Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

От Paris в Париж - изложба на Иван Стратиев

Вторник, 28 Март 2017 / Под прожектора
356
  • Къщи в Овер сюр Оаз, Иван Стратиев

Картини, вдъхновени от френската столица и творчеството на Ван Гог 

 

В галерия „Париж“ се открива изложба на известният български художник Иван Стратиев. „От Paris в Париж“ показва творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си в Париж чрез конкурс на СБХ. В далечната 1991г., Иван Стратиев е кандидатствал за пръв път, но тогавашната му творба „Голямото дърво“ се е сторила твърде „особена“ на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена.

Двадесет и пет години по-късно, художникът решава да опита отново и през есента на 2016-та, той вече твори в ателиетата на СБХ в Cité Internationale des ArtsПариж, Франция.

В сегашната си изложба авторът показва и онази стара „неодобрена“ картина, която показва и пътя, който е изминал художникът за това време. 

 

 

В Париж, Иван Стратиев изживява трескави два месеца на огромно желание да рисува и паралелно с това да поглъща необятното изобразително изкуство, с което градът прелива от емблематичните си музеи и галерии. Така се раждат пейзажи в стила на кубизма и импресионизма, изпълнени с най–различни техники – акварел, пастел, маслени и акрилни бои, та дори и рисунки с вино. Художникът пътува и до „Овер сюр Оаз“ – селцето, където са последните 70 дни от живота на Ван Гог. Разхождайки се по стъпките на известния творец, Стратиев успява да скицира, а по-късно и да завърши два великолепни пейзажа с акварел върху платно.

Като закачка с публиката са създадени и няколко обекта и колажи, които от една страна са намигване към Кристо – два опаковани френски вестника „Фигаро“, а от друга към поп-арта – биберон намерен на парижка улица и сложен в рамка, обясняват организаторите. Изложбата продължава до 15 април. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Изложба, Галерия Париж, Иван Стратиев

StreetBoard

Няма застраховка срещу инвалидния стол

Неделя, 21 Октомври 2018 / Общество
Какво постигате като обиждате хората с увреждания?   Нормалната държава е тази, която не поставя ограничения – нито физически, нито психически на гражданите си. А не тази, която е затвор, както за хората с увреждания, така и за останалите. У нас битува клишето, че сме толерантна д [...]

Да пътуваш месец към дома...в обратната посока

Четвъртък, 26 Януари 2017 / Истории от града
Китаец пътувал на велосипед, за да празнува Нова година със семейството си    Китайски работник повече от месец се придвижвал към родното си място с велосипед, за да празнува лунната Нова година, но се оказало, че е карал в погрешна посока, съобщи сайтът Anhuinews.com, цитиран от&n [...]