Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо водораслите са суперхрана?

Четвъртък, 15 Март 2018 / Хранене и Здраве
1669
  • pixabay.com

 

Основното им предимство е, че пречистват тялото от токсини и повишават съпротивителните му сили към инфекции 

 

Защо японците живеят дълго (средно до 82), здрави са, слаби са (под 3% от населението страда от затлъстяване) и са спокойни и уравновесени? Причината е в цялостния начин на живот, традициите и здравословната кухня. Но едно от основните предимства на японската кухня е голямото количество риба, което присъства на традиционната трапеза и синьо-зелените водорасли - мощни антиоксиданти, съдържащи омега 3, минерали и витамини, които изчистват токсините в организма, а това забавя процесите на стареене.

За водораслите чух преди около 20 години от една жена, с която тогава работехме заедно. Сива, невзрачна и през повечето време сериозна, за няколко месеца тя се промени до неузнаваемост - засия, започна да се усмихва, отвори се към хората около себе си. Спомена, че пие водорасли и беше започнала да се занимава с рейки. Не знам подробности за личната й история, но няма да забравя поразителната промяна, която настъпи в нея.

Доста години по-късно в търсене на начин да преодолея непрекъснатото изтощение, попаднах на „Аквасорс“ и взех „Зелена енергия“ заради съчетанието от три вида храни, които нормално не може човек да си купи на пазара. Това са синьо-зелени водорасли, органична алфалфа и хавайска спирулина. От фирмата обясняват, че водораслите са естествено изсушени, така че да се запазят качествата им. Засилват имунитета, зареждат организма с енергия, пречистват организма от токсините и подобряват мисленето. Въпреки предупреждението, че първите дни, когато човек започне да взима добавки с антиоксидантен ефект, се чувства зле заради процеса на детоксикация, мога да кажа, че по-скоро усетих положителната промяна – не само заради усещането за енергия и лекота, а и заради доброто настроение, което беше най-значимият ефект, тъй като заради психическа и физическа преумора бях раздразнителна и черногледа. Когато говорим за суперхрани обаче, трябва да имаме предвид, че те съдържат наистина лесно усвоими хранителни вещества и често отварят апетит, така че трябва да се внимава с храненето.

 

Водораслите Афа съдържат витамини В12 и В5, които подпомагат умствената дейност и намаляването на умората и изтощението. Витамините С и В12 допринасят за нормалната функция на нервната и имунната системи, а витамин С повишава енергийните нива. Желязото допринася за производството на червени кръвни клетки и подобрява когнитивната функция.

Почти 50% от съдържанието на мазнини в Афа се състои от тези Омега-3 есенциални мастни киселини. Омега-3 мастните киселини, като ALA и DHA, повишават имунитета като помагат за привличането на имунни клетки към местата на нараняване, хронична болка и клетъчни увреждания. По този начин те успокояват възпалителните процеси. Доказано е, че терапевтичната консумацията на Омега-3 мастни киселини подобрява настроението и сърдечно-съдовото състояние. Консумацията на Омега-3 възпрепятства образуването на ракови клетки, като по този начин предпазва от рак на гърдата, дебелото черво, панкреаса и простатата.

Минералите са атомната матрица на тялото и са необходими за изграждането на всички тъкани, включително кости, зъби, кожа, коса, нокти, вътрешни органи, мускулатура, имунна и нервна система. Освен минералите, синьо-зелените водорасли са отличен източник на витамини от група В, като съдържат значителни количества витамини B1, B2, B3, B5, B6, B9 и B12. Като цяло, витамините от група В се борят със стреса като помагат за по-ефективно преобразуване на полизахаридите и други въглехидрати в глюкоза, като по този начин осигуряват незабавно енергия и издръжливост.

Основното предимство е в детоксиращия ефект, което води до положителен ефект върху мозъка, като подпомага намаляването на пристъпите на депресия и осигурява по-високи нива на издръжливост при ежедневния стрес.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

водорасли, суперхрани, витамини, омега 3, здравословно хранене, детоксикация

StreetBoard

Ненаказаният комунизъм пречи на България

Сряда, 14 Септември 2016 / Общество
  „Равносметка на мисията и надеждите ми за България" - заключителната реч на посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан   Мандатът ми като посланик продължи 3 години. Това е обичайното времетраене на мандата на френски посланик в чужбина. Въпреки че, според мен, [...]

Зареждай докато караш

Понеделник, 16 Април 2018 / Истории от града
  В Швеция изпитват път за електромобили, който осигурява електричество по време на движението   В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Проектът е разработен от консорциума eRoadArlanda и се осн [...]