Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
1965
  • ncvetanova.wordpress.com

Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес

 

В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разположен в долината на река Нишава близо до село Разбоище. Смята се, че е възникнал през XVII-XIX в. , като главната му църква била вградена високо в скалите и останала извън манастирския комплекс.

 

 

Според манастирското предание Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, като при последното нападение монасите били убити, а самият манастир - ограбен. Тук неведнъж са се укривали Васил Левски и съратникът му Матей Преображенски. Разбоишкият манастир е културна забележителност и идеална дестинация за еднодневен излет.

 

 

Жилищната сграда и манастирската магерница са от 1861 година. Извън манастира, изградена в скалите, е църквата "Въведение Богородично". Тя е била изографисана изцяло от вътрешната и външната страна и е изградена от грубо обработени камъни, споени с хоросан. В момента са се запазили стенописите по част от старата западна фасада и малко от вътрешността. На тях са изобразени епизоди от Страшния съд.

 

 

Запазен е иконостас от XIX в., а новият е направен през 1950 г. Между външните стени на храма и пещерата е оставен тесен тунел, през който успяват да се проврат само безгрешните. В една ниша в скалата са скрити древенкаменен и дървен кръст.

Църката се намира върху най-стръмната част на скалата на 50 метра над земята. До нея водят мостче над реката и тесни циментови стъпала.

 

 

Според изследователи първоначално пещерата е служела за църква, където отшелниците са извършвали богослужение, а храмът е бил построен след време.

 

 

Манастирското предание разказва, че скалният манастир е бил опожаряван три пъти. Преди последния палеж монасите били изклани, но един се спасил и се заел да възстанови обителта. Решил да построи църквата в ниското на полянката, но на сън Божията майка го предупредила да изгради храма в скалите. Когато манастирът бил възстановен, жилищните сгради били построени на десния бряг на реката, но храмът в скалите останал действащ.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скална църква, Разбоишки манастир

Street of Hope

Курс за обучители по добродетели

Четвъртък, 23 Февуари 2017 / В клас
Добродетелите са малка част от ценностите, които гарантират че това, което правим днес, е добро за нас дългосрочно   Ако ви интересува защо въпреки усилията ви да научите децата на честност и уважение към останалите например, не винаги нещата се получават добре, ако правите разлика межд [...]

Училището Big Picture Learning в Роуд Айлънд

Неделя, 02 Декември 2018 / В клас
Тук образованието е насочено към обучение  според творческите желания на учениците    Училището Big Picture Learning разрушава стените между образованието и реалния свят. Създадено през 1995 година, неговата основна мисия е да постави учениците в центъра на тяхното с [...]