Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Каменните сфери Моераки – между яйцата от динозаври и извънземните

Сряда, 10 Февуари 2021 / Места
224
  • tripfreakz.com
  • tripfreakz.com
  • tripfreakz.com
  • tripfreakz.com
1 / 4

Природният феномен в Нова Зеландия привлича хиляди пътешественици и авантюристи

 

Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от цял свят.

Има различни хипотези за образуването на камъните Моераки.

"Невероятната красота се състои в това, че огромни кълба, достигат до 3 метра най-големите, стоят на самия бряг и между тях човек може да мине, да ги разгледа и когато види структурата им много се учудва, отвън има мрежеста структура с големи преплитащи се въжета, а някои от тях са се разчупили и в центъра се вижда много красиво образувание", каза пред БНР проф. Румен Пенин, учен, географ, съставител на поредицата "География на континентите и океаните". Той започнал да изучава природните забележителности на Нова Зеландия още в студентските си години.

Каменните сфери Моераки са описани за пръв път научно през 1850 година.

"Те са няколкостотин на брой и са в различно състояние - някои са цели, други напукани, трети разцепени. Най-малките са около метър - метър и половина, най-големите са около три метра, даже и повече", казва още проф. Пенин.

 

 

Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на 4 – 4,5 милиона години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво.
Те са обект на интерес от страна на учените, които са установили в тях наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, както и някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи.
Според местни легенди  камъните произлизат от първите им предци, които пристигат по тези земи с голямо кану. То било потопено от големи вълни. Част от хората се превърнали в планина, разположена наблизо, а останките от кануто – в камъните Моераки.

Някои смятат, че тези камъни са вкаменени яйца на динозаври, а други ги виждат като останки от извънземен самолет, извънземни яйца или Големи огнени топки.

Защо обаче тези камъни се намират точно на това място, защо някои от тях имат гладка повърхност, а други - порести, остава загадка. Едно от обясненията е, че преди 65 милиона години мощни мълниеносни дъги отчупват парчета от скалата над плажа и ги смачкват в сферични форми. Каквото и да е, това природно чудо направи село Моераки доста популярно. Хиляди пътешественици, фотографи и авантюристи идват тук, опитвайки се да се докоснат до древното наследство на Майката Земя.

 

Вижте още: 

Най-странното място на света

Най-странните плажове в света

Красиви плажове

Животът на Земята се е родил на сушата

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

каменни сфери, Моераки, Нова Зеландия, места, природни феномени

Street of Hope

Топ 10 на столичните училища

Сряда, 29 Юни 2016 / В клас
  Кои са гимназиите в София, в които се влиза с най-висок бал от изпитите?     РИО София обяви резултатите по училища. Класацията може да се направи според най-високите минимални балове, с които се влиза в дадена гимназия.   Топ 10 на училищата в София според ба [...]

Скъпи български родители, прочетете този текст!

Неделя, 29 Септември 2019 / Гласът на детето
  Вместо да учи децата си на самостоятелност, масовият българин ги глези. Вместо търпеливо да ги учи на дисциплина, българинът включва "шамарената фабрика". И вярва на лъжите за Норвегия и Националната стратегия за детето.   В България се надигна колективна истерия срещу Наци [...]