Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

АЕЖ: Не съсипвайте живота на хората заради рейтинг

Петък, 03 Февуари 2017 / Общество
318
  • gospodari.com

 

От неправителствената организация настояват предаването „Господари на ефира“ да не излъчва обещаното продължение на хомофобски репортаж

 

Репортаж, излъчен в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия на 2 февруари 2017 година, представлява недопустима намеса в личния живот на гражданин. Освен че е силно хомофобски по своя характер, репортажът „Гей аферата в църквата се разраства“ е в състояние да съсипе живота на засегнатия. За това предупреждават от Асоциация на европейските журналисти в България.

Репортажът се позовава на анонимен източник и показва брутални кадри, злепоставящи монах от Троянската обител. Само в сайта на предаването видеото е било видяно от 70 хил. потребители.

 

 

От неправителствената организация припомнят, че чл. 16., ал. 1 от Закона за радио и телевизия изрично забранява на доставчиците на медийни услуги да създават и предоставят за разпространение предавания, съдържащи информация, свързана с личния живот на гражданите, без тяхно съгласие. Единственото изключение е регламентирано в алинея 2 на същия член, според която доставчиците на медийни услуги могат да включват в предаванията си информация в публичен интерес относно личния живот на граждани, осъществяващи правомощия на държавни органи, или на граждани, чиито решения имат влияние върху обществото. Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение, пише в позицията на АЕЖ.

„Със сигурност, ако целта е била да се извадят на светло разликите между проповедите и начина на живот на определени служители на църквата, това би могло да стане, без да се допуска публично унижение, граничещо с телевизионен линч на засегнатия. В етичния си кодекс българските медии са се ангажирали да уважават неприкосновеността на личния живот на всеки и да избягват публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни“, настояват от организацията.

АЕЖ настоява предаването да не излъчва обещаното продължение на репортажа в понеделник, а Нова телевизия да поеме ангажимента да не допуска подобен публичен линч в програмата си.

Въпросът е от изключително значение, тъй като „Господари на ефира“ е предаване, което се радва на голям обществен интерес, а неговите разследвания са сред малкото примери за ефективна разследваща журналистика в интерес на обществото. Убедени сме, че е в интерес на медийната среда като цяло предаването да се придържа към етичните стандарти в журналистиката, а не да жертва авторитета си заради трупане на евтина сензационна популярност с пристъпване на законовите и етични норми, завършва откритото писмо.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Господари на ефира, Нова телевзия, Гей афера, църква, хомофобия, АЕЖ

StreetInside

Естествената честота на Вселената

Понеделник, 23 Октомври 2017 / На предела
За честотата 432 Hz се казва, че има космически лечебни сили   Честотата 432 Nz се приема за божествения тон, обединяващ свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията, структурата и кода на ДНК и съзнанието на земните същества. Много научни изследвания [...]

Какво ви спира да бъдете честни

Сряда, 11 Май 2016 / Кариера
  Лидерите трябва да могат да казват горчивата истина, дори с риск от „прекрояване“ на отношенията в организацията   Ако уважавате една връзка, тогава грижа ли ви е достатъчно да казвате това, което трябва да бъде казвано? Избягването на честна дискусия, защото ви е г [...]