Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Възстановиха две трети от Големия бариерен риф

Неделя, 07 Август 2022 / Места
326
  • unsplash.com

Коралите в Австралия обаче остават уязвими на климатичните промени

 

Коралите в Големия бариерен риф в Австралия, често наричан „8-то чудо на света“, успяха да се възстановят до 36-годишни нива. Това се посочва в изследване на Австралийския институт по морски науки (AIMS), на което се позовава местни и чужди медии.

Досега две трети от рифа са възстановени. През последните пет години средното покритие от твърди корали в северната част на рифа е нараснало от 13 на 36 процента. През 2022 г. покритието в централен район нараства до 33 процента. Учените отбелязват, че въпреки окаяното състояние, коралите не са загубили способността си да се регенерират.

В същото време рифът остава уязвим поради изменението на климата, коралите продължават масово да се избелват. В южната част на рифа, който обикновено има по-високо покритие от твърди корали в сравнение с други региони, покритието е намаляло с 4 процента спрямо 2021 г.

През януари Австралия намери начин да спаси Големия бариерен риф. Властите на страната са отпуснали милиард долара - парите трябва да отидат за подобряване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

Големият бариерен риф е най-масивната жива структура в света. Дължината му е 2500 километра. Рифът страда от дълго време поради хищните морски звезди и глобалното затопляне, което предизвика повишаване на температурите в Тихия океан. Избледняването на коралите се свързва от учените с периоди на необичайна топлина.

 

Източник: БГНЕС

 

Надежда за коралите

Ще оцелеят ли коралите?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корали, Големият бариерен риф, Австралия, екология, климатични промени

StreetInside

Български учени създадоха течен термометър

Понеделник, 11 Юли 2022 / Кариера
Учени от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" създадоха уникален индикатор за измерване на телесната температура, съобщи БГНЕС. Иновативният продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньо [...]

Мисля, че е глупаво жената да се преструва, че е равна на мъжа

Четвъртък, 26 Август 2021 / Към себе си
„Мисля, че е глупаво жената да се преструва, че е равна на мъжа. Тя определено превъзхожда мъжа и винаги го е превъзхождала. Каквото и дадеш, тя ще го увеличи. Ако и дадеш хранителни продукти, ще ти даде храна. Ако и дадеш къща, ще ти даде дом. Ако и дадеш любов, ще ти даде семейство и д [...]