Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

1300 лева заплата за учител до три години

Понеделник, 19 Март 2018 / В клас
10767
  • Фокус

Образователното министерство смята, че така ще привлече не само млади хора, но и отказалите се от системата

 

Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до три години, обясни пред пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Така държавата ще изпълни поетият ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията.

„През 2017 година средната брутна заплата в страната беше около 930 лв., а основната – над 800 лв. Към момента средната брутна работна заплата в системата на образованието е 1080. Важно е тази заплата да надвишава средната за страната. Ние за първи път имаме учителска заплата, която да надвишава средната за страната, като целта е да мотивираме повече млади хора да се включат в учителска професия. Ние сме поели ангажимент да направим следващо увеличение“, каза министър Вълчев, цитиран от „Фокус“. Целта е към учителската професия да бъдат привлечени повече млади хора, тъй като основната част от преподавателите са в предпенсионна възраст. Няма и голям брой желаещи за педагогическите специалности в университетите.

За момента недостигът на учители може да се попълни с учители, които са напуснали системата, но до 10-15 години се очертава дефицит на преподаватели. Според министъра в системата може да се включват като учители и хора, които нямат педагогическа правоспособност, но имат задължението да я придобият до една година.

„Много е важно ние като държава и като общество да сме направили този политически и бюджетен избор да увеличим заплатите, но и да ги поддържаме над средните за страната. Учителската професия не само в България, а и във всички страни и модерни общества, с времето е станала относително по-непривлекателна“, коментира министърът.
Той обяснява, че е все по-трудно да се мотивират младите хора да изберат тази професия. „Трябва да имаме политики за квалификация на педагогическите специалисти, политики за подобряването на работата в училищата, за кариерно развитие, за подбор. Важно е също така не просто да обезпечим системата като цяло с педагогически специалисти, но и във всички училища и детски градини да има достатъчно учители, дори и в най-малките и най-отдалечените места. Затова променихме модела на разпределение, като стъпваме на тази политика, че водещият разход е разходът за учители, съответно и финансирането на системата трябва да бъде настроено към това предизвикателство“, коментира министърът на образованието.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, педагози, заплати, образование, мотивация

StreetView

10 любопитни факта за Световния океан

Събота, 27 Юни 2020 / Места
В океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда   Сините дълбини на Световния океан са все още неизвестна територия за хората – проучени са по-малко от 5% от океаните. Те са дом на безброй животински видове, значителна част от които бяха открити едва пре [...]

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]