Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Колко струва животът на пациента?

Четвъртък, 26 Април 2018 / Общество
345
  • pxhere.com

Жена почина, защото не е могла да плати за животоспасяващо лечение

 

Жена почина в столична болница, защото не е могла да плати медицинско изделие, което можеше да спаси живота й. За случая съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от здравното министерство, НЗОК заплаща 40 хил. лева за животоспасяваща аортна клапа (транскатетърна аортна клапа). Цената на изделието обаче е над 50 хил. лева, а жената е трябвало да доплати сума от 10 хил. лева - тя не можеда ги плати, а от болницата не могат да поставят изделието. В същото време според ЦЗПЗ това е било единственото възможно лечение при тежкото състояние на жената, тоест животоспасяващо. От УМБАЛ „Св. Екатерина“ са отложили операцията, а няколко дни по-късно възрастната пациентка е починала. По-късно от лечебното заведение уточниха, че не са имали едицинското изделие в наличност заради високата му цена и че са щели да го поставят, ако е било на разположение. Това обаче не отменя въпроса как след това болницата ще си възстанови парите, които не са по силите на пациента. 

От Центъра за защита на правата в здравеопазването посочват, че от такива клапи имат нужда не повече от 50 души годишно, но въпреки това Здравната каса е отказала да поеме цялостното финансиране на изделията. Ако това не се промени, от сега е ясно, че и други хора ще си отидат от този свят, защото става въпрос за животоспасяващо изделие. Цената му обаче не е по възможностите на повечето хора в страната, особено пък пенсионерите, които нито могат да съберат десетцифрени суми, нито някой ще им ги даде на заем.

Националната здравноосигурителна каса е разпоредила спешна проверка по случая, която ще завърши на 27 април 2018 г. "По предварителни данни, леталният изход на пациентката, за която медиите сигнализираха, не е свързан с невъзможността да се постави аортна клапа, а с тежкото й общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания", посочват в позиция от НЗОК. От касата обясняват, че според Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат предложената цена не може да бъде по-висока от продажната цена за съответното изделие, посочена в списъка. При определяне на цените, които НЗОК ще заплаща, са взети предвид както най-ниските цени, предложени от производителите, така и информация от Европейските държави за стойностите на медицинските изделия, заплащани от техните фондове.

От началото на месеца НЗОК намали с около 10% своя дял от плащането на скъпострващи консумативи и импланти. Мотивът – проучили са пазара на медицински изделия в други европейски държави и установили, че цените на имплантите там са с около 20 на сто по-евтини от предлаганите в България. Така според здравното министерство спестените от цената на имплантите суми ще могат да се използват за лечението на повече пациенти. Вземайки предвид определените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства за календарната година от 98 000 хил. лева, Надзорният съвет на НЗОК утвърди списък със стойности, до които НЗОК да заплаща за медицински изделия от 1 април 2018 г., с предложени стойности, които отговарят на най-ниската стойност от отчетена фактура за 2017 г. и по-ниски стойности за групи медицински изделия, заплащани от фондове в държави от Европейския съюз, посочват от касата. От касата посочват, че болниците провеждат обществени поръчки за медицинските изделия и че вносителите им могат да предложат по-ниски цени. От Българска асоциация на търговците на медицински изделия коментираха пред bTV, че техните членове нямат намерение да намалят цените си.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медицински изделия, НЗОК, болница, починала жена, здравеопазване

Street of Art

Веси Бонева, която раздава светлина

Събота, 09 Юни 2018 / Под прожектора
  Искам повече хора да се замислят за стойностните неща и да останат в родината, казва певицата    - В какво семейство израснахте? В прекрасно семейство на учители, баща ми е инструктор, а майка ми беше детска учителка, сега е фризьорка. Моите родители винаги са ме подкрепя [...]

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат са изложени в Националната галерия

Събота, 25 Май 2019 / Под прожектора
България поиска от Ермитажа отливки на ценните реликви   Два от най-емблематичните предмети за хан Кубрат - мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но сега са изложени в Националната художествена галерия и могат да бъдат видян [...]