Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-старата сграда в София: Ротондата „Св. Георги“

Събота, 30 Април 2022 / Места
341
  • View Sofia/Facebook
  • facebook
1 / 2

Църквата ротонда „Св. Георги”, която се намира в центъра на София, сгушена в двора между Президентската институция, София хотел Балкан и Министерството на образованието и науката, е най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в столицата, разказва БГНЕС.

Смята се, че Ротондата е и най-старата сграда в София. Тя е построена в началото на IV в. по времето на римския император Константин Велики (управлявал 306 – 337 г.) и по време на разцвета на античния град Сердика (старото име на София). Храмът се намира на метри от останките на античната крепост Сердика. Цилиндричната куполна постройка е изградена върху квадратна основа., широчината й е около 9,50 м, а височината около 14 м. Олтарното помещение е крадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният вход е на западната стена.

Първоначално сградата е била използвана за обществени нужди. След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване) заради множеството покръствания, които последвали разрешаването на тази религия.

По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565 г.), Ротондата е превърната в църква. Тогава е направено и първото зографисване. Оттогава носи и името на Св. великомъченик Георги, пострадал заради вярата си в Мала Азия през III век при император Диоклециан (управлявал 284-305 г.).

През османското владичество, по времето на султан Селим I (управлявал 1512-1520 г.), Ротондата „Св. Георги” е превърната в джамия с име Гюл-джамаси. Християнските стенописи били заличени с бяла мазилка и на тяхно място били изрисувани растителни мотиви.

След Освобождението (1878 г.) Ротондата запустяла, а след смъртта на княз Александър Батенберг (управлявал 1879 – 1886 г.) е превърната във временен мавзолей.

През 1915 г. започва реставрирането й. Днес храмът е действащ и в него се извършват ежедневни служби на църковнославянски.

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Как София стана столица на България?

“Къщата с ягодите” – емблематичен пример за безотговорност към наследството

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, Ротонда, Църква Свети Георги, Президентство, архитектура, забележителности

StreetBoard

Денят, в който влаковете не заминаха за Треблинка

Петък, 10 Март 2017 / Общество
На 9 и 10 март 1943 г. Близо 49 000 евреи от пределите на Стара България са спасени от депортация в лагерите на смъртта. На 1 март 1941г. министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към военно-политическия Пакт на фашистка Италия и нацисткия германски Райх. [...]

Порой от обществени поръчки след оставката

Понеделник, 28 Ноември 2016 / Общество
  АПИ и МВР са най-активни в обявените търгове   След като премиерът Бойко Борисов обяви, че сдава властта, различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги - от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, [...]