Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Китай строят копие на „Титаник“

Петък, 02 Декември 2016 / Места
1674
  • twitter

 

Корабът  ще е „потопен“ в провинция Съчуан

 

Китайска корабостроителна компания строи копие на печално известния параход "Титаник", съобщиха световните агенции. Корабът ще е с дължина 269 м и ширина 29 м.

За разлика от оригинала, дубликатът на океанския лайнер няма да плава, а ще остане неподвижен в един от водоемите в провинция Съчуан, Югозападен Китай. Идеята на авторския проект е новият "Титаник" да се превърне в туристическа атракция за региона. Той ще работи като хотел, в който пътниците ще могат да усетят оригиналната атмосфера на пътувалите на легендарния параход. 

Интериорът на китайския „Титаник“ ще имитира разкошната украса във викториански и ренесансов стил на оригиналния параход. Избрани са корабостроители и дизайнери, които да пресъздадат всеки детайл, включително театъра, каютите от първа класа, басейна и разкошната бална зала. За целта компанията ще привлече технически специалисти от САЩ и Великобритания. 

 

 

"Успяхме да намерим много оригинални фрагменти, които са били на истинския Титаник. Прекарахме и много години в събиране на плановете на кораба от много части на света и успяхме да получим повечето от тях", гордеят се властите в Даянг, цитирани от CNN.

Отделните елементи от конструкцията на кораба ще бъдат построени в провинция Хубей и после ще бъдат доставени в Съчуан за окончателния им монтаж.

Проектът се финансира от компанията "Съчуан Стар енерджи инвестмънт груп" и има за цел да съживи туристическия отрасъл в региона. Инвестицията в проекта е 145 млн. долара.

 

 

"Титаник" е най-големият кораб на времето си, но още в първия си рейс претърпява корабокрушение в нощта на 15 април 1912 година при сблъсък с айсберг. Тогава загиват от 1495 до 1635 човека.

По ирония на съдбата тренировката за употребата на спасителните лодки на кораба е била е насрочена за деня, в който корабът потъва. След трагедията става известно, че повечето от лодките не са били натоварени в пълния им капацитет и това е станало причина за големия брой на жертвите.

Отломките на кораба, които са на дълбочина 3700 метра в северната част на Атлантическия океан, са открити през 1985 година.

 

 

Впоследствие изследователи от цял свят предприемат многобройни подводни експедиции за изследвания на плавателния съд, в резултат на които са извадени хиляди артефакти.

Неотдавна ръждясал ключ от шкафче от потъналия лайнер беше продаден на търг в Западна Англия за 104 000 долара. Ключът е бил на 23-годишен служител на кораба, загинал при сблъсъка на „Титаник” с айсберг. След като тялото било намерено, ключът бил предаден на вдовицата на загиналия.

През ноември 2015 година листът с ястията от менюто на последния обяд за пасажерите беше продаден за 118,7 хиляди долара. Пътниците на "Титаник" са били разделени на три класи - първа, втора и трета, като разбира се пасажерите от първа класа са били най-богатите.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Титаник, Китай, кораб, туристическа атракция

Street of Art

Зеленият чай – чудо в чаша

Вторник, 17 Януари 2017 / Хранене и Здраве
  16 ползи за здравето от древната запарка В Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство срещу главоболие и депресия. Зеленият чай се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обра [...]

Кафето отваря вратата на грипа

Събота, 26 Октомври 2019 / Хранене и Здраве
В студеното време трябва да спим повече и да пием повече чай   Ползите от кафето за здравето и настроението отдавна са доказани, но някои здравни експерти предупреждават, че в студеното време все пак трябва да внимаваме с горещата разсънваща напитка. Причината е, че в големи колич [...]