Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

1300 лева заплата за учител до три години

Понеделник, 19 Март 2018 / В клас
10324
  • Фокус

Образователното министерство смята, че така ще привлече не само млади хора, но и отказалите се от системата

 

Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до три години, обясни пред пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Така държавата ще изпълни поетият ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията.

„През 2017 година средната брутна заплата в страната беше около 930 лв., а основната – над 800 лв. Към момента средната брутна работна заплата в системата на образованието е 1080. Важно е тази заплата да надвишава средната за страната. Ние за първи път имаме учителска заплата, която да надвишава средната за страната, като целта е да мотивираме повече млади хора да се включат в учителска професия. Ние сме поели ангажимент да направим следващо увеличение“, каза министър Вълчев, цитиран от „Фокус“. Целта е към учителската професия да бъдат привлечени повече млади хора, тъй като основната част от преподавателите са в предпенсионна възраст. Няма и голям брой желаещи за педагогическите специалности в университетите.

За момента недостигът на учители може да се попълни с учители, които са напуснали системата, но до 10-15 години се очертава дефицит на преподаватели. Според министъра в системата може да се включват като учители и хора, които нямат педагогическа правоспособност, но имат задължението да я придобият до една година.

„Много е важно ние като държава и като общество да сме направили този политически и бюджетен избор да увеличим заплатите, но и да ги поддържаме над средните за страната. Учителската професия не само в България, а и във всички страни и модерни общества, с времето е станала относително по-непривлекателна“, коментира министърът.
Той обяснява, че е все по-трудно да се мотивират младите хора да изберат тази професия. „Трябва да имаме политики за квалификация на педагогическите специалисти, политики за подобряването на работата в училищата, за кариерно развитие, за подбор. Важно е също така не просто да обезпечим системата като цяло с педагогически специалисти, но и във всички училища и детски градини да има достатъчно учители, дори и в най-малките и най-отдалечените места. Затова променихме модела на разпределение, като стъпваме на тази политика, че водещият разход е разходът за учители, съответно и финансирането на системата трябва да бъде настроено към това предизвикателство“, коментира министърът на образованието.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, педагози, заплати, образование, мотивация

StreetInside

А каква е вашата приказка?

Четвъртък, 04 Август 2016 / Към себе си
  Развиването на идентичностен капитал като разказване на приказка    В една дупка в земята живееше хобит... И би живял добре цял дълъг хобитски живот, ако... Но тогава щеше ли да има история, която да разкажем? Същото се отнася за всеки от Вас. Ако не излезете от уютната си [...]

Самохипнозата като инструмент за щастие

Понеделник, 12 Септември 2016 / На предела
  Ръководство в 6 стъпки за постигане на целите чрез самохипноза    Самохипнозата е състояние, в което човек понякога изпада, без да съзнава. Самите хипнотерапевти казват, че всяка хипзона е самохипноза, защото вие сте тези, които контролирате това състояние. Тя обаче може да [...]