Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

От Paris в Париж - изложба на Иван Стратиев

Вторник, 28 Март 2017 / Под прожектора
326
  • Къщи в Овер сюр Оаз, Иван Стратиев

Картини, вдъхновени от френската столица и творчеството на Ван Гог 

 

В галерия „Париж“ се открива изложба на известният български художник Иван Стратиев. „От Paris в Париж“ показва творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си в Париж чрез конкурс на СБХ. В далечната 1991г., Иван Стратиев е кандидатствал за пръв път, но тогавашната му творба „Голямото дърво“ се е сторила твърде „особена“ на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена.

Двадесет и пет години по-късно, художникът решава да опита отново и през есента на 2016-та, той вече твори в ателиетата на СБХ в Cité Internationale des ArtsПариж, Франция.

В сегашната си изложба авторът показва и онази стара „неодобрена“ картина, която показва и пътя, който е изминал художникът за това време. 

 

 

В Париж, Иван Стратиев изживява трескави два месеца на огромно желание да рисува и паралелно с това да поглъща необятното изобразително изкуство, с което градът прелива от емблематичните си музеи и галерии. Така се раждат пейзажи в стила на кубизма и импресионизма, изпълнени с най–различни техники – акварел, пастел, маслени и акрилни бои, та дори и рисунки с вино. Художникът пътува и до „Овер сюр Оаз“ – селцето, където са последните 70 дни от живота на Ван Гог. Разхождайки се по стъпките на известния творец, Стратиев успява да скицира, а по-късно и да завърши два великолепни пейзажа с акварел върху платно.

Като закачка с публиката са създадени и няколко обекта и колажи, които от една страна са намигване към Кристо – два опаковани френски вестника „Фигаро“, а от друга към поп-арта – биберон намерен на парижка улица и сложен в рамка, обясняват организаторите. Изложбата продължава до 15 април. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Изложба, Галерия Париж, Иван Стратиев

StreetBoard

Село помага на семейство без дом

Неделя, 15 Януари 2017 / Истории от града
Къщата им в пловдивското село Марково изгоряла до основи   Огнено бедствие остави без дом семейство с две деца на улицата. Къщата им в пловдивското село Марково изгоря до основи. Трагедията на семейството се превърна в кауза за цялото село, разказа историята NOVA. Семейство Павлови ням [...]

Дежа вю с усещане за кал и тиня

Четвъртък, 26 Октомври 2017 / Общество
Излишно е да казваме, че при наводнението в Бургаско дъждът отново беше излючителен, а институциите - отново изненадани   Оказва се, че на властта може да разчитаме да отпусне средства за погребение на удавените ни близки, да даде на ръка 325 лева социална помощ, за да си осигурим неща [...]