Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бирата е антиоксидант

Петък, 14 Април 2017 / Хранене и Здраве
381
  • pixabay.com

Но не трябва да се прекалява с полезните й свойства

  

Вече има научни доказателства, че бирата, освен приятна напитка в летните, а и в зимните, дни, може и да бъде полезна, дори някои видове действат като антиоксидант, съобщава БГНЕС.

Непастьоризираната и нефилтрирана бира, произведена във фабрични условия е микробиологично чиста, обяви научен колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Заключението е резултат на двугодишни проучвания върху качествата и показателите за оценка на риска на нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво в страната.

Проведените от научния екип експерименти потвърждават, че съдържанието на полезни вещества в пивото и микробиологичната чистота силно варират в зависимост от технологията на производство и използваните суровини. Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. „крафт“ или „занаятчийски“ бири с предимно горна ферментация и от 4 големи пивоварни, които произвеждат непастьоризирани и нефилтрирани пива с долна ферментация. Това, което обединява цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и „крафт“ бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследването, отбелязва, че напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите.„Проведените у нас изследвания показват обаче, че не всички занаятчийски бири са „живи“, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, категоричен е ученият.

„При „крафт“ бирите има какво да се желае по отношение на правилния контрол на технологичните процеси, спазването на хигиената и коректното определяне на сроковете на годност на продуктите. В две от изследваните марки е установено наличие на млечно-кисели бактерии, а в други три – на диви дрожди.

Според авторите на изследването, производствената среда е много важна за микробиологичната чистота и качество на пивото. Втората част от изследването върху нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво е за определяне на техния антиоксидантен капацитет. Очаквано резултатите отново потвърждават, че при нефилтрираните и непастьоризирани бири с долна ферментация, произведени в големите пивоварни, нивото на антиоксиданти е по-високо: между 0,152 – 0, 162 милимола (ммол.) на 100 милилитра (мл.), отколкото при традиционните светли лагер бири, където средната стойност е 0, 096 ммол. на 100 мл., а при тъмното пиво средната стойност е 0, 213 ммол. При изследваните проби пиво с горна ферментация тип светъл ейл антиоксидантният капацитет е още по-висок - от  0, 183 до 0, 196 ммол. на 100 мл, а при тъмните ейл и стаут бири антиоксидантите са между 0,225 – 0, 240 ммол. на 100 мл.

Явно специалните малцове, използвани най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. Тези данни за пореден път доказват, че  антиоксидантната активност на пивото зависи от използваните суровини и пивоварна технология. Бирата съдържа естествени антиоксиданти благодарение на основните си съставки малц и хмел. Разбира се като всяко нещо така и с тази кехлибарена течност не бива да се прекалява. Макар празничните дни и настъпването на пролетта да предразполагат към по-често използване на тази иначе полезна напитка.

 

Източник: БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бира, антиоксиданти, изследване

StreetBoard

Не гони детето, таксувай родителите

Петък, 22 Април 2016 / Общество
  Надценката за непослушни деца не е дискриминация, но нарушава правата ни на потребители     Ако в заведение цените за вас са двойни, защото сте решили да родите и гледате децата си в България, да знаете, че това не е дискриминация. Това само ви нарушава правата на потребит [...]

Битката срещу двойния стандарт на храните

Понеделник, 30 Април 2018 / Общество
България постави началото на преговорите за изравняването на качеството на стоките, които се предлагат в различните държави от ЕС   Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция в София. Дне [...]