Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

От Paris в Париж - изложба на Иван Стратиев

Вторник, 28 Март 2017 / Под прожектора
372
  • Къщи в Овер сюр Оаз, Иван Стратиев

Картини, вдъхновени от френската столица и творчеството на Ван Гог 

 

В галерия „Париж“ се открива изложба на известният български художник Иван Стратиев. „От Paris в Париж“ показва творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си в Париж чрез конкурс на СБХ. В далечната 1991г., Иван Стратиев е кандидатствал за пръв път, но тогавашната му творба „Голямото дърво“ се е сторила твърде „особена“ на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена.

Двадесет и пет години по-късно, художникът решава да опита отново и през есента на 2016-та, той вече твори в ателиетата на СБХ в Cité Internationale des ArtsПариж, Франция.

В сегашната си изложба авторът показва и онази стара „неодобрена“ картина, която показва и пътя, който е изминал художникът за това време. 

 

 

В Париж, Иван Стратиев изживява трескави два месеца на огромно желание да рисува и паралелно с това да поглъща необятното изобразително изкуство, с което градът прелива от емблематичните си музеи и галерии. Така се раждат пейзажи в стила на кубизма и импресионизма, изпълнени с най–различни техники – акварел, пастел, маслени и акрилни бои, та дори и рисунки с вино. Художникът пътува и до „Овер сюр Оаз“ – селцето, където са последните 70 дни от живота на Ван Гог. Разхождайки се по стъпките на известния творец, Стратиев успява да скицира, а по-късно и да завърши два великолепни пейзажа с акварел върху платно.

Като закачка с публиката са създадени и няколко обекта и колажи, които от една страна са намигване към Кристо – два опаковани френски вестника „Фигаро“, а от друга към поп-арта – биберон намерен на парижка улица и сложен в рамка, обясняват организаторите. Изложбата продължава до 15 април. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Изложба, Галерия Париж, Иван Стратиев

Street of Hope

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
  Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области     19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Заявките са за [...]

Ще стане ли по-качествена храната в училищата

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / В клас
Всички млечни и месни продукти трябва да са по БДС     От днес децата в училищата и детските градини ще ядат храна задължително по Българския държавен стандарт. Това изискване е за киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, месните пр [...]