Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Възстановиха две трети от Големия бариерен риф

Неделя, 07 Август 2022 / Места
215
  • unsplash.com

Коралите в Австралия обаче остават уязвими на климатичните промени

 

Коралите в Големия бариерен риф в Австралия, често наричан „8-то чудо на света“, успяха да се възстановят до 36-годишни нива. Това се посочва в изследване на Австралийския институт по морски науки (AIMS), на което се позовава местни и чужди медии.

Досега две трети от рифа са възстановени. През последните пет години средното покритие от твърди корали в северната част на рифа е нараснало от 13 на 36 процента. През 2022 г. покритието в централен район нараства до 33 процента. Учените отбелязват, че въпреки окаяното състояние, коралите не са загубили способността си да се регенерират.

В същото време рифът остава уязвим поради изменението на климата, коралите продължават масово да се избелват. В южната част на рифа, който обикновено има по-високо покритие от твърди корали в сравнение с други региони, покритието е намаляло с 4 процента спрямо 2021 г.

През януари Австралия намери начин да спаси Големия бариерен риф. Властите на страната са отпуснали милиард долара - парите трябва да отидат за подобряване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

Големият бариерен риф е най-масивната жива структура в света. Дължината му е 2500 километра. Рифът страда от дълго време поради хищните морски звезди и глобалното затопляне, което предизвика повишаване на температурите в Тихия океан. Избледняването на коралите се свързва от учените с периоди на необичайна топлина.

 

Източник: БГНЕС

 

Надежда за коралите

Ще оцелеят ли коралите?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корали, Големият бариерен риф, Австралия, екология, климатични промени

Street of Art

Веси Бонева, която раздава светлина

Събота, 09 Юни 2018 / Под прожектора
  Искам повече хора да се замислят за стойностните неща и да останат в родината, казва певицата    - В какво семейство израснахте? В прекрасно семейство на учители, баща ми е инструктор, а майка ми беше детска учителка, сега е фризьорка. Моите родители винаги са ме подкрепя [...]

Музикалният бизнес отново във възход

Четвъртък, 14 Април 2016 / Под прожектора
    Приходите от продажбите на записана музика растат за пръв път от 18 години     Приходите от продажби на музикални записи достигат 15 млрд. Долара в световен мащаб, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия, цитирани от АР. Това е ръст с 3,2% и [...]