Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Последното диво място на Земята

Неделя, 08 Октомври 2017 / Места
566
  • wcs.org

Животът в тропическите гори на остров Суматра е сериозно застрашен

 

 

Индонезийският остров Суматра е последното място на Земята, където на едно място може да се намерят тигри, носорози, орангутани и слонове. Островът е дом на някои от най-богатите и разнообразни тропически гори на планетата, осигурява подслон на много редки видове и прехрана на милиони хора.

Защитата на тези гори и невероятното биологично разнообразие са от жизнено значение, съобщават от природозащитната организация WWF. За жалост обаче, горите в Суматра са изправени пред много рискове, заплашващи бъдещето не само на дивата природа, но и на местните общности.

 

 

Тропическите гори на Суматра намаляват с едни от най-високите темпове на света. От 1985 година насам са изгубени почти половината от естествените гори – заради добив на дървен материал и производство на хартия, както и за да се създаде място за палмови насаждения.

 

 

Палмовото масло, най-популярното растително масло в света, се среща в разнообразни продукти - от шампоани, до сладолед, червила и др. Тъй като търсенето на палмово масло нараства, в Индонезия, Малайзия и други азиатски страни, както и в Африка и Латинска Америка, се разширява и производството му.

 

 

Изчистването на земите за палмови насаждения води до намаляване на тропическите гори. Но лошите новини не спират дотук. Въглеродните емисии от бързото обезлесяване също допринасят за глобалното изменение на климата. Добрата новина е, че с по-добри управленски практики промишлеността за палмово масло може да осигури ползи, без да застрашава естествените и спиращи дъха природни съкровища.

 

 

За съжаление незаконната търговия с дивата природа също се разраства – тигрите се убиват заради кожите им, носорозите – заради роговете, орангутаните се продават за домашни любимци за забавление на туристите. По-лошото е, че при залавянето на бебетата орангутани, обикновено се убиват техните майки, така че популацията им е сериозно застрашена. 

 

Тук може да научите повече за това как всеки от нас може да помогне за запазването на дивата природа.

 

Вижте още: 

Резерватът Селъс в Танзания

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

остров Суматра, Индонезия, тропически гори, дива природа, орангутани, слонове, носорози, тигри

Street of Art

В памет: Бертолучи, който промени света на киното

Понеделник, 26 Ноември 2018 / Под прожектора
  Великият режисьор почина на 77-годишна възраст   В Рим на 77-годишна възраст почина италианският режисьор Бернардо Бертолучи. Считан за един от гигантите на италианското и световното кино, Бертолучи беше единственият италианец, който някога е печелил "Оскар" за най-добър филм. [...]

Изложба в памет на Григор Вачков

Понеделник, 20 Март 2017 / Под прожектора
Актьорът щеше да навърши 85 години през тази година    Искам баща ми да бъде запомнен като човекът, който е искал да изиграе нечовешки роли, а е изиграл най-човечните, топлите и сърдечни роли. Това заяви актрисата Мартина Вачкова на откриването на изложба, посветена на 85-годишнина [...]