Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-старата сграда в София: Ротондата „Св. Георги“

Събота, 30 Април 2022 / Места
204
  • View Sofia/Facebook
  • facebook
1 / 2

Църквата ротонда „Св. Георги”, която се намира в центъра на София, сгушена в двора между Президентската институция, София хотел Балкан и Министерството на образованието и науката, е най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в столицата, разказва БГНЕС.

Смята се, че Ротондата е и най-старата сграда в София. Тя е построена в началото на IV в. по времето на римския император Константин Велики (управлявал 306 – 337 г.) и по време на разцвета на античния град Сердика (старото име на София). Храмът се намира на метри от останките на античната крепост Сердика. Цилиндричната куполна постройка е изградена върху квадратна основа., широчината й е около 9,50 м, а височината около 14 м. Олтарното помещение е крадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният вход е на западната стена.

Първоначално сградата е била използвана за обществени нужди. След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване) заради множеството покръствания, които последвали разрешаването на тази религия.

По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565 г.), Ротондата е превърната в църква. Тогава е направено и първото зографисване. Оттогава носи и името на Св. великомъченик Георги, пострадал заради вярата си в Мала Азия през III век при император Диоклециан (управлявал 284-305 г.).

През османското владичество, по времето на султан Селим I (управлявал 1512-1520 г.), Ротондата „Св. Георги” е превърната в джамия с име Гюл-джамаси. Християнските стенописи били заличени с бяла мазилка и на тяхно място били изрисувани растителни мотиви.

След Освобождението (1878 г.) Ротондата запустяла, а след смъртта на княз Александър Батенберг (управлявал 1879 – 1886 г.) е превърната във временен мавзолей.

През 1915 г. започва реставрирането й. Днес храмът е действащ и в него се извършват ежедневни служби на църковнославянски.

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Как София стана столица на България?

“Къщата с ягодите” – емблематичен пример за безотговорност към наследството

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, Ротонда, Църква Свети Георги, Президентство, архитектура, забележителности

Street of Art

Време с децата: Шоколадова къщичка

Понеделник, 19 Ноември 2018 / Стил
  Рано е за коледна украса, но никога не е рано за шоколад   Когато наближат студените дни искам просто топлина и творчество да царува в дома ми. Рано е за коледна украса, но никога не е рано за шоколад. Сладкото изкушение ще го претворим в къщичка. Необходимите материали за нея с [...]

Как да се зарадваме на лошото време

Петък, 11 Януари 2019 / Стил
Снегът като антидепресант и възможност за разтоварване на стреса    Навличането с дебели дрехи може и да не е любимо на повечето от нас, но знаете ли, че когато навън е студено и всичко е покрито със сняг тялото ни гори повече калории? При ниска температура тялото използва по-голям [...]