгва от СБАЛ по Онкология на бул. „Г.М. Димитров”.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

село Плана, параклис Свети Киприян, Ступа

StreetInside

Офицери или пешки

Събота, 07 Май 2016 / Към себе си
  Бойните изкуства ни учат на вътрешно спокойствие, за да се справим със себе си първо на татамито, а после и в живота          Много хора си мислят, че бойните изкуства са свързани с агресия. Истината е, че колкото повече тренира, толкова човек става по-спо [...]

Да спечелите е по-лесно, отколкото да останете богати

Сряда, 28 Декември 2016 / Кариера
  В нашия свят има безкрайна война между творците и просяците   Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомнени със сърцето, психически усвоени, тествани през вашия с [...]