Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С какво се хранят космонавтите?

Петък, 11 Май 2018 / Хранене и Здраве
614
  • gotvach.bg
  • gotvach.bg
1 / 2

„Изсушените“ храни са подходящи за всеки, но производството им все още е твърде скъпо, за да е масово

 

Киви със срок на годност от няколко години, мусака, риба или супа топчета на прах. При това с истински вкус и всички хранителни елементи. България е третата страна в света, която произвежда храни за космонавти още от далечната 1972 година. Заслугата е на академик Цветан Цветков от Института по криобиология и хранителни технологии към БАН. Първоначално научният екип използва сублимационно сушене (лиофилизация) за да превърне от овчето сирене и кашкавал, праскови кайсии, ягоди и няколко вида конфитюр, лютеница и шоколад в храна, която може да се използва в условия на гравитация. България заедно с Русия и САЩ се нарежда сред производителите на храни, годни за дълготрайна употреба и подходящи не само за хора, които живеят в безтегловност, но и за страдащи от различни заболявания. Днес методът, използван за обработката на храната, се използва също в армията и от алпинистите, защото „изсушената“ храна е лека, но затова пък осигурява всичко необходимо на организма.

Как се правят?

Лиофилизацията е метод за изсушаване на храната, при който се запазват всички нейни свойства без опасност тя да се развали и в резултат от действието на плесени и бактерии.

Основава се на уникалното свойство на водата да сублимира (да преминава от твърдо в газообразно състояние, „пропускайки” течното) при много ниски температури (от -20 до -800 градуса). Технологичният процес преминава през следните етапи: замразяване на продукта, сублимация в условията на висок вакуум на съдържащата се в продукта вода и извличане на остатъчната влага. В края на процеса продуктът съдържа минимално (от 1 до 4%) количество вода. Методът е открит през 1906 г. от французите д-р Ж. Арсен д’Арсонвал – ръководител на биофизичната лаборатория на Колеж дьо Франс в Париж, и неговия лаборант Ф. Борда.

Самото "изсушаване" се провежда в специални машини, които приличат на фурни. Извличането на влагата в лабораторни условия продължава към 12-15 часа, а за едно основно ястие с месо процесът може да отнеме и над 20 часа. При това при тази обработка храната запазва своите качества, т. е. не се извличат витамините и минералите, които се съдържат в нея. Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните от 2 до 5 години и то при съхранение на стайна температура, т. е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава цялостта на вакуумната опаковка. При контакт с вода те за минути възстановяват първоначалния си вид.

Учените в Института по криобиология и хранителни технологии могат да приготвят над 50 вида храни за космонавти, алпинисти или хора със заболявания. Те обработват не само плодове и зеленчуци, но правят и таблетки с вкус на супа топчета или гювеч с месо.

При болните този вид храна е подходяща за сондови, следоперативни хранения. На базата на технологията, по която се приготвят храните за космонавти, са разработени и храни за хора, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания. Това е т.нар. серия Body Norm, която има няколко международни награди. От института разказват, че имат и серия биостимуланти на зърнено-билкова основа, които също са търсени от лечебните заведения.

Проблемът е, че за да могат да произвеждат продукция за по-масова употреба, учените от Селскостопанската академия трябва да инвестират и в по-ново оборудване. Нещо, което си струва, защото съхранението на качествата на храната по този начин е бизнес, който тепърва ще се развива и в държави като Германия, Дания, Италия, Израел отдавна са го разбрали.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни за космонавти, лиофилизация, БАН

Street of Hope

Насилие в дом за деца взе главата на шефа на ДАЗД

Сряда, 24 Януари 2018 / Гласът на детето
    Премиерът Бойко Борисов внесе предложение за освобождаване на Офелия Кънева заради липсата на реакция по сигнал за агресия в дом за деца в Габрово   Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето [...]

Стресът за децата от празниците

Неделя, 17 Декември 2017 / Гласът на детето
Работен лист, с който да помогнем на децата с обучителни затруднения да овладеят проблемите   Празниците може да се окажат изпитание за много деца с проблеми в обучението и вниманието. По това време децата обичайно се сблъскват с изисквания, които не срещат в ежедневието си. Големи съби [...]