Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-известните монументи и техните двойници

Петък, 23 Април 2021 / Места
218
  • Статуи на Моаи на Великденския Остров

Когато един паметник е световно известен, значи някой някъде е направил и негово копие

 

Казват, че всеки има свой двойник някъде по света. Това с пълна сила важи и за най-известните монументи. Списание "HOLA" ги представя:

 

Статуи на Моаи: На Великденския Остров и… В Япония

 

Мистериозните статуи на Великденския остров в Чили имат своето копие в японската префектура Миядзаки, по-специално в тематичния парк „Sunmesse Nichinan“. В знак на благодарност за помощта, получена от японското правителство за ремонт на оригиналите, на азиатците е позволено да създадат тези седем високи пет метра копия, които стоят на брега на океана. Казват, че имат силата да носят различни видове късмет, от добро здраве до успех в бизнеса.

 

Сн. travelnation.co.uk

 

Нюйорката статуя на свободата ... и Париж

 

Малцина знаят, че Статуята на свободата е подарък от Франция за Ню Йорк, изпратен в 300 парчета медни елементи, които са събрани след вдигане на пиедестала. Интериорът й е проект на Гюстав Айфел, който малко след това ще издигне Айфеловата кула. Само три години по-късно парижката общност, пребиваваща в Америка, в чест на стогодишнината от Френската революция, подарява друга на френската столица.

Тя е малко по-малка от първата, но я има, на остров в река Сена, до която се стига с метро от станция Bir-Hakeim.

 

Сн. gersykoswap.blogspot.com

 

Брандебургската врата в Берлин и …в Мадрид

 

Звезда в германската история, тази бивша врата към Берлин е символ. Конструкция от пясъчник с височина 26 метра, ширина 65 метра, дължина 11 метра и увенчана от квадрига, пресъздадена в парк Европа в град Мадрид от Торехон де Ардос.

Той не е единственият в тази голяма културна и развлекателна зелена зона, защото има до 18 европейски паметника, които можем да посетим за един ден, без да напускаме Мадрид. Освен парче от Берлинската стена тук могат да се видят и Кулата Белем, Атомиумът в Брюксел и Лондонският мост.

 

Сн. tripadvisor.com

 

Халщадт в Австрийските Алпи и… в Китай

 

Заобиколен от превъзходен алпийски пейзаж, с планини над 3000 метра, Халщадт се оказва едно от най-красивите села в света на брега на езеро, с архитектура на пощенски картички и най-старата солна мина на света. Така че ЮНЕСКО го включва заедно със заобикалящата го среда в списъка си за световно наследство. Китайците, майстори на изкуството на имитация, имат собствена реплика в покрайнините на град Лоянг , щателно копие на австрийския с пазарния площад и някои от емблематичните сгради на това алпийско село около езеро.

 

Сн. wikipedia.org

 

Айфеловата кула, в Париж и в… Лас Вегас

 

В Прага, в Токио, в Сидни, в китайския град Шенжен ... и по този начин до 30 копия на най-известната кула във Вселената се разпространяват по целия свят. Едно от най-известните е, без съмнение, това извън парижкия хотел и казино в Лас Вегас, на 165 метра височина. Реплика с размер на половината от оригиналната желязна конструкция, която Айфел е проектирал за френската столица, може би най-разпознаваемият паметник, построен някога, открит по повод Световното изложение през 1889 г.

Те са копирали триумфална арка и парижкия площад "Конкорд", докато фасадата на сградата напомня на Операта и Лувъра.

 

Сн. wikipedia.org

 

Пуерта дел Сол в Мадрид и … в Япония

 

Японците обичат Испания до такава степен, че дори са създали тематичен парк, посветен изключително на тази страна. Нарича се испанското село Шима и събира на малко пространство всички най-представителни места на страната, включително възпроизвеждането на километър 0 в Мадрид. Други конструкции, които ще намерим репликирани в него, някои от тях превърнати в атракции, са замъкът Хавиер, Пуерта дел Камброн или обърнат влакче в увеселителен парк, вдъхновен от Монсерат.

 

Сн. wikipedia.org

 

Фонтана ди Треви в Рим и … в Гватемала

 

Най-големият и амбициозен бароков фонтан, монументалната скулптурна творба, на която всеки хвърля монета, за да се върне във Вечния град, не може да няма собствена реплика. Тя се намира в тематичния парк Xetulul в Гватемала , в департамента Retalhuleu, един от най-големите в Латинска Америка, въпреки че не достига размерите на оригинала - с предната част от около 40 метра , нито същия фон - дворецът Поли. Това, с което той не може да се похвали, е, че е бил свидетел на банята на Анита Екбер в „Долче вита“ (1960), една от най-известните сцени в италианското кино.

 

Сн. photobucket.com

 

Триумфална арка в Париж и ... в Букурещ

 

От многото триумфални арки по света най-известната, без съмнение, е тази на френската столица. Тази, която Наполеон бе построил в чест на битката при Аустерлиц и стои над площад Шарл де Гол в единия край на булевард „Шанз-Елизе“. Почти като нея, същата е построена през 1922 г. в северната част на румънската столица, за да отпразнува поредния триумф: победата на страната в Първата световна война. Но оригинала е съборен и през 1936 г. , а този, която сега виждаме е висока 27 метра.

 

Сн. wikipedia.org

 

Атинският партенон и ... Партенона в Нашвил

 

Акрополът, отличителен белег на елинската държава, бди и пази гръцката столица от тази „свещена скала“, обявена за обект на световното наследство, където се намират най-известните паметници на класическа Елада. Най-забележителният е Партенонът, внушителният храм, построен в чест на богинята Атина. Същият, с който американците искат да бъдат в центъра на експозицията в Тенеси през 1897 г. и възпроизвеждат със същия реализъм, прецизност и мащаб в Centennial Park в американския град Нашвил. Под председателството на гигантската статуя на Атина Палада, покрита със злато, както е проектирана, в нея се помещава музей на изкуството.

 

Сн. wikipedia.org

 

 

Христос Изкупител в Рио Де Жанейро и… Христос - Цар на Лисабон

 

Първото, което трябва да се види в Рио де Жанейро е Христос Изкупителя, гигантската скулптура, която от хълма Корковадо предлага една от най-добрите гледки към Сидаде Маравилоса. По негов образ и подобие Португалия решава да построи собствен паметник и светилище, посветено на Светото Сърце на Исус. Той е дело на португалския скулптор Франсишку Франко де Сусо, висок е 28 метра (в сравнение с 30-те на бразилския) и отваря раменете си в град Алмада, пред Лисабон и моста 25-ти Април.

 

 

Сн. wikipedia.org

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Символът на Париж на 130 години

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

 





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

статуи, паметници, монументи, двойници, Айфелова кула, Статуя на свободата, Статуи на Моаи, Брандербургска врата, Халщадт, Пуерта дел Сол, Фонтана ди Треви





StreetInside

Книгата дава живот на душата

Сряда, 11 Септември 2019 / Към себе си
Как библиотеката превърна едно дете в успешен възрастен?   Книгата е била мой пътеводител от момента, в който се научих да чета. Тя ме учеше на всичко необходимо в житейски план. Тя стана огледало на моята същност. Светът на книгите е омайващ и вдъхновяващ за всяко дете. Книгата дава жи [...]

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]