Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени откриха древен океан под земята

Сряда, 23 Ноември 2016 / Места
1074
  • pcworld.bg

Наличието на вода в дълбоките недра на земята играе важна роля в геологичната активност на планетата и климатичните промени

 

Британски и американски геофизици откриха дълбоко в земните недра воден океан, съобщи Лента, цитирана от БТА.

Обширните маси вода са на дълбочина 400-600 км. Те са консервирани в хидратирани минерали, най-вече в брусит. Този минерал, който съдържа вода, при високо налягане е термодинамично устойчив.

Учените са направили откритието с компютърни квантово-механични изчисления. Те планират да направят точна оценка на количествата вода, свързана с хидратираните минерали в земните недра.

През март геофизици от Русия, Франция и Германия също откриха на дълбочина 410-660 км под земната повърхност океан на възраст 2,7 млрд. години. Обемът на подземния резервоар надхвърля в пъти този на целия световен океан, който се намира на повърхността на Земята.

Огромният водоем е разположен под земната кора и е формиран в древността в условията на високо налягане и високи температури (1530 градуса по Целзий). Водата в него е заключена в кристалната структура на минералите. Учените стигнали до своите изводи, като анализирали втвърдени образци от лавови потоци.

Минералите са открити на територията на Канада и представляват коматиит, захванат в оливин. Анализът на образците, съхранени в неизменен вид от древността, позволил на учените да оценят запасите на вода под повърхността на Земята. Изследователите подозираха за съществуването на подземен океан, но проведеното изследване позволява да се оценят неговите размери и по такъв начин да се заяви за съществуването на огромен подповърхностен океан. Предполага се, че подземният водоем е възникнал на началните етапи от развитието на планетата.  

Вижте още:

Най-странното място на света

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

океан, подземен, изследвания

Street of Hope

Изложба в помощ на децата на Уганда

Петък, 31 Март 2017 / Гласът на детето
Инициативата събира средства за храни и лекарства на сираци от африканската държава Благотворителна изложба в подкрепа на децата на Уганда ще се проведе от 6 до 12 април във ФотоСинтезис Арт център в София. Инициатор на събитието е Михаела Стойкова, младата учителка, която стои зад организа [...]

1300 лева заплата за учител до три години

Понеделник, 19 Март 2018 / В клас
Образователното министерство смята, че така ще привлече не само млади хора, но и отказалите се от системата   Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до три години, обясни пред пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Така държавата ще [...]