Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Последното диво място на Земята

Неделя, 08 Октомври 2017 / Места
384
  • wcs.org

Животът в тропическите гори на остров Суматра е сериозно застрашен

 

 

Индонезийският остров Суматра е последното място на Земята, където на едно място може да се намерят тигри, носорози, орангутани и слонове. Островът е дом на някои от най-богатите и разнообразни тропически гори на планетата, осигурява подслон на много редки видове и прехрана на милиони хора.

Защитата на тези гори и невероятното биологично разнообразие са от жизнено значение, съобщават от природозащитната организация WWF. За жалост обаче, горите в Суматра са изправени пред много рискове, заплашващи бъдещето не само на дивата природа, но и на местните общности.

 

 

Тропическите гори на Суматра намаляват с едни от най-високите темпове на света. От 1985 година насам са изгубени почти половината от естествените гори – заради добив на дървен материал и производство на хартия, както и за да се създаде място за палмови насаждения.

 

 

Палмовото масло, най-популярното растително масло в света, се среща в разнообразни продукти - от шампоани, до сладолед, червила и др. Тъй като търсенето на палмово масло нараства, в Индонезия, Малайзия и други азиатски страни, както и в Африка и Латинска Америка, се разширява и производството му.

 

 

Изчистването на земите за палмови насаждения води до намаляване на тропическите гори. Но лошите новини не спират дотук. Въглеродните емисии от бързото обезлесяване също допринасят за глобалното изменение на климата. Добрата новина е, че с по-добри управленски практики промишлеността за палмово масло може да осигури ползи, без да застрашава естествените и спиращи дъха природни съкровища.

 

 

За съжаление незаконната търговия с дивата природа също се разраства – тигрите се убиват заради кожите им, носорозите – заради роговете, орангутаните се продават за домашни любимци за забавление на туристите. По-лошото е, че при залавянето на бебетата орангутани, обикновено се убиват техните майки, така че популацията им е сериозно застрашена. 

 

Тук може да научите повече за това как всеки от нас може да помогне за запазването на дивата природа.

 

Вижте още: 

Резерватът Селъс в Танзания

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

остров Суматра, Индонезия, тропически гори, дива природа, орангутани, слонове, носорози, тигри

Street of Hope

Децата и добродетелите

Събота, 14 Май 2016 / В клас
    Защо е важна темата за формирането на характер при децата и темата за добродетелите? Ние ежесекундно взимаме решения. Част от тях обмисляме, част от тях са несъзнателни и се взимат от нашия "софтуер". Той е сбор от ценности и навици. Навик е многократно повтаряно действие, к [...]

Ролята дава свобода и още нещо

Четвъртък, 05 Януари 2017 / Родители
  Как Душко реши да стане истински фокусник и се срещна с великата вълшебница   Имало едно време едно малко дете на име Душко-Послушко. Душко бил сладък, послушен и добронамерен. Събудил се една сутрин Душко, станал както обикновено, направил гимнастика – малко коремни прес [...]