Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Призрачни места: Надценени инвестиции

Неделя, 12 Юни 2016 / Места
1867
  • Финансовият район в столицата на Саудитска Арабия е най-големият строителен проект в света

Продължаваме с поредицата за призрачните места – градове и сгради, в които никой не е живял заради недомислена правителствена или частна инвестиция, или които са изоставени по друга причина.

Ето кои са едни от най-големите надценени инвестиции - проекти, погълнали милиарди и без големи шансове да бъдат успешни. 

 

Финансовият район на крал Абдула в Ар-Рияд

 

The King Abdullah Financial District е нов комплекс в строеж в столицата на Саудитска Арабия. Проектът включва 59 сгради с обща площ от 5 млн. кв. м и до момента възлиза на около 10 млрд. долара.

Проектът е дело на най-добрите инженери и архитекти в света с цел да се създаде платформа от сгради и технологии, каквито няма в нито един финансов център в света. Започнат през 2006-та като изцяло финансова зона, впоследствие е преработен. 

 

 

В сърцевината на района има пет основни сгради, като най-високата от тях е на 76 етажа. Те са заобиколени с офис сгради, жилищни сгради за 12 хил. души, 62 хил. кв. м паркоместа, хотели, конферентни центрове и места за забавление. Сградите са оборудвани със соларни панели и използват енергоспестяващи технологии.

 

 

Поканени за участие са редица финансови корпорации и банки, като целта е мястото да се превърне в икономически клъстер. Проектът е завършен на 70%, но засега не се радва на особен интерес от наематели - саудитските банки предпочитат да притежават собствени сгради, при това на ниска цена. Отсега е ясно, че е построено твърде много, но правителството търси начини да привлече банки и финансови компании чрез данъчни и други стимули - например освобождаване на работещите в зоната чужденци от визи. Финансовият квартал ще е свободна зона с независима регулаторна рамка, подобно на Международния финансов център в Дубай.

 

Селище Франциско Ернандо, Испания

 

Испанският милиардер Франциско Ернандо решава решава да изгради малък град с над 13 000 малки и достъпни апартаменти в испанската област Ел Куиньон. Нарича комплекса на себе си Резиденшъл Франсиско Ернандо.

 

 

Проектът стартира през 2004 когато компанията на Ернандо – Onde 2000 взима заеми от различни банки. Инвестицията е за общо 12 млрд. долара.

 

 

 

До 2007 година са изградени десетки жилищни сгради на по 8-10 етажа, а изграден наполовина, комплексът е открит. Няколко месеца по-късно започва голямата криза, която пука надутия балон на недвижимите имоти навсякъде в света, а по това време са продадени по-малко от 2000 апартамента. Заради недостиг на средства проектът е прекратен, а в момента жилищата, продавали се тогава за 220 хил. евро, се предлагат от банките за 65 хил. евро.

 

New South China Mall, Китай

 

Къде другаде може да е най-големият търговски център в света, освен в Китай? Дори за милиардния китайски пазар обаче тази инвестиция е надценена.

 

 

New South China Mall в град Донгуан е открит през 2005 година. Проектиран с цел да привлича по 100 хил. посетители на ден, той е разположен на площ от 650 000 кв. м, пригодена за 2350 магазина – така по наемно пространство с два пъти повече от Mall of America, китайският търговски център е най-мащабният търговски комплекс. Във външния двор палми ограждат копие на Триумфалната арка, има египетски сфинкс, фонтани и дълги канали с гондоли.

 

 

Наематели и клиенти обаче почти няма. През 2013-та са наети по-малко от 10% от търговските площи, а молът се превръща в символ на спукания балон на строителните инвестиции със своите празни магазини и пусти коридори.

 

 

През 2015-та проектът е рестартиран и по-голямата част от площите са отдадени на търговски марки, отворени са ресторанти и зони за забавление. Проблемите, трупани десетилетие обаче, трудно ще изчезнат – повечето от около 10 млн. жители на Донгуан са мигриращи работници, които се борят да свържат двата края.

 

Рюген, Северна Корея

 

В средата на 80-те години на миналия век, Северна Корея решава да промени имиджа си чрез изграждане на огромна сграда, която да стане известна в целия свят. Проектът е трябвало да символизира напредъка на Северна Корея и да играе роля за привличането на нови чуждестранни инвеститори.

 

 

Властите решават да построят най-големия хотел в света. Планът е да се построи 105-етажна сграда с казина, нощни клубове и ресторанти. Строителството на хотел Рюген стартира през 1987 година, а целта е била да бъде завършен за 2 години – за 13-тия Световен фестивал на младежите и студентите през 1989 година.

 

 

Това не става заради липса на достатъчно финансиране. В крайна сметка пет години след старта строежът е изоставен. В началото на разходите се оценяват на 230 млн. долара, но преди да бъде прекратен проектът е глътнал около 750 млн. долара. Ако някога бъде завършен, ще бъде най-високият хотел в света.

 

Вижте още:

Призрачни места: Мегаломания  

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

призрачни места, надценени инвестиции, строителство, проект, имоти, криза, призрачни места

Street of Hope

Приемът в първи клас в София ще е през онлайн система

Вторник, 16 Март 2021 / В клас
Столична община надгражда електронната система за детските градини    12 000 деца, които тръгват на училище в София през тази година, ще кандидатстват през електронната система, която досега родителите ползваха за регистрация и класиране в детските градини. Новият вариант на систем [...]

Каква е ролята на различните приказки

Петък, 13 Януари 2017 / Родители
  Приказките подготвят малките пътешественици за пътешествието на живота, те са като фитнес за ума    (продължение на темата Как да четем приказки на децата)   Приказките се разделят на приказки за животни, приказки за бита, вълшебни приказки. Част от тях са известни к [...]