Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почистват екоплажове и планински пътеки

Петък, 27 Май 2016 / Места
941
  • Около Великден доброволци вече почистиха плажа Карадере

 

Доброволци ще правят оборка в Пирин, Иракли, Корал, Камчийски пясъци и Беласица. Можете да се включите и вие

 

Серия от доброволчески акции за почистване на защитени тритории са организирали от коалицията „За да остане природа в България“.

 

Камчийски пясъци

 

За втори път клуб "Зелена стъпка" организира почистване на най-дългия плаж по родното Черноморие – Камчийски пясъци. Акцията ще е утре, 28 май, от 10 до 13 ч., ден преди на същото място да се състои единственият пясъчен полумаратон в България. Плажът между река Камчия и Шкорпиловци е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената местност в района нарочно беше закрита преди близо 10 години, за да се улесни застрояването на плажа. Сборният пункт е от северната страна на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват ръкавици, чували и транспорт за извозване на боклука.

Повече информация

 

 

Плаж Иракли

 

Следващия уикенд, от 3 до 5 юни, ще се проведе 14-тото почистване на плажа Иракли, канят от граждански група „Да спасим Иракли“. Община Обзор осигурява за 4-ти пореден път камион за извозване на отпадъците. Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс въпреки продължаващите съдебни спорове.

Повече информация

 

 

Плаж Корал

 

Отново следващия уикенд, на 4 и 5 юни, ще е редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група „Да запазим Корал“. Сборният пункт в средата на плажа при сърф училището от 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета. 

Поовече информация

 

 

Природен парк Беласица

 

Също на 4 юни, събота, е доброволческата акция за почистване на района на Камешнишките водопади в Природен парк Беласица. Те бяха запазени от застрояване с минивец след активните действия на будни граждани. Сборният пункт е от 12 ч. в центъра на с. Камена. Организаторите от „Прозрачни планини“ припомнят да се регистрирате на имейл mpopova@balkani.org, ако искате да се включите в акцията, за да се знае колко хора ще пристигнат.

Повече информация

 

 

Национален парк Пирин

 

Традиционното почистване на Национален парк Пирин, организирано от „За Земята“ е планирано за периода 29 август - 6 септември. Ще се работи по маршрутите з. Спано поле - х. Каменица - х. Пирин и х. Безбог - х. Тевно езеро - х. Пирин. Осигурени са места за свободно къмпингуване, вегетарианска храна, работни ръкавици и чували за боклук. Таксата за участие е 10 лева, като сумата е дарение за финансиране на това и следващото чистене през 2017.

Повече информация

 

 

Акциите в Природен парк Беласица и Национален парк Пирин са все още в процес на съгласуване с дирекциите на двете защитени територии. 

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че по Великден и Гергьовден доброволци почистиха плажа Карадере, както правят всяка друга година. През април фондация „Сърфрайдър София“ организира и почистване на плажа на Шкорпиловци, както и на Липите в Природен парк Странджа.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Драката 30.05.2016 / 20:30

    А така съберете хората, които наиситна ги е грижа за природата и се възползвайте от тяхната безкористна добрина и съпричастност. Истината обаче е, че не опазването на флората и фауната е основната дейност на организаторите от коалиция „За да остане природа в България“. Те са специализирани в източването на пари по европейски проекти.


Автор

повече за автора

Ключови думи:

доброволци, защитени местности, почистване

Street of Art

Гаф на финала на Оскарите

Понеделник, 27 Февуари 2017 / Под прожектора
Мюзикълът „Ла ла ленд“ е големият победител с 6 статуетки, но най-добър филм е "Лунна светлина"   Драмата на Бари Дженкинс „Лунна светлина” („Moonlight”) спечели наградата „Оскар” за най-добър филм на Американската академия за киноизкуство [...]

Фил Колинс отново на сцената

Понеделник, 17 Октомври 2016 / Под прожектора
Британският музикант ветеран Фил Колинс обяви, че се завръща с турне идното лято   Фил Колинс се завръща на сцената след 10-годишна пауза, съобщи bTV. Музикантът ще изнесе концерти в Лондон, Париж и Кьолн през лятото на 2017 г.. През 2011 г. Колинс обяви, че се оттегля от сцената, тъй [...]