Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Китай променя климата с проект за изкуствен дъжд

Понеделник, 09 Април 2018 / Места
387
  • Travel Gazette
  • worldexpeditions.com
1 / 2

До 2050 г. около 5,7 милиарда души на Земята са изложени на риск от недостиг на вода

 

Китай е на път да реализира огромен проект за промяна на климата в Тибет, съобщава South China Morning Post, цитиран от dir.bg.

Целта на проекта е да засява изкуствено облаците с кристализационни ядра и по този начин сериозно да увеличи валежите в Тибетското плато.
В рамките на проекта се изгражда  мрежа от горивни камери по върховете на Тибетските планини. Те ще увеличат количеството на валежите в региона до 10 милиарда кубически метра. м на година. 

Това представлява около 7% от общото потребление на вода в Китай. Инсталираните камери изгарят твърдо гориво, което води до образуване на сребърен йодид.

Над Тибет в определен период от годината духат силни и постоянни мусонни ветрове.
Това причинява валежи под формата на дъжд и сняг, но валежите са недостатъчни и тибетското плато на места представлява суха полупустиня.
Това ще бъде променено, като бъдат инсталирани десетки хиляди горивни камери ще бъдат инсталирани.
Те ще позволят да се произвеждат валежи на площ от около 1,6 милиона квадратни км. 
Тази територия е три пъти по-голяма от тази на Испания.

Китайският проект ще стане най-големият в света от този тип.
Като допълнителни мерки за засяване на облаците ще бъдат използвани самолети и дрони. 
Един от авторите на проекта, пожелал анонимност, е заявил пред South China Morning Post, че в момента по склоновете на Тибет, Синдзян и други региони на Китай вече са установени 500 експериментални единици от камерите.

Според експерта, получените резултати са обещаващи.
Системата за промяна на времето в Тибетското плато се разработва от Китайската авиокосмическа научна и техническа корпорация (CASC).
CASC строят камерите за проекта въз основа на военна технология, която се използва за създаване на  ракетни двигатели и позволява безопасно изгаряне на твърди горива с висока плътност в условията на недостиг на кислород във височина на над  5 хиляди метра 

Първоначално технологията е разработена от Китай като военна програма за контрол за времето.

Досега тибетското плато е едно от най-сухите места на планетата, въпреки богатите на влага въздушни течения, които преминават през планините всеки ден.

Годишно в повечето райони на Тибет попадат по-малко от 10 см (100 литра на квадратен метър) валежи. За сравнение - това са валежите за месец и половина или два в някои райони на България.

Американското геологическо проучване класифицира региони с годишни валежи под 25 см като пустини.
Според ООН до 2050 г. около 5,7 милиарда души са изложени на риск от недостиг на вода. 
Понастоящем около 3,6 милиарда души в различни части на света нямат достъп до прясна вода най-малко един месец годишно.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Китай, Тибет, климат, дъжд, суша, проект за изкуствен дъжд

StreetInside

Магията на Живота

Петък, 27 Март 2020 / Към себе си
Страхът не ни предпазва от страдание. Той само ни кара да живеем мъртви   Магията на Живота... Посети ме в един мартенски ден по време на Холера на Съзнанието! Получих съобщение от едно пораснало момче. Момче, което помня с първите си училищни трепети. Онези, които не познават физически [...]

Коронавирусът като вглеждане в себе си

Неделя, 15 Март 2020 / Към себе си
Ако след карантината, върнем завистта, алчността, безскрупулността, мислите ли, че ситуацията няма да се повтори? Хората, които се занимават с психология и енергия знаят за принципа на повторението на проблемите. Това е, когато преживяваме един и същи проблем в различна опаковка (с различн [...]