Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кралският дворец – едно от чудесата на Брюксел

Неделя, 19 Март 2023 / Места
98
  • unsplash.com

 

Белгия и нейната столица Брюксел са сърцето на Европа, но страната е сравнително млада. В продължение на векове територията на днешна Белгия е оспорвана между Франция и австрийските Хабсбурги, а след наполеоновите войни е дадена на Нидерландия. Едва през 1830 г. след революцията на европейската сцена се появява Кралство Белгия, която е конституционна монархия начело с владетел от Сакс-Кобург-Готската династия. Белгийският девиз „L'union fait la force“ или „Обединението прави силата“ по-късно ще бъде заимстван от младата българска държава, се казва в репортаж на БГНЕС.

 

Една от най-красивите сгради в столицата е кралският дворец. След Виенския конгрес (1815 г.) Белгия и Нидерландия образуват една държава с две столици – Хага и Брюксел. Само че Брюксел е столица без кралски дворец, защото предишният е изгорял в средата на 18 век. Това налага обявяването на конкурс от страна на крал Вилем I. Дворецът е завършен през 1829 г. и той няма възможност да го използва дълго време предвид революционната ситуация, довела до създаването на независимата белгийска държава.

Така дворецът, който е по-стар само с една година от самото кралство, става нов дом за новата управляваща династия. Построен в неокласически стил, той е резиденция на първите Кобурги – Леополд I, Леополд II и Албер I. Синът на Албер резидира много за кратко, след смъртта на кралица Астрид през 1935 г. той се премества в Лакен, който и до ден-днешен се смята за резиденция на белгийските монарси.

Първите трима монарси от Кобургската династия са в много близки приятелски и роднински отношения с българския клон на династията. Така Леополд I е женен за Луиза-Мария Орлеанска, сестра на княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд. Дъщерята на Леополд II Луиза е омъжена за принц Филип, най-големият брат на цар Фердинанд. Между Албер I и цар Борис III съществуват изключително топли и доверителни отношения.

Ако видите белгийският флаг да се развява от покрива на Кралския дворец, това със сигурност е знак, че кралят и кралицата са там.

 

Една от забележителностите на Брюксел е и Триумфалната арка, намираща се на пешеходно разстояние от сградата на Европейската комисия. Тя е разположена в Юбелпарк, който е едно от любимите места за разходки. Повечето сгради са построени през 80-те години на 19 век и са направени по поръчка на Леополд II. Самата Триумфална арка е разположена в центъра на парка. Направена от желязо, стъкло и камък тя е символ на индустриалната мощ на страната.

Освен хубавите природни гледки, желаещите могат да посетят и музеите, които се намират в съседство на арката. Сред тях с най-голям интерес се радват Автомобилният и Военният.

 

Източник: БГНЕС

 

Резиденциите на световните лидери

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Белгия, Брюксел, Кралският дворец, Триумфалната арка, места, забележителности

StreetInside

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]