Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
1928
  • ncvetanova.wordpress.com

Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес

 

В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разположен в долината на река Нишава близо до село Разбоище. Смята се, че е възникнал през XVII-XIX в. , като главната му църква била вградена високо в скалите и останала извън манастирския комплекс.

 

 

Според манастирското предание Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, като при последното нападение монасите били убити, а самият манастир - ограбен. Тук неведнъж са се укривали Васил Левски и съратникът му Матей Преображенски. Разбоишкият манастир е културна забележителност и идеална дестинация за еднодневен излет.

 

 

Жилищната сграда и манастирската магерница са от 1861 година. Извън манастира, изградена в скалите, е църквата "Въведение Богородично". Тя е била изографисана изцяло от вътрешната и външната страна и е изградена от грубо обработени камъни, споени с хоросан. В момента са се запазили стенописите по част от старата западна фасада и малко от вътрешността. На тях са изобразени епизоди от Страшния съд.

 

 

Запазен е иконостас от XIX в., а новият е направен през 1950 г. Между външните стени на храма и пещерата е оставен тесен тунел, през който успяват да се проврат само безгрешните. В една ниша в скалата са скрити древенкаменен и дървен кръст.

Църката се намира върху най-стръмната част на скалата на 50 метра над земята. До нея водят мостче над реката и тесни циментови стъпала.

 

 

Според изследователи първоначално пещерата е служела за църква, където отшелниците са извършвали богослужение, а храмът е бил построен след време.

 

 

Манастирското предание разказва, че скалният манастир е бил опожаряван три пъти. Преди последния палеж монасите били изклани, но един се спасил и се заел да възстанови обителта. Решил да построи църквата в ниското на полянката, но на сън Божията майка го предупредила да изгради храма в скалите. Когато манастирът бил възстановен, жилищните сгради били построени на десния бряг на реката, но храмът в скалите останал действащ.

 

 





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скална църква, Разбоишки манастир

StreetInside

Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Четвъртък, 15 Март 2018 / На предела
Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, е смятан за един от най-великите умове на нашето време. Астрофизикът беше легенда в сферата на космологията. Най-известен е с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начин [...]

Формулата „Искам-Мога-Нуждая се“

Понеделник, 06 Февуари 2017 / На предела
Как да спрем да робуваме на желанията на егото или как да искаме да се случват нещата   Трудно е човек да остане безразличен към яростта около празничното пазаруване или истерията в известните на всички черни петъци и кибер понеделници. Като че ли всички хора на планетата са обсебени е [...]