Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скопие – „модерната“ история

Сряда, 28 Юни 2017 / Места
1204
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
1 / 4

Една от най-спорните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад

 

Когато отидох в Скопие, бях възхитена от изграденото в последните години, без да влизам в политически и естетически спорове. Имах възможност да разгледам Математическия факултет на университета, спретната нова сграда с голям двор и спортно игрище, Музея на майка Тереза (открит през 2009 г. по случай 100-та годишнина от раждането на Майка Тереза в Скопие, въпреки че тя определя себе си като албанка – бел. ред.), интересно строителство и подреденост на всяко нещо, сякаш там е било от години.

Една от най-дискутираните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад, най-големият паметник на Балканския полуостров (повод за неприключил и до момента спор между Гърция и Македония - бел. ред.). На мен ми хареса и не бих влизала в спорове чий герой е Александър Македонскиедва ли има две мнения за това, че Александър Велики е един от най-успешните пълководци в цялата световна история, създал една от най-големите империи в древността.

 

 

 

Паметникът на Александър Македонски е открит през 2011 година. Скулптурата в Скопие е висока 13 метра и тежи 35 тона. Поставена е върху 10-метров постамент. Официално е наречен "Воин на кон” и е изработен в Италия. (Много от критиците на тогавашния премиер Никола Груевски в Македония се обявиха срещу проекта „Скопие 2014“ още при представянето му с аргумента, че ще струва прекалено скъпо на една държава с 32 процента безработица – бел. ред.)

Вляво се издига мраморният паметник на Цар Самуил. Пак вляво е конната статуя на Гоце Делчев, а вдясно е конната статуя на Даме Груев.

Ако тръгнете наляво от площада, ще попаднете на известната Скопска чаршия – Старият град, който преди проекта на Груевски, беше най-посещаваното от туристи място в македонската столица. Тук може да се видят произведенията на местните майстори и занаятчии. Опитах любимата ми захаросана ябълка от детството и вкусът беше същият. Има малки капанчета, в които храната е много вкусна и евтина.

Ако пък решите да продължите в противоположната посока, ще видите друг популярен паметник - на Филип Македонски, бащата на Александър Македонски. Мемориалът се състои от две части. Огромна статуя на Филип Македонски с красив фонтан и ретроспективен паметник на майката на Филип Македонски, където в кръг са наредени фигури, показващи развитието му.

Хората в Скопие са малко резервирани, но когато с блага дума тръгнеш към тях, са гостоприемни. Не можах да разгледам целия град и се надявам пак да го посетя - градът е достъпен за хора с увреждания.

 

 

  

Проектът, известен като “Скопие 2014”, има две основни цели – привличането на повече туристи и опитите да се възстановят части от историята на страната при управлението на националистическата партия. Включва построяването на 132 здания – паметници, фонтани и сгради на църкви, музеи и държавни учреждения. По първоначален план проектът трябваше да струва около 80 млн. евро, но разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика обяви, че е погълнал сумата от 560 млн. евро. Със сигурност обаче може да се каже, че от 2010 година македонската столица изглежда коренно различно и това разделя мненията  на хората в двете крайности.

Според немалко жители на града, а и според мнението на посетители от Европа, натрупването на толкова паметници, съвременни барокови сгради и съвременни стилове на строителство е кич и грандомания, но според други е факт, че градът изглежда нов и различен и привлича посетители.

 

 

Освен Триумфалната арка, може би другата забележителност, предизвикваща най-много критики, е Мостът на цивилизациите, който води към Археологическия музей над река Вардар. По протежение на парапета на моста и парапета са поставени статуи на антични македонски царе, а също на средновековни български и сръбски владетели, светци, духовници и културни дейци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Скопие, Македония, проект Скопие 2014, паметници, история

StreetBoard

17 800 българи умират всяка година заради цигарите

Сряда, 31 Май 2017 / Общество
Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване     Всяка година повече от 7 милиона смъртни случаи в света са причинени от тютюнопушене. Ако не се предприемат спешни мерки, до 2030-та година тази цифра може да на [...]

Родители отново излязоха на протест „Системата ни убива“

Вторник, 02 Октомври 2018 / Общество
Те протестират в 13 града на страната   Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест пред Народното събрание в София тази вечер. Те блокираха движението на "Орлов мост", за да привлекат вниманието към проблемите, които поставят от години и исканията си към правителс [...]