Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ритлите до Лютиброд

Неделя, 13 Ноември 2016 / Места
2276
  • nasamnatam.com

По зъберите личат останки от стари крепостни зидове

 

Четири почти успоредни отвесни скали с дължина от 200 м, които преминават през реката и завършват Искърския пролом. Ритлите са природна забележителност на левия бряг на река Искър над село Лютиброд. Защитена територия от 1938 година, те попадат в рамките на природен парк „Врачански Балкан“. Името им идва от приликата със страничните прегради на волска кола (ритли).

Скалите са изградени от устойчиви варовици, образувани преди 120 милиона години, когато по тези места се е простирало топло море. Преди 40 млн. години, по време на Старопланинското (алпийско) нагъване, тези пластове се огънали и заели почти вертикално положение. Външните земни сили разрушили свода на гънката и отделни слабо споени пясъчни скали във вертикалните пластове, затова само здравите варовици останали да стърчат като отвесни стени.

 

 

Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика.

По зъберите личат останки от стари крепостни зидове - източно от скалите се е намирало селище, наричано от местните хора Коритенград.

В района са намерени останки от повече от девет средновековни български църкви, между които раннохристиянска базилика от V - VI век. Най-запазена е църквата "Св. Георги", датираща от X - XII век. Коритенград не съществува от ХVІІ век насам, а част от жителите му, които се разселили в различни посоки, са основали днешното село Лютиброд

 

 

До Ритлите е и историческата местност Рашов дол, където е било последното организирано сражение на част от Ботевата чета след смъртта на войводата в Априлското въстание (1876 г.). В горната част на поляната е запазена кошарата, край която се е водило сражението. До нея има малък параклис, а малко по-надолу е поставена паметна плоча. Всяка година на 3 юни в Рашов дол се провежда възстановка на последните сражения на четата.

 

 

Село Лютиброд се намира непосредствено до Ритлите, на 10 км от Мездра и 16 км от Враца, на надморска височина от 320 м. На 2 км южно от селото се намира Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица”. Манастирът е създаден по време на управлението на цар Иван Шишман (1371 - 1393 г.), няколко пъти е бил разрушаван и изграждан отново. На 28 км от Лютиброд се намира друг манастир - Осеновлашкият манастир „Света Богородица”, познат повече като „Седемте престола”.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ритлите, Лютиброд, крепост, скали

Street of Hope

Да дариш живот и да продължиш без да се обръщаш

Петък, 02 Септември 2016 / Гласът на детето
Иска ми се да вярвам, че съм донесла усмивки и безсънни нощи заради колики и никнещи зъби в нечий дом,  казва Биляна Костантинова   В България има около 200 хиляди семейства с репродуктивни проблеми и само 2000 жени - донори на яйцеклетки. В същото време за около 70 хиляди двойки е [...]

28 деца бежанци тръгнаха на училище в „Овча купел“

Четвъртък, 15 Септември 2016 / В клас
  Първият звънец днес удари за 66 хиляди първокласници    Рано тази сутрин около столичното 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. „Овча купел“ освен обичайното 15-тосептемврийско оживление имаше и допълнителни мерки за сигурност. Там в класната стая влязоха [...]